DIY Panouri solare -Putem sa construim singuri...?

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Scrie răspuns
Bratulescu Ionut
Membru forum
15

DIY Panouri solare -Putem sa construim singuri...?

Mesaj de Bratulescu Ionut »

...panouri solare(foto-voltaice) . Iesirea de la Iepuresti m-a facut sa ma intreb daca a-si putea sa-mi construiesc singur un panou solar de vre-o 100 w,12v . Am vazut ce inseamna sa fi "independent" la ceilalti colegi si am mai vazut ca uni dintre dvs. chiar le-a realizat cu rezultate bune .M-am documentat putin si in mare cred ca ar fi cateva chesti care trebuiesc respectate:-sa nu faca condens la interior -,celulele sa fie protejate contra razelor UV(altfel durata de viata a ponoului scade considerabil)- sa manevrezi cu delicatete celulele (fiind foarte casante),-sa se respecte polaritatea(+, _) Asa ca cei ce a realizat asa ceva...INVATATI-NE SI PE NOI!!! Multumim ! :D
Burstner 4303+papuc diesel 1,9...Sunt atatea legi, incat nimeni nu este scutit de a fi spanzurat ...(de Bonaparte)
Marian m Serban
Membru asociat
16

Re: Putem sa construim singuri...?

Mesaj de Marian m Serban »

buna ziua
cel mai in masura sa va ajute este domnul Costin Tabra.Am vorbit cu dansul ,si il puteti contacta la costin.tabra@gmail.com sau tel 0729082819.
urmariti topicurile vechi din domeniul tehnic pt ca acest subiect a fost mult discutat (si realizat de multi).
Onoare si Respect
Marian Serban
Radu Pascu
Membru forum
15
Oras: Brasov
Data nasterii: 11 Sep 1958

Mesaj de Radu Pascu »

Eicienta maxima se obtine cu cele care se orienteaza dupa soare, dar costa....
Ca sa ajungi la 100W la 12v ai nevoie de o suprafata destul de mare, deci costa...
In general panourile solare sunt construite pentru aplicatii statice. Pentru aplicatiile mobile, iarasi costa....
Ai nevoie de un "gestionar" al incarcacrii, descarcarii si nu in ultimul rand convertirii tensiunii, si iarasi costa....
Pozitionarea lor trebuie sa fie in plin soare ca sa aiba eficineta, iar sotia probabil ca ar dori sa stea la umbra. Deci....
Intretinera panourilor ia si aia un timp. Spalare, inlocuire celule etc. Deci costa....

Parerea mea, este ca energia solara in domeniu mobil, pentru moment, este inca "sublima, dar lipseste cu desavarsire" Fiabilitatea si comoditatea inca lasa de dorit.

Asta nu inseamna ca cu alte forme de enegie (ex. generator cu motor sau eolian) nu ai dureri de cap. Dar consider ca pentru momentele off camping mai lungi de 24h, generatorul electric inca este suveran. Asta daca nu vrei sa-ti incarci rulotica cu un monstruu de acumulator, care sa-ti duca cu un convertor zdravan, AC, Vent, microunde, TV, Sat, PC si mai stiu eu ce inventii or mai fi.

Cam astea sunt argumentele pentru care eu am optat pentru un generator KIPOR bun (nu foarte bun) de 2,6Kw, care sa fie o copie fidela dupa unul consacrat si probat (HONDA). Este relativ usor (26Kg) dimesiuni rezonabile (65/35/40cm) zgomot in limita bunului simt (50-90Db)
invata repede si aplica... tot repede.

RENAULT Megane IV TCE140
Rulotă T.E.C. Siena Saphir 390T
tel. 0742044570
Sandu Toma
Membru forum
17

Re: DIY Panouri solare -Putem sa construim singuri...?

Mesaj de Sandu Toma »

Am rugamintea catre toti cei care au postat in topicul vechi (acum "disparut") despre procurarea materialelor si confectionarea panourilor solare, sa faca un efort si sa "reconstituim" acest topic.
Mii de multumiri in numele celor care vor folosi aceste informatii !!!
Orice problema are o rezolvare practica
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Radu Pascu scrie:Eicienta maxima se obtine cu cele care se orienteaza dupa soare, dar costa....
Pozitionarea lor trebuie sa fie in plin soare ca sa aiba eficineta, iar sotia probabil ca ar dori sa stea la umbra. Deci....
Intretinera panourilor ia si aia un timp. Spalare, inlocuire celule etc. Deci costa....

