Transalpina- Drumul strategic

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
http://clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
George Chirila

Transalpina- Drumul strategic

Mesaj de George Chirila »

Drumul porneste din Sebes -Alba si ajunge la Bengesti -Ciocadia ,judetul Gorj( comuna aflata pe drumul national dintre Tg. Jiu si Rm. Valcea ),dupa altii ,pana in comuna Baia de Fier,
judetul Gorj,tranversand Muntii Sureanu ,Muntii Cindrel .Muntii Lotrului si Muntii Parangului ,fiind cel mai inalt drum din tara ( Pasul Urdele 2145 m),mai sus si decat Transfagarasanul.

Fiind un drum alpin este inchis pe toata perioada de iarna. Drumul este modernizat in proportie de 95 % - este accesibil pentru orice tip de autoturism, plus rulotele din dotare ( cine are )

Peisajele pitoresti oferite de Muntii Paring va vor incinta asa ca nu trebuie rata ocazia de a se face macar odata in viata acest traseu, va veti intoarce cu siguranta multumiti.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
George Chirila

Re: Transalpina- Drumul strategic

Mesaj de George Chirila »

Inceputurile acestui drum sunt neclare. Unele surse sustin ca a fost construit prima data de legiunile romane in timpul razboaielor cu dacii, motiv pentru care pe hrtile de istorie este trecut sub denumirea de "coridorul IV strategic roman".

Potrivit altor surse, soseaua a fost construita si pietruita de nemti in timpul primului razboi mondial, din ratiuni militare si ca fost foarte putin folosita. Transalpina a fost reconstruita in perioada interbelica si data in folosinta in 1935, cind a fost inaugurata de regele Carol al II-lea, motiv pentru care i se mai spune si "Drumul Regelui".

Drumul a mai fost reabilitat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cind nemtii aveau nevoie de aceasta cale de acces din motive militare.

Imagine

Covorul asfaltic ,abia a apucat sa se raceasca ,asa ca soseaua ,cum se spune ,este " sticla "

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Viorel Grosu

Re: Transalpina- Drumul strategic

Mesaj de Viorel Grosu »

"George Chirila": Fiind un drum alpin este inchis pe toata perioada de iarna. Drumul este modernizat in proportie de 95 % si este accesibil pentru orice tip de autoturism,plus rulotele din dotare ( cine are ) "

Nu am vazut nici o rulota . Sunt curios . Oare se poate cu rulota pe Transalpina ? A fost cineva cu atelajul dupa el ?
George Chirila

Re: Transalpina- Drumul strategic

Mesaj de George Chirila »

Traseul era folosit din timpuri imemoriale de catre pastorii din Marginimea Sibiului care isi treceau turmele in Oltenia, fiind nu mai mult decat o cararuie prapastioasa pentru cai, numita sugestiv "Poteca Dracului". Si astazi oamenii locului vorbesc cu respect de acest traseu, poate si pentru ca fiecare gospodar ce mai vietuieste aici a avut un bunic sau un strabunic al carui trecut este legat de soseaua transalpina, legenda spunand ca la sfarsitul secolului XVIII-inceputul secolului XIX fiecare familie a participat la constructia unei portiuni de drum, in functie de posibilitatile fizice si financiare.
Inaugurarea s-a facut in primele zile ale anului 1935 la Poiana Sibiului, cronicarii consemnand atasamentul oamenilor fata de Rege: "Localnicii, in semn de pretuire, au asternut in calea Majestatii Sale un covor de otava, iar o frumoasa fata i-a oferit un costum national".
La acea vreme, drumul era considerat o mare realizare tehnica, cu rol economic, strategic si militar. Cu atat mai mult cu cat oamenilor le era proaspata in minte perioada uniatiei, cand li se impusese religia catolica si cand unele familii au plecat pe acest drum pentru a-si pastra traditia. Conform memoriilor localnicilor, circa 200 de localnici din Jina, aflat acum in judetul Sibiu, de la "vladica la opinca", insotiti de preotul satului, au luat drumul bejaniei, traversand muntii pe "Poteca Dracului" si stabilindu-se in localitatea Corbii de Piatra din actualul judet Arges. Asa se explica si faptul ca locuitorii din Marginimea Sibiului si cei din localitatile Novaci, Vaideeni si Babeni, aflate dincolo de munti, in judetul Valcea, au aceleasi costume nationale, aceleasi traditii si aceeasi ocupatie: pastoritul, fiind cunoscuti sub numele de "ungureni".
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Al doilea lac de acumulare de pe râul Sebeş (ca altitudine, suprafaţă, volum )
Lacul aflat la 740 m alt. întins pe o suprafaţă de 81 ha.; un baraj înalt, iar la coada lacului Tău se află zona hidroenergetică Gâlceag (150 MW), ale cărei turbine sunt puse în mişcare de apele din lacul principal Oaşa, precum şi din lacul secundar Cugir
Imagine

Lacul Tau de pe Valea Sebesuilui ,sau Valea Frumoasei ,cum a " botezat-o ",marele prozator Mihail Sadoveanu .
Imagine
George Chirila

Re: Transalpina- Drumul strategic

Mesaj de George Chirila »

Salut Viorel . Dupa umila mea parere ,eu zic ca se poate . Mai incet ,dar este posibil . Chiar am vazut doua rulote pe sosea la granita judetelor Alba cu Valcea .
Cu respect
George Chirila

Re: Transalpina- Drumul strategic

Mesaj de George Chirila »

