Putin derutat fiind de postarea colegului@Ovidiu,m-am documentat si am constatat:
Conform Dex: "TERMÃÂL, -Ä‚, termali, -e, adj. (Despre izvoare minerale) Care izvorăște cald din pământ, având, de obicei, proprietăți terapeutice".Eu ce e drept la aceasta apa termala faceam referire(calda).
Am constatat insa cautand pe "goagal" ca la apa termala apare:"Dintre apele medicinale cu proprietăţi miraculoase, apele termale se remarca datorită conţinutului de compuşi biochimici. Calităţile apei termale erau cunoscute încă din perioada Romei antice prin băile termale, aceasta având proprietăţi terapeutice şi cosmetice. Faţă de apa obişnuită, apa termală diferă din punct de vedere bacteriologic, deoarece are un conţinut mai scăzut de săruri minerale şi nu conţine chimicale (clor) şi alte elemente nocive ."In plus se pare ca exista"Spray-urile cu apă termala";ma indoiesc ca este si calda... :mrgreen: .
Acuma,la Baile 1mai,Felix este apa termala(calda) in functie de izvorul din care provine,are temperatura diferita;nu stiu ce continut are(bacteriologic,saruri,etc.)Pe site scrie doar:"Strandul cu valuri, este un strand termal cu o temperatura a apei de 26 de grade".
Bazinul se goleste si se curata seara,iar in cursul noptii pe la ora 3-4 se da drumul la apa in bazin ca sa se umple pana dimineata la 8-9(am).Deci fiind rece in cursul noptii,nu-si mai pastreaza dimineata aceeasi temperatura la care intra in bazin.Cat despre continutul apei,daca are acelasi continut ca cea din Felix...nu cunosc.Ce ete cert,e ca la strandul cu valuri apa iese la 26 grade din pamant(nu o incalzeste nimeni,asta e clar),la strandul Venus apa este mai calda,cca 30 grade,cred,iar la Felix si mai calda,cca 40 grade.
Eu unul ma duc pentru strand acolo,nu pentru,calitatile terapeutice care poate le are,sau nu apa respectiva;pentru zona de camping mare,cu umbra si nu in ultimul rand,pretul mai mic comparativ cu alte locuri de campare(si avantajos combinat,camping+strand).In bazinul pt.inot din Venus,apa este rece de obicei si fiind foarte mare nu se schimba zilnic(doar in bazinele mici,unde este si calda).La str.cu valuri este,cum se spune la cca 25-26 grade si de obicei este schimbata zilnic.
Ilisie Sanda scrie:acuma sa dau si eu cu presupusul
sunt din Oradea dar la strandul cu valuri din Baile 1 Mai nu am fost niciodata, dar in schimb am fost la Strandul Venus din Baile 1 Mai unde va spun sigur ca nu se baga apa termala in el ce apa freatica de campie
...am mari dubii privind apa termala din strandurile statiunilor Baile Felix si 1Mai
Daca apa ar fi din panza freatica totusi cum este calda?Cum spuneam,citind pe net despre apa termala sunt mai multe explicatii acolo...cu referire la continutul ei,sau la temperatura;deoarece,este,vad si apa termala si imbuteliata in spray...;cred ca o analiza chimica a apei respectiv,lamureste problema.Poate s-a facut,pentru edificare,dar eu n-am cautat asa ceva.