De aceea am zis sa descarci acel calculator pentru panou solar;daca introduci toti consumatorii de care spunea-i,acolo o sa constati ca ai avea nevoie de un panou de putere foarte mare,ca sa faca fata si de o baterie de capacitate foarte mare(sau mai multe in serie);ceea ce e foarte scump,e mai ieftin sa-l folosesti pe gaz.La consumul lui de 100w,(cca 8Ah) ar consuma numai el,in 8-10 ore o baterie de 90Ah.Ca sa o reincarci solar,cu un panou de 80-90 Wp,daca vremea e ideala,numai cu soare cazand perpendicular pe panou,(ceea ce e o utopie) ar trebui 18 ore.Dar cum mai ai si alti consumatori,iar soarele nu lumineaza 18 ore din 24,in conditii ideale;astfel ar trebui sa ai multe baterii,panouri,ca sa faca fata,deci nu merita efortul...ar fi prea scump,nerentabil.Ca sa iesi rezonabil,ca dotare( la panouri,baterie)e de preferat sa fie folositi consumatori economici.victor scrie:Insa, eu am spus si frigiderul pentru ca mi sa parut "ieftin" sa il tin la curent non-stop, mai ales cat ma costa curentu :P.
Daca nu v-am stresat prea mult, de ce nu este indicat sa il tin pe curent?
Ma gandesc in perspectiva ca rulota sa fie functionala 24 din 24h 7 din 7zile dar fara alimentare cu curent extern..
rollandbilti scrie: ps: ii rog pe cei care au luat un panou chinezesc sa faca o proba la ora amiezii sa vedem cat curent si voltaj dau. asa ne putem lamuri daca sunt bune sau proaste.
Odenie Sergiu scrie:]
Eu am un panou care ca aspect seamana cu cel postat aici: viewtopic.php?f=11&t=3683&start=0 .Pe eticheta cu datele tehnice,vedeti...nu scrie unde este fabricat,doar CE,presupun ca in CE.Ar trebui vazut ce scrie pe eticheta celui postat de @Ionut;(poate ne ajuta el cu informatia:unde este produs,etc. de pe eticheta).
Vremea nu a fost tocmai optima pt.masuratori,dar asta este in acest week-end.
1.La ora 10,40 soare,dar nu era foarte albastru cerul,deci o usoara lumina difuza.U produsa de panou=21,7V curentul in scurtcircuit=4,69Ah.
2.Aceeasi zi,ora 15,30 cer innorat,dar nu foarte intunecat U produsa de panou=20,3V curentul=0,93Ah.
3.Azi,ora 16,00,soare aproape ideal f.usor obturat de cate un nor subtire,in viteza;U produsa de panou 22,5V curentul 5,6Ah.
4.Azi,ora 16,15 nori;U=20,4V curentul=2Ah.
Cam astea au fost masuratorile,din pacate vremea a fost variabila si nu am prins un soare perfect.Am cautat ca lumina sa cada perpendicular pe panou.
Datele de mai sus,sunt masurate pe panoul de 87 Wp made in China,sub marca Solara Inc.Ceea ce scrie pe datele lui,sunt in foto detaliu a etichetei de pe spate,in postarea de mai demult.Sa inteleg deci ca e mai bun decat scrie pe el?(adica 87Wp ?) 8) .Deci s-a lamurit,nu e nashpa chiar daca e fabricat in China,e chiar bun. :roll:rollandbilti scrie:datele masurate arata ca e un panou de aproximativ 120 de watt. la panourile DIY trebuie verificata fiecare celula in parte. altfel, daca intra in panou una mai slaba, tot ansamblul va avea compromisa puterea de iesire.