Acumulator pentru rulota (cum se monteaza?)

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Scrie răspuns
Stoica Cristian
Membru asociat
15
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 28 Iul 1957

Re: Acumulator pentru rulota (cum se monteaza?)

Mesaj de Stoica Cristian »

I-mi pare rau ca raspund asa tirziu dar acum am venit de la servici.Dar sa revenim la oile noastre:nu contesta nimeni legea lui Ohm doar aplicarea ei. Un cablu de 2x2.5 de cupru suporta lejer un consumator de 25A.Cel mai cunoscut exemplu este instalatia electrica din locuintele multora dintre noi.Eu locuiesc intr-un apartament in care instalatia pentru prize are de la sigurante pina la ultima doza circa 15m si este din aluminiu de 2.5.pe aceasta instalatie se gasesc 2 frigidere, masina de spalat, 2 televizoare, cuptor cu microunde de3kw etc.S-a intimplat de nenumarate ori sa fie folositi mai multi consumatori odata si inca nu am luat foc.Doar au mai sarit sigurantele de 25A(de la prize).Revenind la oile noastre rezistenta frigiderului consuma maxim11A,caderea de tensiune pe distanta de 10m nu are voie sa fie mai mare de 0.4 - 0.5V in consecinta un conductor de 2.5 este deja supradimensionat.Daca apar probleme acestea nu sunt cauzate de lungimea cablului sau de grosimea lui ci de contacte imperfecte.In priza se intimpla cel mai des.Un contact imperfect va genera o mica flama care la rindul ei va incalzi conductorul.Caldura va topi izolatia dar va dilata si cablu,se va slabi legatura si in priza si in stecher si chiar nu mai are importanta daca data viitoare contactul va fi mai bun pentru ca de acum contact imperfect va fi si spre masina si spre rulota.Tot ce am spus aici nu sunt gogosi de ale mele.Vreti sa va convingeti singuri dati pe google cautare la -dimensionare conductori electrici-si va convingeti.
Skoda Octavia Scout 4x4 si rulota Sterling Eccles Diamond stoica_cristi2007@yahoo.com . tel:0723536215
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

"Teoria ca teoria,da practica ne omoara"
Cum am mai scris si in alta parte,instalatia rulotei mele are un conductor de 1,5mmp,pus de fabricant.La instalatia electrica a masinii cablajul e mai subtire;rulota trebuie cuplata prin acea priza cu 13 sau 7 pini,ca asta e standard.Eu am masurat 11,5V la borna de alimentare a frigiderului,de la 13,5 cat debita alternatorul la ralanti.Deci o pierdere de 2V pe circuit.Dca redimensionez cu 2,5mmp tot,teoretic ar trebui sa mearga,dar daca nu va functiona optim?Nu se va aprinde nimic,dar nu va fi eficient.Decat sa refac cablajul(munca,timp costuri) cu 2,5 mmp si sa constat ca poate nu e eficient,mai sigur e un conductor de 4mmp care sigur va merge.Evit astfel pierderea de timp si costuri duble inutile.
Eu folosesc frigider cu absorptie de 9ani si in acest timp am studiat toate posibilitatile de optimizare ale functionarii lui(pe toate cele trei tipuri de alimentare).Doar daca 0,5V lipsesc din tensiunea minima de care are nevoie(alimentat la 12V) scade eficienta.La 220V toleranta este ceva mai mare.
Oricum ideea era ca fabricantul a dimensionat la limita cablajul,atat la rulota cat si la masina si se pare ca nu e suficient.Anul 2011 si era tehnologiei a subdimensionat si mai mult cablajele,dupa cum au relatat si colegii,dar conform legilor fizicii un conductor trebuie sa aiba o anumita sectiune minima bine delimitata pentru a permite trecerea curentului prin el,care nu se poate schimba nici chiar odata cu evolutia tehnicii.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Roman Vasile
Membru forum
16
Oras: Cluj
Data nasterii: 13 Mai 1950

