Ar trebui sa faceti o masurare a tensiunii in diverse faze de incarcare a bateriei. Cel mai important este ca tensiunea sa nu creasca peste 14 volti cand bateria este incarcata.
Pana la urma un redresor nu este altceva decat un transformator, mai mare sau mai mic, care indiferent de consumul la care este folosit nu depaseste o anume tensiune.
De fapt un redresor obisnuit este compus, in mare, dintr-un transformator, o punte redresoare, un condensator si o dioda zener la 13,5-14 V.
Nu vad de ce ar trebui sa decupleze in momentul in care bateria este OK dpdv al tensiunii 13,5 - 14 V, trebuie doar sa limiteze curentul de incarcare.
Un redresor bun, inteligent, cu procesor, diverse tipuri de incarcare si o incarcare in mai multi pasi, desulfatare, etc, alimentarea consumatorilor in timp ce incarca fara modificarea tensiunii cu sau fara baterie, functii multiple este o alta mancare de peste. Din pacate este mult mai scump.
Eu am schimbat varianta veche (un traf si restul accesoriilor) cu un redresor CTEK XS7000 doar pentru timpul de incarcare mult mai scurt si pentru multiplele functiuni pe care le are, fiind gandit special pentru bateriile cu gel sau AGM.
http://www.ctek.com/EN-GB/Multi-XS-7000 ... cteristics
Ca diferenta, bateria tine cu 40-50% mai mult si se incarca complet in doar cateva ore 8-10 ore (baterie de 120A), exact cat stai intr-un camping in tranzit peste noapte.
Presupun ca folosit pe termen lung va mari si durata de viata a bateriei .
Am uitat de cel mai mare avantaj al schimbului pe care l-am facut, merge perfect indiferent de tensiune de alimentare, 170....250V, fapt foarte des intalnit in camping unde reteaua este proasta.
Niciodata sa nu mergeti cu viteza mai mare decat poate ingerul vostrul pazitor sa zboare...
George Marcu @ maurice
Campervan Weinsberg CaraBus 600DQ