Nu sunt cel mai in masura, au scris mai multi despre asta.Cred ca a scris si colegul @Raducan foarte clar totul si a lamurit problema.Popescu Niculae scrie:Deci mai Sergiu un raspuns suta la suta practic , cum ar fi cel mai bine sa facem la rulotele noastre?
Sa folosim cablu de care si de citi mm ? E clar ca esti cel mai in masura sa ne sfatuiesti . Astept raspunsul tau si indicatia de rigoare fara fizica si alte chestii tehnice, Care cablu este cel mai bun pt functionarea frigiderului in mers la parametrii normali ? Inclusiv in masina .
Multumesc anticipat si daca se inchide aici cum s-a spus te rog scrie-mi pe mail raspunsul corect fiindca m-am convins ca esti cel care se pricepe cu adevarat.
deci conductor de 4mmp.Cristian Raducan scrie: "...Cu valorile de mai sus am obtinut:
S = (0,000000017 * 13 * 150) / (0,05 * 196) = 0,000003383 mp = 3,383 mmp sectiune de cablu de alimentare, necesara pentru ca rezistenta frigiderului sa mearga cat de cat in parametri si pierderile sa fie minime..."
Eu nu am mai facut atatea calcule,am pus sonda in frigider,de 9 ani de zile si am vazut modificarea temperaturiii in functie de tensiune corelata cu lungimea si sectiunea conductorului.Costin Tabra scrie: De aceea, majoritatea instalatiilor pe care le-am realizat au fost cablate cu conductor de 4 mmp, atat pentru conductorul pozitiv cat si pentru cel negativ.
Colegul @Stoica insa vrea sa aiba ultimul cuvant mereu,vad si contrazice chiar si calculele:
Exact ceea ce am masurat eu.Cristian Raducan scrie: Avem asadar, curentul si rezistenta aferente cablului de alimentare. Deci putem calcula tensiunea de la "bornele" cablului de alimentare, adica tensiunea care cade pe cablu:
U = R * I = 0,147 * 12,5 = 1,84 V, adica aproape 2 Volti, doar pe cablul de alimentare in conditii ideale, dupa cum urmeaza:
Referitor la rezistenta:
Nu domnule,in practica ia un resou care are rezistenta de nichelina,alimenteaza-l la 220V si fierbe o cantitate de apa,noteaza timpul necesar;alimenteaza acelasi resou cu 190V spre ex. si fierbe aceeasi cantitate de apa si vei constata ca timpul pana ajunge la punctul de fierbere,se mareste(Daca nu doresti nici asta,intr-un camping,incearca sa pregatesti o cafea/mancare pe resou la 5 dimineata cand dorm toti si incearca aceeasi treaba dupa ce se trezesc toti si-si pregatesc cafelele sau mancarea;vei constata o mare diferenta a timpului necesar).Rezistenta frigiderului se comporta la fel:la o tensiune mai mica de 12V va incalzi amoniacul din instalatie,dar intr-un timp mai lung,scazand astfel eficienta frigiderului(la o temperatura mai scazuta decat cea ideala a amoniacului va si raci mai slab).Pune o sonda in frigider si vei constata diferenta.Punand doar mana pe un produs din frigider nu poti face diferenta intre 5 sau 10-15 grade.stoica cristian scrie:Referitor la faptul ca frigiderul merge mai bine la 13V decit la12V sau la 12 decit la 11 cred ca este doar o impresie.Nu tensiunea incalzeste rezistenta ci rezistenta pe care o opune nichelina la trecerea curentului.Ea a fost calculata la o anumita putere care asa cum m-ai atentionat este P=UxI creste intensitatea scade tensiunea puterea este aceiasi intr-o anumita marja care se ia in calcul atunci cind se face rezistenta.
Oricum daca esti electrician,nu te va interesa parerea noastra,te vei baza pe ceea ce cunosti si nu-ti vei schimba punctul de vedere(deci vei proceda ca atare),fata de ceea ce stii si sustii(indiferent daca este veridic sau nu).Tocmai de aceea suntem pe cale sa depasim 13 pagini si nu te-ai convins,nu renunti sa ai ultimul cuvant.
De fapt probabil ai uitat afirmatiile initiale:
Acuma ca sa dregi busuiocul ai lasat-o mai moale,da scrisul ramane.Deci in final nu gresim cu totii,tehnica a avoluat da tot pe baza vechilor calcule dinainte de 2011,care se aplica si se vor mai aplica...Deci"unde dai si...unde crapa"stoica cristian scrie:Pentru ca toata lumea i-si da cu presupusu(unii chiar in necunostinta de cauza)sa ma bag si eu putin in seama...
Parerea mea este ca gresiticu de altfel gresiti si cu enormitatile alea de cabluri de 4mm.Domnilor suntem in anul 2011 si tehnica a avansat mult tare.Domnule Serpescu, stati linistit ca nemti stiu ce fac.
Eu unul cred ca problema s-a intors pe toate fetele si s-a lamurit,deci eu unul nu mai am ce adauga.
Nu cred ca cineva s-a gandit sa redimensioneze instalatia,in ideea de a suplimenta consumurile in rulota.Doar daca ar folosi,in premiera in rulotism,vreun aparat de sudura conectat la rulota :? .Cum am mai spus,redimensionarea ar fi in cazul rulotelor care au avut conductor de 0,75mmp(ex.@PopescuNelu Predonu scrie: insa pentru cei ce sunt amatori sa modifice sectiunile conductorilor de la circuitul cuplei si implicit sa mareasca consumurile de dupa aceasta, va sfatuiesc sa faceti rost si de cateva sigurante de rezerva, sa nu care cumva sa ajungeti sa folositi "liţa" romaneasca, riscati sa produceti pagube majore.
Nicolae),sau au standard,ex. eu sau altii(si care teoredic face fata consumului),dar datorita pierderilor pe circuit,face ineficienta folosirea frigiderui alimentat in mers.@Costin de asemenea a intalnit si refacut multe instalatii la rulote sau si la circuitul de +permanent la masini,in acest sens(dupa cum a relatat).Sigurantele aferente fiind in panoul masinii,si avand oricum valoarea maxima de 30A,nu cred ca le va inlocui cineva ci lita;sau cine stie,doar daca nu ar avea pe moment,pana la achizitionarea sigurantei respective.