Lacul Tau
Imagine

Raul Sebes
Imagine

Hidrocentrala Galceag -Sebes
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Avatar utilizator
Sandu Toma
Membru forum
Mesaje: 2699
Membru din: 29 Mai 2007, 08:42
17
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Transalpina- Drumul strategic

Mesaj de Sandu Toma »

@George
Nu trebuie confundata Transalpina (DN67C) cu Strategica !
Strategica este denumit drumul care se desprinde din Transalpina in apropiere de Saua Stefanu si parcurge in majoritatea lui culmea Muntilor Latoritei trecand pe langa Vf. Puru, Vf. Pietrele, Vf. Fratoseanu Mare pentru a cobori apoi in DN 7A mai jos de Voineasa, apropae de Valea Macesului.

http://pensiuniranca.blogspot.com/2009/ ... junge.html
Fişiere ataşate
harta transalpina si strategica.jpg
harta transalpina si strategica.jpg (214.1 KiB) Vizualizat de 3942 ori
Orice problema are o rezolvare practica
George Chirila

Re: Transalpina- Drumul strategic

Mesaj de George Chirila »

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Lacul Oasa
S-a format la confluenţa văii Frumoasei cu valea Sălanelor.Lac populat cu peşte. În apropiere se află casele lui Mihail Sadoveanu şi Ionel Pop (pasionaţi vânători).Punct de plecare în munţii Şureanu (Iezerul şi cabana Şureanu), vârful Frumoasa (2.160 m), vârful Cindrelul (2.244 m), vârful Oaşa Mare (1.732 m)
Imagine

Imagine</noscript>[/img]
George Chirila

Re: Transalpina- Drumul strategic

Mesaj de George Chirila »

Domnule Toma . O sa ma edific dupa care voi reveni cu acest subiect !!! Promit .
George Chirila

Re: Transalpina- Drumul strategic

Mesaj de George Chirila »

Intradevar ,aveti dreptate in privinta drumului Strategica ,care se desprinde din Transalpina si duce catre Vidra .
Eu m-am referit la numele preiorativ ,dat de catre istoricii romani ,asupra drumului care traverseaza Muntii Carpati ( recte Muntii Sureanu ,Muntii Cindrel ,Muntii Parangului ,etc Romanii au construit acest drum ( sau asa se spune ),pentru a le fi mai usor sa ajunga cu armatele ( Legiunile romane ),in Muntii Orastiei

Imagine

Cea cu mov este 'Strategica ".

Mai putem spune si faptul ca germanii in Primul Razboi Mondial ,au numit Transalpina ,tot drum strategic ,nu strategica !
Transalpina a inceput sa treazeasca interesul foarte multor pasionati de turism
Cu negru este drumul Petrosani-Obarsia Lotrului-Voineasa...Brezoi
Cu rosu este drumul "Transalpina" DN67C Novaci-Ranca-Obarsia Lotrului-Oasa-Sebes
Cu albastru este "strategica" ce se desprinde din Transalpina si ajunge in apropiere de Voineasa ori in Curmatura Vidrutei (astea nu stiu sigur, am vazut pe google earth)
Cu verde este drumul ce trece prin Curmatura Oltetului face legatura intre Polovragi-Curmatura Oltetului-Petrinanu-Ciunget

Acum, sa explicam putin si starea drumurilor:

Traseul negru: asfalt, poate fi facut cu orice masina in orice conditii (mai putin in miezul iernii daca nu e curatat)
Traseul negru punctat: e un drum pietruit in stare buna, merge orice masina doar ca nu e foarte spectaculos (doar daca va pasioneaza barajele sau unele mine parasite)
Traseul albastru (strategica) nu e foarte circulat, si intilniti in el santuri facute de torenti, zone cu iarba, sunt unele portiuni unde abia iti dai seama daca ai pastrat traseul, pt ca sunt "diversiuni" drumuri care duc la zone cu stini, sau duc in vale catre Vidra. Recomandat masina 4x4, daca va bagati cu masini de strada trebuie sa va rugati sa nu vina vreo ploaie mai consistenta, ca e pericol mare. Atentie si la cauciucuri, niste roti de vara uzate pot crea probleme chiar si pt un suv cu 4x4 daca vine ploaia.
Traseul verde: pina la cabana Petrimanu, e accesibil pt orice masina, dupa aia incepe urcarea, dar problemele apar mai incolo, dupa coborire, cind ne apropiem de Polovragi. Sunt portiuni de drum rupt de ape (cel putin anul trecut) si nu cred ca se grabeste cineva sa repare traseul. zonele rupte de apa sunt periculoase pt masini mici, si trebuie sa fii sofer cu experienta si copilot care sa te ghideze si sa te ajute la mutat bolovani. In mod evident, trebuie scut si nepasare pt bolovanii care iti ating masina pe burta.
Despre transalpina (rosu) se poate face cu orice tip de masina
Multumesc ,pentru intelegere
Avatar utilizator
Cristi Argesanu
Membru forum
Mesaje: 95
Membru din: 30 Iul 2010, 18:19
14
Oras: Dragasani
Data nasterii: 17 Iul 1981
Localitate: Dragasani jud Valcea
Contact:

Re: Transalpina- Drumul strategic

Mesaj de Cristi Argesanu »

Eu din cate stiu , Transalpina este intre novaci si obarsia lotrului. Portiunea de la obarsie la sebes este numita "drumul regelui".Informatii complete si actualizate gasiti aici: http://www.transalpina.biz .
Nissan Pathfinder + RULOTA HOBBY 460 ufe
George Chirila

Re: Transalpina- Drumul strategic

Mesaj de George Chirila »

Lacul Oasa
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Scrie răspuns