Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea frigiderului.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
scuze ca intreb , in ce pozitie trebuie sa stea comutatorul (robinetul) de alimentare a frigiderului pe gaz , flacara mica sau flacara mare? unde raceste mai repede si mai bine ? eu de exemplu la mare daca tineam pe flacara mare randamentul ,adica racirea nu era atat de buna pe flacara mare , probabil din cauza caldurii degajate de arzator , si mergea mai bine pe flacara mica , am facut un semn cu carioca la mine unde merge cel mai bine dar niciodata nu am stiut in ce pozitie ar trebui sa fie pana la urma ...
Bmw 7 er ,knaus SUDWIND 435 deoacamdata +dethleffs camper luxus
made in germany
Eu cu termometru cu sonda plasata in frigider,am constatat ca raceste,temperatura se mentine sau scade cand flacara e la maxim.La minim creste temperatura in frigider.Fara un termometru exterior cu o sonda pusa inauntru,nu cred ca se poate monitoriza eficienta racirii.Mai conteaza si gazul folosit;GPL-ul are un randament mai bun decat propanul.Spunea colegul @Ovidiu mai demult,ca uneori,cand temperatura amoniacului creste foarte mult(aproape fierbe),este o solutie sa reduci la minim temporar flacara,pana scade temperatura amoniacului;dar temporar.
Ctez:"
de Ovidiu Ciobanu » 31 Mai 2010 14:28
Marius, te rog porneste-l pe gaz cu flacara la minim si vezi daca raceste. Nu intotdeauna mai tare e mai bine, are si frigiderul un maxim de temperatura admisa la incalzire (si un maxim de racire), dupa care daca incalzesti mai tare "fierbe" tot amoniacul si nu mai apuca sa se condenseze. Cred ca s-a intamplat intr-o zi calda, plus cortul pe iesire si cred ca nu ai un ventilator - ajuta!
sau:
"de Ovidiu Ciobanu » 08 Sep 2009 12:22
Am patit la fel. Ai avut parte de gaz foarte bun, cu putere calorica mai mare dact de obicei! Morala: trebuie sa pornesti frigiderul pe gaz pe MINIM si abia dupa 1-2 ore sa il dai mai mare daca trebuie... Daca ii dai mai multa caldura decat poate condensa - iti "fierbe", iese din ciclu. Se intampla sau cand il pornesti brusc pe maxim (pana incepe sa circule) sau cand este extrem de cald afara si nu poate evacua destula caldura prin spate. Solutia este NU sa il dai mai tare, ci MAI INCET."
Deci pot fi anumite situatii cand pe minim,temporar,este o solutie.Am constatat si eu la un alt frigider de camping pe gaz,cand afara era foarte cald(35 grade),dar doar temporar reducerea flacarii era benefica.
Randamentul creste foarte mult daca folositi un ventilator care sa creeze un curent de aer ce raceste elementele ce degaja caldura.
Sunt variante ce se gasesc deja echipate cu intrerupator, termostat, etc sau se poate manufactura ceva dintr-un ventilator de calculator vechi.
Niciodata sa nu mergeti cu viteza mai mare decat poate ingerul vostrul pazitor sa zboare...
George Marcu @ maurice
Campervan Weinsberg CaraBus 600DQ
Da,asa este,mai este important insa si sa fie trapele deschise in rulota,eventual geamuri,chiar si cand lipsim din rulota,astfel circuland aerul nu se face foarte cald in jurul frigiderului;pt. ca si asta contribuie la scaderea eficientei racirii,dar efectul de supraincalzire a amoniacului de care vorbeste @Ovidiu,din pacate se produce si cu ventilator.La mine merge un astfel de ventilator nonstop cat functioneaza frigiderul si tot am patit se pare,un fenomen asemanator.In trecut raceam radiatorul/elementele unui frigider de camping in holul cortului(cu un ventilator);la 35 grade temperatura ambientala,reglajul minim sau maxim(al flacarii) nu mai avea importanta.De pe la ora 13 temperatura incepea sa creasca in frigider(fara sa-l deschid)de la cca 4-5 grade pana la 8 chiar 10 grade,pana pe la ora 17-18,dupa care incepea sa scada din nou,pe dimineata era din nou pe la 3-5 grade :) .Asta daca doar scoteam ceva de la rece (fara sa introduc altceva la racit)si ma miscam foarte repede sa nu patrunda mult aer cald.Asta in cazul alimentelor perisabile;daca ai doar bere si sucuri,.chiar si la 12-14 grade par reci,in comparatie cu cele 35 grade de afara,deci nu prea se vede efectul racirii.
Din pacate aste e dezavantajul frigiderelor cu absorbtie(sunt mai aficiente,doar pentru a pastra ceva la rece,nu si pentru a introduce altceva pentru racire;aici deja scade randamentul);avantajul e ca merg si fara curent,acolo unde altii nici nu viseaza la altceva in afara de conserve sau alte alimente care nu se altereaza la temperatura.
La munte,unde e mai racoare,si in special noaptea,se schimba radical situatia;dimineta,spre ex. aveam si -1 sau 2 grade,iar peste zi nu trecea de 5 grade.
da , m-am cam lamurit , am crezut ca doar la mine e chestia asta cu flacara "violet", adica reglajul temperaturii in frigider e relativ , stiu ca un ventilator in spate face bine de aceea am 2 ventilatoare de calculator puse in interior pe grila manofactura proprie , si intradevar 3-4 grade coboara temperatura , eu am in frigider la 20 grade afara intre -1 si 1 grad fara ventilatoare pornite si in congelator - 10 , mai jos nu coboara orice i-ai face . multumesc pentru sfaturi si pareri
Bmw 7 er ,knaus SUDWIND 435 deoacamdata +dethleffs camper luxus
made in germany