DIY Panouri solare -Putem sa construim singuri...?

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Scrie răspuns
Sandu Toma
Membru forum
17

Re: DIY Panouri solare -Putem sa construim singuri...?

Mesaj de Sandu Toma »

@ victor
Avand in vedere consumul foarte redus de gaz al frigiderului (aprox 15g/h) costurile unui frigider pe 24 ore de functionare se situeaza la 0,90 Ron.
Acelasi frigider alimentat la 220Vca consuma minim 2,4Kw deci 1,2 Ron/zi . Intr-adevar pe tine producerea celor 2,4Kw nu te-ar costa nimic, dar ti-ar diminua din puterea pe care o poti imparti la ceilalti consumatori.
Din experienta, pot spune ca frigiderul este mult mai eficient (raceste mai bine) pe gaz. Si daca ai inspiratia ca pe vreme calduroasa sa-i montezi un ventilator care sa preia o parte din caldura degajata de "agregat", atunci chiar vei fi multumit cu 4-6 grade celsius in frigider si ceva sub zero grade in congelator.
Orice problema are o rezolvare practica
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

victor scrie:Insa, eu am spus si frigiderul pentru ca mi sa parut "ieftin" sa il tin la curent non-stop, mai ales cat ma costa curentu :P.
Daca nu v-am stresat prea mult, de ce nu este indicat sa il tin pe curent?
Ma gandesc in perspectiva ca rulota sa fie functionala 24 din 24h 7 din 7zile dar fara alimentare cu curent extern..
De aceea am zis sa descarci acel calculator pentru panou solar;daca introduci toti consumatorii de care spunea-i,acolo o sa constati ca ai avea nevoie de un panou de putere foarte mare,ca sa faca fata si de o baterie de capacitate foarte mare(sau mai multe in serie);ceea ce e foarte scump,e mai ieftin sa-l folosesti pe gaz.La consumul lui de 100w,(cca 8Ah) ar consuma numai el,in 8-10 ore o baterie de 90Ah.Ca sa o reincarci solar,cu un panou de 80-90 Wp,daca vremea e ideala,numai cu soare cazand perpendicular pe panou,(ceea ce e o utopie) ar trebui 18 ore.Dar cum mai ai si alti consumatori,iar soarele nu lumineaza 18 ore din 24,in conditii ideale;astfel ar trebui sa ai multe baterii,panouri,ca sa faca fata,deci nu merita efortul...ar fi prea scump,nerentabil.Ca sa iesi rezonabil,ca dotare( la panouri,baterie)e de preferat sa fie folositi consumatori economici.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Silviu Ghete
Membru forum
14
Oras: Jugureni PH
Data nasterii: 26 Mar 1969

Mesaj de Silviu Ghete »

Azi m-am apucat sa fac teste cu celulele solare. Am luat o celula (pe care in prealabil am spart-o :mrgreen: ), am lipit-o la loc si am masurat curentul de scurtcircuit. La lumina zilei (cam innorat), lumina filtrata prin policarbonat - am lucrat pe balcon- am obtinut 50mA. In momentul in care am aprins un bec de 40W, situat la un unghi de 45 grade si la o distanta de 1m, curentul s-a dublat. Asezand celula cu fata spre bec, am obtinut vreo 200....230mA. Per ansamblu, sunt multumit.
MCV+Hobby Prestige 425
Imi place sa gatesc cu vin. Uneori pun si in mancare.
RollandBilti
Membru forum
16

Mesaj de RollandBilti »

sa ai mare grija la lipit. eu am facut 4 panouri si am ceva experienta asa ca nu te sfii sa pui intrebari.
daca spargi una nu ar trebui sa o refolosesti. in functie de cum s-a spart scade sau voltajul sau amperajul. deci vei putea da peste cap functionarea panoului.
spor la treaba!
Isdraila Ioan
Membru forum
15
Oras: Arad
Data nasterii: 14 Iun 1954

Mesaj de Isdraila Ioan »

Referitor la acest subiect as dori sa va intreb de unde se pot procura acele celule si in general la ce pret.Manopera fiind 0 ,construind personal panoul care ar fi suma finala ?Se ajunge la un pret mai scazut decit cele din comert?Am vazut ofertele unor firme in domeniu si am vazut ca sunt si sisteme pliabile ,asemanatoare foliilor de aluminiu.Ce parere aveti de ecestea ?sunt mai usoare,nu se sparg,se ruleaza si ocupa spatiu mai mic,au dimensiuni 2000/400 mm ,in functiede marime si putere mai mare .Pretul pe masura..... :shock:
fam.Isdraila Ioan si Valentina
Volvo V50 2.0 HDi+
Camper Ford Meridian CI International 314
Tel.0729929120-Nea Nelu e-mail gl99vrc@yahoo.com . "Partea interesanta la oamenii inteligenti,este ca par nebuni in fata prostilor"Albert Einstein.
Silviu Ghete
Membru forum
14
Oras: Jugureni PH
Data nasterii: 26 Mar 1969

