Eu nu am cositorit pt. ca nu aveam 220V cand am montat conductorii pt. panou si restul;daca am presat tare capatul papucului pe conductor si face contact bine,am considerat ca nu mai are rost sa cositoresc.Am intalnit cablaje montate industrial si sunt doar presate,nu cositorite,deci merge si asa.
Presarea aia nu se face oricum in domeniul industrial, ci cu o scula speciala care strange papucul din toate partile. Daca il strangeti ca intr-o menghina, sarmulitele se pot sectiona. Solutia Dvs. este buna, dar nu este nevoie sa strangeti foarte tare, pentru ca puteti face mai mult rau decat bine. Desi ma pricep si eu sa strang si fara sa rup, totusi optez pentru cositorire. Si credeti-ma, ca n-am facut asta o singura data. Aici nu se strange nimic. Sa fie papuc adecvat sectiunii, atat.
Eu i-am spus d-lui Dragomir sa faca asa, deoarece a precizat de la inceput ca nu vrea improvizatii. Iar in solutia data de mine, avantajul este ca fludorul ala mai "fuge" si in interiorul izolatiei de PVC a cablului si confera o anumita rezistenta la solicitari in timp de ani de zile. Plus ca un varnis termoretractabil mai sporeste si ala fiabilitatea. Daca este doar sertizat, chiar si cu partea ovala a patentului, in timp izolatia se indeparteaza, iar cablul ramane descoperit dupa papuc. In fine, imi cer scuze pentru teoria asta a chibritului, dar sunt niste mici chichite ce fac viata mai usoara. Eu am cam uitat de locurile unde am facut asa, din simplul motiv ca n-a fost nevoie sa mai umblu. A, mi-am adus aminte, asa am facut eu la conductorul de 4mmp pe care il am legat direct de la bateria masinii (cu siguranta, evident), pentru consumatorii rulotei.
Dupa atata polemica referitoare la sectiunea cablului, sa va spun ce si cum am folosit eu...
Domnule Petrescu, daca ati facut exact cum ati scris, n-ar trebui sa aveti nici macar cea mai mica problema.
Pana la urma pot face si asa... si chiar cositorit, contactul va fi mai bun iar in cazul in care mai vreau alti consumatori directi ii voi lega pe alt conector in functie de grosimea firului si prindere cu acelasi surub pe borna bateriei. Inca o data multumesc pentru raspunsuri... berea la prima intalnire :D
Nu, nu, nu ! Cositorit si insist pentru asta, daca tot v-am convins sa faceti asa. Credeti-ma, se va subtia papucul de la strangeri/desfaceri ale surubului bornei, si contactul la cablu va ramane in continuare nu bun, ci foarte bun. Iar cablul nu trebuie dezizolat foarte mult, pentru ca la cositorire aceasta (izolatia) sa vina in continuarea papucului, fara sa se vada cablul.
Cu berea, mai vedem noi ... Depinde cat de bine ati facut treaba. Daca nu sunt multumit, numarul de beri creste :D
Astept macar o poza sa vad cum ati facut !