Parerea mea, este ca energia solara in domeniu mobil, pentru moment, este inca "sublima, dar lipseste cu desavarsire" Fiabilitatea si comoditatea inca lasa de dorit.
Ca utilizator al panoului solar,pot aduce contraargumente.Eu l-am cumparat ce e drept,nu confectionat,dar este facut sa dureze 20 de ani,cca 10 ani 100% din capacitate,restul cam 80%.Panoul meu este de 87Wp,suprafata de cca 60/120cm,grosime rama 3cm,deci nu mi se pare mare.Bineinteles ca se foloseste si un regulator de tensiune.Ca intretinere,nu vad ce sa-i faci;sters cu o carpa ca se mai pune praf,in rest celulele n-ai cum sa le inlocuiesti,la cel cumparat,cel putin si n-ai de ce.Energia solara,nu lipseste deloc,eu o folosesc si sunt multumit.Am investit odata si acum am curent gratis!E adevarat ca eficienta maxima este la soare,dar si la umbra incarca,cu un curent mai mic insa.Daca folosesti toata aparatura pe 12V,cea din afara dotarii rulotei(TV,casetofon etc) nu vad care ar fi problema.Daca si iluminatul se face economic cu led-uri e si mai bine.Eu unul nici cand am stat in camping nu aveam nevoie de curent(sa-l mai si platesc cu 7-10Ron/zi.Acuma daca vrei sa-ti duci PC-ul (desktop+monitor)microunde,masina de facut paine,poate,eventual si masina de spalat,toate la 220V,normal ca nu face fata.Dar eu unul cand ma duc cu rulota tocmai ca sa scap de cotidian de civilizatie,plec,daca le-as duce toate cu mine,ce farmec ar mai avea iesirea in natura?Ca si comoditate,cred ca e mai usor sa duci un panou solar si o baterie de 90Ah spre ex.(de care am eu)decat un generator,plus benzina aferenta(care mai si costa).Cand mi-am facut calculele,am constatat ca panoul solar costa cam cat un generator bun.Acum s-au mai ieftinit substantial,fata de anul trecut.Si curentul e gratis,la generator mai platesti benzina.Daca-l pun pe rulota doar cand il folosesc(in rest n-are rost sa se consume celulele inutil,il pot folosisi intr-o viata viitoare :D la durata de viata care e data in folosire continua.De aceea am optat pentru aceasta energie si sunt incantat chiar.
A fost intr-adevar un topic DIY,initiat parca de Rolland;el si-a confectionat panou si inca vreo 2-3 colegi de forum.Se pare ca nu mai e topic-ul;era interesant,l-am citit;acum,la un an de la fabricarea lor ar fo fost interesant sa posteze impresiile,problemele,daca au fost,etc.Poate vor posta din nou.
Ultima oară modificat 04 Mai 2010, 15:49 de către Odenie Sergiu, modificat 1 dată în total.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Bratulescu Ionut
Membru forum
15

Mesaj de Bratulescu Ionut »

Am gasit ceva http://www.youtube.com/watch?v=UML2hFA9 ... re=related.... cind vizionati filmuletul gasiti mult mai multe exemple(dr.)
Ultima oară modificat 04 Mai 2010, 15:59 de către Bratulescu Ionut, modificat de 2 ori în total.
Burstner 4303+papuc diesel 1,9...Sunt atatea legi, incat nimeni nu este scutit de a fi spanzurat ...(de Bonaparte)
RollandBilti
Membru forum
16

Mesaj de RollandBilti »

avand in vedere ca eu am initiat topicul "vechi si disparut" ma simt dator sa pun deseara niste poze din timpul constructiei cu tot cu informatiile necesare. deja cred ca suntem vreo 4-5 persoane care si-au facut asa ceva si vreau cu prima postare sa destram miturile existente.

pe scurt, la o utilizare normala, ar fi suficient un panou de 60-80 de wati. anul trecut am facut unul de 63 de watt si mi-a asigurat necesarul de energie pe toata durata concediului de 3 saptamani. asta a inclus incarcarea telefoanelor, laptop (filme si internet), lumina, pompe precum si televizor in jur de o ora-doua. panoul l-am conectat la o baterie de 92ah pe tehnologie agm. cand am fost la mare am estimat un consum de aproximativ 200-300 de watt pe zi.

ps: am in plan constructia celui de-al doilea.

pana atunci o poza cu rulota si panoul:
panoul e dupa trapa de aerisire.
Imagine
se vede ca scoate 19,46 volti chiar in conditiile in care nu e perpedicular pe razele solare. curentul masurat atunci a fost de aproximativ 3 amperi.
Imagine
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Da,a fost postat si in acel topic,filmuletul asta.Daca mai ai putina rabdare,poate cei care s-au implicat in acest proiect,Rolland si ceilalti,poate vor reface topic-ul cum spunea Sandu.
L.E.Vad ca mi-a luat-o inainte... :D

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Sandu Toma
Membru forum
17

Mesaj de Sandu Toma »

