bancuri, zvonuri, hobby-uri, imagini, filme haioase, chat, ID-urile membrilor...
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici: http://clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
"Ani de zile am ascultat saptamanal genericul muzical al acestei emisiuni (candva singura ce putea fi urmarita !) si nu stiam cui apartinea. La sfarsitul mesajului este o adresa. Introduceti-o in calculator si ascultati integral lucrarea muzicala din care face parte. Merita ! Din pacate nu este inclusa in programul concertelor, desi ar merita. Este accesibila si celor mai putin obisnuiti cu muzica simfonica si ascultand astfel de bucati muzicale, poate, cine stie, vor dori sa asculte si asemenea muzica ....
Nestiuta poveste a melodiei de la â€ÂTeleenciclopediaâ€Â
Există o listă a cîtorva melodii pe care nu este, subliniem, nu este român care să nu le cunoască, să nu le fi auzit de nenumărate ori în viață. Unele dintre aceste melodii, însă, ascund poveÈ™ti mai mult decît spectaculoase, care sunt, pînă azi, neÈ™tiute de către publicul larg. Azi, vă vom dezvălui, probabil în premieră, una dintre ele: povestea melodiei de generic de la â€ÂTeleenciclopediaâ€Â.
Pe lista celor mai cunoscute melodii autohtone se află, evident, imnul de stat, cel actual, â€ÂDeÈ™teaptă-te, române†sau cel anterior, â€ÂTricolorulâ€Â, pe care românii din ultima jumătate de secol le-au auzit de atîtea ori difuzate la radio sau TV. Punctează, însă, foarte bine la capitolul notorietate melodiile care au constituit genericele muzicale ale unor emisiuni de mare succes, difuzate perioade foarte lungi de timp, e vorba de Telecinemateca È™i Teleenciclopedia. Muzica Telecinematecii, filmul de miercuri seara al românilor, în comunism, îi aparÈ›inea marelui Charlie Chaplin, din coloana sonoră a filmului â€ÂContesa din Hong Kong †și se numea â€ÂThis is my songâ€Â. ÃŽn ceea ce priveÈ™te Teleenciclopedia, însă, aici lucrurile sunt niÈ›el mai complicate. Numărul românilor care au avut ocazia să asculte această piesă superbă în forma ei completă, de cca.7 minute durată, este extrem de redus, iar pe seama ei circulă veritabile legende, destul de paralele cu realitatea. Se înÈ™eală chiar È™i Wikipedia.
Se È™tie că melodia a fost compusă în anii 50 de Nicolae Kirculescu (1903-1985), talentat autor de muzică de teatru È™i film, de romanÈ›e, de operete È™amd. Din nefericire, deÈ™i e una dintre cele mai frumoase piese compuse vreodată de un român, piesa nu a beneficiat decît de o singură editare pe disc de vinil, înainte de 1989, È™i apoi pe CD, în anii 90. De ani de zile, internauÈ›ii se chestionează între ei în legătură cu posibilitatea de a-È™i procura înregistrarea în cauză, dar puÈ›ini sunt fericiÈ›ii care o deÈ›in. ÃŽn plus, nici măcar numele corect al melodiei nu e deplin cunoscut, asta pentru că ea se cheamă â€ÂMoment muzicalâ€Â, dar, dintr-o eroare umană, pe discul Electrecord a fost trecută drept â€ÂPatru studii de concert pentru pianâ€Â, o cu totul altă lucrare, ceea ce produce pînă azi confuzie între melomani. Se mai spune că melodia, în forma prezentă pe genericul Teleenciclopediei a fost înregistrată în 1965 de către marele pianist Dan Grigore, pe atunci student, împreună cu orchestra Radio, condusă de Iosif Conta. ÃŽn acelaÈ™i an a fost lansată È™i â€ÂTeleenciclopedia†la TVR, devenită azi cea mai longevivă emisiune din istoria României.
