Constantin CURELEA scrie:Scrieţi propuneri de îmbunătăţire a legii.
Le voi înainta Ministerului Turismului.
Legea se referă în special la acele ieşiri în natură de căteva ore.Pe marginea apei, cu masina si pătura, grătarul şi restul familiei.La situaţiile din localităţi şi grătarele dintre blocuri, la parcuri, etc. Aceste aspecte , în general, sunt generatoare de mizerie. Aceştia sunt cetăţenii la care se doreşte a se face referire.
Legea nu face distincţie între acest aspect şi o campare mai îndelungată, gen tabără.Specific rulotiştilor care au o anume educaţie turistică.Unii rulotişti.
Cum sunt trataţi excursioniştii, cu cortul în spate, care merg pe munte? Şi se opresc acolo unde îi ajunge oboseala sau noaptea?
Oricum, dacă primăria instaleză bariere sau panouri care interzic camparea ca urmare a hotărârii Consiliului Local, este acelaşi lucru ca şi când ar fi lege.
Din pacate proiectul de lege nu face precizarile mentionate de dumneavoastra.
Lege avem - LEGEA nr. 137 din 29 decembrie 1995, dar din pacate aceasta nu se respecta, nu se aplica sanctiuni conform legii.
In spatele fiecarei legi, se emit niste norme de aplicare a legii de catre ministerul competent. Este foarte important si ce contin aceste norme de aplicare a legii respective.
Am sa va dau niste exemple pe care sunt sigur mare parte din dvs. le stiti.
Am stat pe iarba in parcul de sub Turnul Eiffel, am stat pe iarba in Olimpia Park din Munchen, in parcul Donau Turn din Viena, nimeni nu a zis nimic, ca mine acelasi lucru il faceau zeci de turisti.
Problema era, daca in momentul in care paraseai acel loc de relaxare, ramaneau gunoaie in urma ta. Atunci erai pasibil de o amenda consistenta.
Amenda este cea care face minuni! Amenda este cea care face nesimtitul sa devina simtit!
La noi in orice loc in care calci pe iarba (spatiul public) esti pasibil de amenda. In Europa dupa cum spuneam, nu!
Una este intr-un parc sa stai pe iarba sa te relaxezi si alta este sa calgi pe iarba pentru a scurta un drum.
Din pacate la noi, atat legile sunt ambigui, cat si normele de aplicare ale acestora sunt mult prea confuze.