Multumesc Roland si astept in continuare ajutorul la refacerea topicului !
Am apelat la toti cei care imi amintesc eu ca ar fi contribuit la acel topic.
Orice problema are o rezolvare practica
RollandBilti
Membru forum
16

Mesaj de RollandBilti »

si acum micul tutorial!

nu vreau sa fac ceva stufos si de aceea prefer sa pun cateva poze cu mici descrieri. cei curiosi sau cei care nu inteleg prea bine pot cere detalii suplimentare.

pasul 1.
se face rost de celule. sunt multe surse inclusiv ebay dar trebuie sa aveti grija ca nu toate sunt clasa intai de calitate si mult epot fi ciobite sau din loturi respinse de catre calitate. eu le-am procurat printr-o cunostinta din state.

pasul 2.
se pun toate sculele la indemana.

Imagine

pasul 3:

se lipesc cu grija celulele. trebuie sa avem grija sa nu le spargem la manipulare sau la apasarea cu pistolul de lipit. recomand sa puneti un carton sub celule iar acesta va prelua presiunea. daca tastati in youtube "diy soldering solar cells" veti gasi tutoriale foarte bune.

http://www.youtube.com/results?search_q ... cells&aq=f

pt lipire folosim un pistol de putere mica. al meu este de 150 de watt.

Imagine

pasul 4.
se lipesc 12 celule in serie. practic vom face 3 serii pe care le legam tot in serie. astfel vom avea un voltaj necesar pentru a alimenta controlerul de incarcare. trebuie sa avem grija sa lipim firele pe toata lungimea lor astfel incat sa avem maximul de curent posibil si pierderile rezistive sa fie cat mai mici. conectarea celulelor se face fata-dos-fata-dos samd.
mai jos las pozele sa vorbeasca.

Imagine Imagine
Imagine Imagine

pasul 5:
se pun celulele intre doua placi de sticla. eu personal am folosit sticla de 4 mm. pentru a spori rezistenta panoului (ex o minge poate cadea pe el) am folosit cruciulite pt rosturi de faianta. le-am intercalat la fiecare 4 celule si am folosit si in marginea panoului.
se pune sticla care va forma fundul pe masa si apoi celulele conectate in serie. apoi punem cruciulitele si siliconam pe margine. cand e gata punem capacul de sticla si tragem cu degetul pe margine. aici trebuie sa aveti grija si sa slefuiti sticla inainte. altfel va curge mult sange. :D . siliconu trebuie sa fie din cel folosit la lipirea acvariilor. ex bison, den braven dow corning.
sper ca v-ati dat seama ca scoatem printr-un colt cablul pe care va veni curentul! pentru a da o forma comerciala am folosit si pat de cablu de 10 pe margine.
o atentie deosebita trebuie acordata condensului. pt a rezolva problema facem un mic tarc (un patratel) din cruciulitele taiate in forma de "L" in care punem SILICAGEL, graunte din acelea care se gasesc si in pantofi. acestea vor absorbi umezeala existenta in panou. in poza, langa ruleta, se vede tarcul si grauntele. poate va intrebati de ce le-am pus in patratel. raspuns: ca sa nu se plimbe prin panou!

Imagine Imagine

pasul 6:
facem proba la soare. al meu a dat perpendicular pe razele solare la ora 14 cam 21 de volti si 3,3 amperi. nu e rau!

Imagine

pasul 7:
lipim panoul pe rulota. eu am folosit un tub de "moment profi fix pl60". 10 lei bucata.
http://www.ionitaconstruct.ro/upl/produse/file_152.pdf

Imagine

pasul 8:
trecem cablul prin acoperis avand grija sa izolam totul bine cu silicon pentru a preveni infiltrarea apei. ca si cablu am folosit din cel siliconat cum se pun si la boxele de mare putere.

pasul 9:
facem legaturile electrice si instalam incarcatorul solar. eu am mers din baterie intr-un convertor 12/220 pe care l-am conectat direct la intrarea de 220 din rulota. simplu de tot.

Imagine

pasul 10
suntem gata sa mergem off camping.

Imagine

daca am mai mancat cate o litera va cer mii de scuze.din cauza timpului limitat l-am facut asa... la repezeala

spor la treaba!
Marius Beldiman

Mesaj de Marius Beldiman »

Multumim Rolland! Era si poacat sa se piarda un astfel de topic definitiv!
Cred ca ai uitat sa ne spui de controler si de calculatorul pentru panoul solar.

Ai folosit geam normal sau low-e?
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Pentru cei ce doresc sa lipeasca panoul sus pe rulota,exista si un silicon special pt.asta,la cei ce au accesorii de rulota.Mie mi s-a oferit cand am luat panoul,dar eu nu-l tin pe rulota decat cand o folosesc.

Gavriil Stiharul
Scrie răspuns