Numai că lucrurile au stat altfel, în realitate. O dezvăluie, pentru Inpolitics, însuÈ™i maestrul Dan Grigore: â€ÂGenericul Teleenciclopediei a fost creat, iniÈ›ial, în 1965, după o înregistrare realizată chiar de autor, Nicolae Kirculescu, la pian. Numai că la montaj, cînd s-a operat scurtarea înregistrării pentru a se suprapune cu genericul emisiunii, s-a tăiat defectuos, astfel că a rezultat o bucată din care lipsea o pătrime È™i zgîria auzul. La vremea respectivă nici măcar nu auzisem de Kirculescu, dar melodia lui mutilată o auzeam în fiecare săptămînă. După mai bine de un deceniu, nu am mai rezistat È™i i-am semnalat acest neajuns realizatoarei LuminiÈ›a Constantinescu, de la Televiziune, dar a apărut o altă problemă: montajul nu putea fi refăcut, pentru că înregistrarea originală se pierduse. LuminiÈ›a mi-a propus atunci să facem o nouă înregistrare a melodiei, cu mine la pian. Am acceptat să fac asta, È™i chiar pe gratis, pentru că soÈ›ia marelui compozitor îmi spusese că nu au de unde să mă plătească. Am făcut înregistrarea la sfîrÈ™itul anilor 80, cu Iosif Conta la pupitru È™i din ea s-a realizat noul generic al emisiunii. Ulterior, melodia a fost editată pe un disc Electrecord È™i apoi pe CD, fără ca eu să primesc vreun ban. De altfel, a fost prima È™i ultima dată cînd am interpretat acea bucată muzicală superbă, în viaÈ›a mea. După revoluÈ›ie, cei de la TVR au făcut o manevră, dacă putem spune astfel, aplicînd un soi de blurare electronică a melodiei de la Teleenciclopedia, pentru a crea impresia că e o altă înregistrare, probabil pentru a evita plata drepturilor de autor, în condiÈ›iile noii legislaÈ›ii a copyrightului. Nu m-au păcălit, era imposibil să nu îmi recunosc propria interpretare, dar nu am mai avut cînd să ridic problema drepturilor de autor pentru că, ulterior, au decis să înlocuiască înregistrarea cu totul, preferînd o interpretare (Petre Mărgineanu n.n.) pe bază de instrumente electroniceâ€Â. Dan Grigore crede că e păcat că această bucată deosebită nu a fost mai bine promovată, iar românii nu o cunosc decît parÈ›ial, prin fragmentul difuzat săptămînal la TVR. ÃŽn schimb, s-au gîndit să o â€Âvalorifice†lăutarii rromi, existînd o înregistrare caricaturală realizată acum cîțiva ani de un taraf celebru. Mai jos, puteÈ›i asculta superba melodie cu ajutorul site-ului Trilulilu, unul dintre puÈ›inele care o pot oferi, spre delectare, publicului larg:"
"Nicolae Kirculescu - Moment muzical, melodia genericului emisiunii Teleenciclopedia.
Inregistrarea din 1965, realizata la cererea TVR pentru genericul emisiunii Teleenciclopedia. Orchestra Radiodifuziunii Române, condusa de Iosif Conta, cu Dan Grigore la pian (pe atunci student)"
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India
MULTUMESC Niky, merita ascultat si vizionat pana la capat si ca un comentariu personal, treaba cu frunza si logo-ul de tara facut de nustiu cine nici nu sufera comparatie cu ce vezi aici. Vizionare placuta, aveti ce !!
VW T4 VR6 & Gruau Espace 0744346667 Cand ma gandesc doar la cuvantul rulota,imi vin in minte urmatoarele sinonime: libertate, independenta si fraternitate.
Un fel de ..."ca la 20 de ani!...fara dinti si fara bani!",a timpurilor mai vechi... pentru cine cunoaste...
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India
:D aceasta melodie am auzit-o prima data la varsta de 5-6 ani, eram la Borsa cu parinti si in momentul in care au iesit la dans eu,la indemnul refrenului (intelegeam bea,bea :lol: ) am golit ce era prin paharele de pe masa si dupa un timp....somn de voie :mrgreen:
Nu am stiut pana acum cine o canta, mi-a trezit amintiri frumoase din copilarie, mersi Niky !