Mesaj de Roman Vasile »

stoica cristian scrie:Dar sa revenim la oile noastre:nu contesta nimeni legea lui Ohm doar aplicarea ei. Un cablu de 2x2.5 de cupru suporta lejer un consumator de 25A.Cel mai cunoscut exemplu este instalatia electrica din locuintele multora dintre noi.
La acelasi putere consumata de instalatiile de 220V curentul va fi cam de 18 ori mai mic asa ca nu e bine sa amestecam merele cu perele. Conductorul de 2,5mmp va rezista cu brio unei incarcari de 3kW la 220V si va fi insuficient pentru 300W la 12V!
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni un bloc!
Camper Chausson/Fiat Ducato
Popescu Niculae
Membru forum
14
Oras: alexandria
Data nasterii: 14 Sep 1959

Mesaj de Popescu Niculae »

Domnu dv comparati cablu de cupru de la instalatiile din casa cu cablu din LITA de la rulota?Sa fim seriosi spuneti-mi ca ati pus in rulota cablu de cupru de 1,5 si e totul ok daca imi spuneti ca ati pus 2,5 din lita nu garantez ca e la fel de ok.Asta e cu merele si cu perele.
COMPASS RALLYE GTE 400/2-1998-- Mercedes Vito+AUDI A6
NAE - 0761211081
Stoica Cristian
Membru asociat
15
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 28 Iul 1957

Mesaj de Stoica Cristian »

EU am vorbit de amperi nu de wati.Ca este vorba de 25A la 12v sau 25A la 220v acel conductor tot la acelasi curent va rezista.Cablul din cupru rezista la un anumit curent in functie de sectiune indiferent ca este litat sau masiv. Au alte avantaje si dezavantaje fiecare dintre ele dar nu acela ca unul suporta mai mult curent si altul mai putin.In literatura de specialitate un cablu de1.5 de cupru in mediu deschis pe o lungime de pina la 10m inclusiv ,rezista la 18A fara sa se incalzeasca.La 2.5un curent de 28A,la 4 un curent de 36A la 6 un curent de 45A......etc.poti pune si cablu cu sectiunea de 6mm daca in priza nu va face contact perfect se va arde.Nu vi s-a intimplat niciodata sa nu va mearga un semnal si dupa ce miscati putin de stecher sa functioneze?Acela este un contact imperfect.Si daca sa intimplat la semnal se intimpla si la frigider.Diferenta este ca la semnal se vede la frigider nu.Cit despre pierdere de 2V...incearca si masoara in priza si dupa stecher vezi daca este vreo diferenta.Dar nu ne spui ce se intimpla cu masina turata,ori cum legea lui Ohm ramine in picioare si rezistenta va avea aceiasi putere ca sunt 10V sau 12V ea tot 120W va avea doar ca va lua 12A sau 10A,iar cablul va suporta lejer diferenta de 2-3A la sectiunea de 2.5.Ne vedem...auzim dupa amiaza cind vin de la servici.
Skoda Octavia Scout 4x4 si rulota Sterling Eccles Diamond stoica_cristi2007@yahoo.com . tel:0723536215
Sandu Toma
Membru forum
17

Mesaj de Sandu Toma »

Popescu Niculae scrie:Domnu dv comparati cablu de cupru de la instalatiile din casa cu cablu din LITA de la rulota?Sa fim seriosi spuneti-mi ca ati pus in rulota cablu de cupru de 1,5 si e totul ok daca imi spuneti ca ati pus 2,5 din lita nu garantez ca e la fel de ok.Asta e cu merele si cu perele.
Domnu' Popescu
Daca sunteti strain de electrica, nu comentati si nu derutati pe altii !
2,5mmp au aceleasi proprietati electrice indiferent ca ar fi cablu masiv (FY) sau cablu litat (MYYM).
Nu puteti afirma ca 1,5mmp masiv ar fi mai bun decat 2,5mmp litat decat in necunostinta de cauza ! Eu zic sa ne limitam fiecare la ceea ce cunoaste !
Afirmatia Dvs. este ca aceea, ca 1Kg de plumb este mai greu decat 1kg de fulgi ! :lol:
Postatul numai ca sa "va aflati in treaba" nu aduce niciun premiu si sper ca de data asta sa nu intrati in polemica !
Orice problema are o rezolvare practica
Isdraila Ioan
Membru forum
15
Oras: Arad
Data nasterii: 14 Iun 1954