Mesaj de Silviu Ghete »

Celulele au costat 10 lei/buc.. 37 de celule + platbanda de conexiune, 410 lei cu transport de la Bacau la Ploiesti. Una am spart-o (atentie, sunt foarte fragile). Mi-au mai ramas 36 de bucati intregi. Dimensiuni: 8cmX15cm.
Rollandbilti, cea pe care am spart-o nu o voi refolosi, aia era in plus.
Celulele le-am gasit pe net, in Romania. Va mai avea prin februarie, acum le-am luat eu pe toate. Va pot da datele de contact pe PM. Dupa ce voi construi primul panou, va pot da mai multe amanunte.
O zi buna.
MCV+Hobby Prestige 425
Imi place sa gatesc cu vin. Uneori pun si in mancare.
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

rollandbilti scrie: ps: ii rog pe cei care au luat un panou chinezesc sa faca o proba la ora amiezii sa vedem cat curent si voltaj dau. asa ne putem lamuri daca sunt bune sau proaste.

Daca tot a reanviat acest topic(vine vremea "rulotitului" de vara),reamintesc ca am postat concluziile masuratorilor la cateva posturi mai incolo de solicitarea lui @rollandbilti.Daca citeste,il rog sa compare datele,sa le analizeze si sa ne spuna o concluzie:daca sunt bune aceste panouri;chiar si comparativ cu cele facute in regim DIY,la care a facut masuratori deja(avand la activ patru construite).Oricum le pun din nou ca sa nu mai "rasfoiti".
Odenie Sergiu scrie:]
Eu am un panou care ca aspect seamana cu cel postat aici: viewtopic.php?f=11&t=3683&start=0 .Pe eticheta cu datele tehnice,vedeti...nu scrie unde este fabricat,doar CE,presupun ca in CE.Ar trebui vazut ce scrie pe eticheta celui postat de @Ionut;(poate ne ajuta el cu informatia:unde este produs,etc. de pe eticheta).
Vremea nu a fost tocmai optima pt.masuratori,dar asta este in acest week-end.
1.La ora 10,40 soare,dar nu era foarte albastru cerul,deci o usoara lumina difuza.U produsa de panou=21,7V curentul in scurtcircuit=4,69Ah.
2.Aceeasi zi,ora 15,30 cer innorat,dar nu foarte intunecat U produsa de panou=20,3V curentul=0,93Ah.
3.Azi,ora 16,00,soare aproape ideal f.usor obturat de cate un nor subtire,in viteza;U produsa de panou 22,5V curentul 5,6Ah.
4.Azi,ora 16,15 nori;U=20,4V curentul=2Ah.
Cam astea au fost masuratorile,din pacate vremea a fost variabila si nu am prins un soare perfect.Am cautat ca lumina sa cada perpendicular pe panou.

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
RollandBilti
Membru forum
16

Mesaj de RollandBilti »

datele masurate arata ca e un panou de aproximativ 120 de watt. la panourile DIY trebuie verificata fiecare celula in parte. altfel, daca intra in panou una mai slaba, tot ansamblul va avea compromisa puterea de iesire.
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

rollandbilti scrie:datele masurate arata ca e un panou de aproximativ 120 de watt. la panourile DIY trebuie verificata fiecare celula in parte. altfel, daca intra in panou una mai slaba, tot ansamblul va avea compromisa puterea de iesire.
Datele de mai sus,sunt masurate pe panoul de 87 Wp made in China,sub marca Solara Inc.Ceea ce scrie pe datele lui,sunt in foto detaliu a etichetei de pe spate,in postarea de mai demult.Sa inteleg deci ca e mai bun decat scrie pe el?(adica 87Wp ?) 8) .Deci s-a lamurit,nu e nashpa chiar daca e fabricat in China,e chiar bun. :roll:

Gavriil Stiharul
RollandBilti
Membru forum
16

Mesaj de RollandBilti »

curentul masurat de tine e in scurt circuit si e mai mare decat puterea pe care o debiteaza in sarcina dar nu poate fi o diferenta asa de mare. poate o fi gresit chinezi la eticheta.
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Daca au gresit,subevaluand performantele,e ok,am platit mai putin pentru ceva mai bun 😉 .Important este ca nu sunt slabe ca performante tehnice ba chiar dau mai mult,se pare,decat scriu producatorii.De obicei se intampla invers.

Gavriil Stiharul
Scrie răspuns