Lampa pe gaz

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei de alimentare cu gaz (GPL).
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Marius Beldiman

Lampa pe gaz

Mesaj de Marius Beldiman »

Am vazut in multe magazine, dar si pe net, asemenea lampi. In general au o butelie mica, de unica folosinta, insa am vazut una montata, la un coleg, pe o butelie (de 5 litri parca). Folositi asa ceva? Da o lumina buna? consuma mult? Ar fi o alternativa buna pentru iluminatul exterior(chiar si in cort), ma gindesc.
Astept pareri!

Imagine
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Re: Lampa pe gaz

Mesaj de Odenie Sergiu »

La o rulota Wilk,a unor prieteni(din anii'70),am vazut o instalatie in interior,cu conducta,de la butelie si mi-a zis ca era prevazuta pentru lampa cu gaz.El a anulat lampa,dar ca idee,se pare ca in trecut se folosea la rulote.In cort,fiind destul de aerisit,eu cred ca ar merge.
Ultima oară modificat 21 Ian 2010, 20:23 de către Odenie Sergiu, modificat 1 dată în total.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Tavi Dragotoiu
Membru forum
16
Oras: Timisoara
Data nasterii: 02 Apr 1975

Mesaj de Tavi Dragotoiu »

La mine in rulota chiar mai este... doar ca a fost demontata teava de gaz, asta inca dinainte de a o cumpara eu. Se vede ca era la moda intr-o vreme... cred ca e ca si cum ai tine un ochi la aragaz tot timpul aprins... deci nu prea placut.
Tavi
RO +40745007103
Roman Vasile
Membru forum
16
Oras: Cluj
Data nasterii: 13 Mai 1950

Mesaj de Roman Vasile »

In rulota mea veche Chateu (inainte de camper) era functionala o asemenea lampa. Are o flacara foarte mica, chiar mai mica decat o lumanare, care de fapt activeaza o plasa dintr-un material special in forma de bec si care cred ca asigura o ardere catalitica. Lumina bine si nu am simtit niciodata miros de gaze arse/nearse.
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni un bloc!
Camper Chausson/Fiat Ducato
Marius Beldiman

@olah:
sa inteleg ca un felinar face treba mai buna? adica da mai multa lumina?
Ovidiu Ciobanu
Membru forum
15

Mesaj de Ovidiu Ciobanu »

Un felinar cu gaz??? Nici vorba, ala face fum, miros, asta nu are miros sau fum, doar putin CO2, mult mai putin decat un ochi de aragaz, cand pui mana pe sticla/plasticul exterior e rece, lumineaza cam ca un bec de 40W. Secretul e plasa aia de arde si se incinge si straluceste... La o butelie de voiaj de 3 - 5 litri tine saptamani, aduceau polonezii "inainte".
Totusi nu se lasa nesupravegheat, pericol de incendiu daca se rastoarna. Si alta problema cu piulita/reductia ca sistemul asta (ButanGaz ?) trebuie adaptat la butelie.
Sanatate!
VW T4 Multivan - in transformare
Paul Petrescu
Membru forum
17
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 20 Feb 1968

Mesaj de Paul Petrescu »

beldiman_marius scrie:Am vazut in multe magazine, dar si pe net, asemenea lampi. In general au o butelie mica, de unica folosinta, insa am vazut una montata, la un coleg, pe o butelie (de 5 litri parca). Folositi asa ceva? Da o lumina buna? consuma mult? Ar fi o alternativa buna pentru iluminatul exterior(chiar si in cort), ma gindesc.
Astept pareri!
Eu am amandoua tiprrile de lampi... adica cel cu "cartus" de unica folosinta si cel care se monteaza pe butelia de 3L (poloneza)
Ca putere... lampa cu cartus de unica folosinta, are echivalentul unui bec de 40-60W, cea montata pe butelie, are echivalentul unui bec de 100-110W(in functie de presiunea gazului), adica cat de mult deschizi robinetul...
Despre consum... ce sa zic nu este mare... aceiasi butelei am folosito si la gatit si pentru iluminat timp de o saptamana si mai avea gaz cam 1L.
VW B7 + LMC 390
0740131141
Respect
Costin Tabra
Membru forum
17
Oras: București
Data nasterii: 12 Iul 1970

Mesaj de Costin Tabra »

Marius,

Noi inainte de rulota foloseam la cort o lampa cu reticel de azbest (asa se numeste acel "saculet" sau "ciorapel" in forma de bec). Se monta pe butelia de gaz poloneza si mergea foarte bine. Lumina suficienta pentru citit in cort. Consum redus de gaz si fara miros de gaze arse. La rulota, fabricata in 1982, avem instalata o lampa asemanatoare, fabricata de Truma, care se alimenteaza de la butelia de gaz a rulotei si functioneaza tot cu reticel de azbest. Functioneaza foarte bine, lumina depinde de cantitatea cu gaz care trece peste reticelul de azbest (ambele lampi au robinet de reglare a cantitatii de gaz, respectiv a luminii produse)si nici aici nu se simt gaze arse. daca ai posibilitatea, cumpara o astfel de lampa, insa ai grija ca butelia si reticelul sa poata fi inlocuite cu usurinta (sa nu fie vreun model pentru care nu se gasesc "consumabile"). De asemenea, mare atentie la sticla de lampa, caci in timpul functionarii se incalzeste si daca nu esti atent, orice lovitura o poate sparge... :oops:
Ford Focus Tournier 1,6 TDCi + Wilk DeLuxe 450
Membru asociat
+40 729 082819
+40 730 RULOTA
costin.tabra@gmail.com
Marius Beldiman

@Costin:
sincer sa fiu, la tine vazusem minunatia pe butelia mai mare, in pozele cu rulota cort. Si avind si eu o butelie din aceea( de 3 sau 5 litri) m-am gindit ca ar fii buna o lampa de genul asta, dar mai intai am vrut sa aud parerile celor care folosesc asa ceva. Intr-adevar incepusem cu tine o discutie pe tema asta insa nu ma dumirisem pe deplin. multumiri!
are cineva idee unde se poate gasi o astfel de lampa(care se poate monta pe butelie de 3 sau 5 litri)?
Costin Tabra
Membru forum
17
Oras: București
Data nasterii: 12 Iul 1970

Mesaj de Costin Tabra »

Se gaseau pe vremuri pe la polonezi si cehi, care veneau la mare cu astfel de obiecte si la plecare le vindeau. Noi am cumparat-o impreuna cu cortul. Dar poti cumpara o lampa fabricata de CampingGas, care functioneaza cu butelie mica si care se poate inlocui. Gipo Pescar este importator pentru CampingGas, insa sigur poti gasi asa ceva si in Hornbach, Bricostore etc.
Ford Focus Tournier 1,6 TDCi + Wilk DeLuxe 450
Membru asociat
+40 729 082819
+40 730 RULOTA
costin.tabra@gmail.com
Marius Beldiman

@Costin:
tu zici sa iau o lampa din aceea mica si sa o adaptez pe butelia mea?
Marius Beldiman

cam asa ceva m-ar interesa sa cumpar:
http://www.campingaz.com/p-23693-lumogaz-r-pz.aspx
dar fara butelie; nu am gasit insa distribuitor pe la noi.
Scrie răspuns