Mesaj de Isdraila Ioan »

:D :D :D eu zic sa facem o clasificare a site-urilor:timplarie,electricitate,mecanica,pescuit ,etc...si il vom avea prezent pe Nae peste tot :lol: :lol: :lol: Documentare totala 😉
fam.Isdraila Ioan si Valentina
Volvo V50 2.0 HDi+
Camper Ford Meridian CI International 314
Tel.0729929120-Nea Nelu e-mail gl99vrc@yahoo.com . "Partea interesanta la oamenii inteligenti,este ca par nebuni in fata prostilor"Albert Einstein.
Popescu Niculae
Membru forum
14
Oras: alexandria
Data nasterii: 14 Sep 1959

Mesaj de Popescu Niculae »

Sandu cu tine sincer nu ma complic serios , esti PREA INTELECTUAL PT MINE SI RECUNOSC ASTA .Ca sa stai si sa dormi linistit nu intru in polemica CU TINE .
Ai tu destui care te pupa pe undeva si te perie eu nu am cum sa fac asta SUNT PREA NEPREGATIT si ma mai bag si eu in seama cu lumnea NOROCUL NOSTRU CA EXISTI TU CA ALTFEL EREAM VAI DE NOI,sau vai de mine .
Asa ca sa ai sucesuri multe .
COMPASS RALLYE GTE 400/2-1998-- Mercedes Vito+AUDI A6
NAE - 0761211081
Sandu Toma
Membru forum
17

Mesaj de Sandu Toma »

Domnu' Popescu, nu o sa va permit sa fiti necuviincios, nici cu mine si nici cu alti colegi !
Va rog sa va revizuiti limbajul si sa faceti postari civilizate.
In calitatea de moderator pe care o am v-am atras atentia in mod civilizat ca sunteti in eroare si riscati sa duceti si pe altii in eroare.
Din acest moment voi aplica strict Regulamentul in ceea ce priveste postarile Dvs.(in special cele off-topic)
Extras din Regulament :
"3. MESAJELE
a) Nu se incurajeaza sub nici o forma goana dupa post-uri. Nu se incurajeaza mesajele si interventiile fara un continut real si util forumului. Scrieti un mesaj doar daca aveti ceva de spus in legatura cu subiectul (topicul). Nu se admite devierea subiectului prin mesaje in afara de subiect (off topic). Nu se ofera absolut nici un premiu celui care depaseste recordul de posturi pe zi. Nu se face nici o distinctie intre cei cu post-uri multe si cei cu post-uri putine."
Orice problema are o rezolvare practica
Bratulescu Ionut
Membru forum
15

Mesaj de Bratulescu Ionut »

@ Popescu....atentie :!: :!: .. .prietenia in lumea virtuala poate fi foarte fragila....si asta nu-i tot....poate avea efecte nedorite in viata reala ...cu regrete de ambele parti ! dar cum pe tine NU te intereseaza(cred eu ) intalnirea cu noi ,atunci e bine sa fi mai rezon in afirmatii pe forum !
Ultima oară modificat 29 Mar 2011, 11:26 de către Bratulescu Ionut, modificat 1 dată în total.
Burstner 4303+papuc diesel 1,9...Sunt atatea legi, incat nimeni nu este scutit de a fi spanzurat ...(de Bonaparte)
Vali Mocanu

Mesaj de Vali Mocanu »

Subscriu in totalitate.... :evil:
Marius Beldiman

Mesaj de Marius Beldiman »

@ionut:
Adevar graiesti, "maria ta" !
Scrie răspuns