Modulul electronic de adaptare,o necesitate,sau nu?

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Modulul electronic de adaptare,o necesitate,sau nu?

Mesaj de Odenie Sergiu »

Un coleg facea o recomandare altui coleg;
citez: "Cand cumparati carligul sa cumparati si modulul electronic de adaptare. Este necesar pentru protectia instalatiei electrice a masinii"Am mai citit candva o recomandare asemanatoare si acum ca am revazut-o ma intreb este necesar sau nu?Un site care vinde carlige si instalatii electrice descrie aici: http://www.carligeauto.ro/accesori/modul.pdf functiile pe care le are acest modul.In prima parte se spune ca protejeaza instalatia electrica....la autorurismele de generatie noua...previne suprasarcina...Mai jos detaliaza functiile principale ale acestui modul.Eu unul,am montat carligul in Germania si se pare ca nu am asa ceva.Masina este din 2001 si in cca 60 de deplasari cu rulota si probabil vreo 3000 km pana acum n-am avut nici o problema la masina,datorita cuplarii rulotei(a instalatiei electrice,mai precis).Acuma ma intreb,care sunt aotomobilelel de generatie noua?De la ce an in sus?Colegul caruia i s-a recomandat montarea acestui dispozitiv are golf III,deci fabricat inainte de 1999.Sa inteleg ca e folositor si la alte generatii de masini?Daca da in ce fel?Daca e cineva documentat in aceasta privinta si poate sa explice necesitatea/utilitatea acestui dispozitiv il rog sa posteze,cred ca vor fi interesati posesorii de rulote,in caz ca este necesar,dar cel putin din descrierea de pe site,pe mine nu m-a convins/lamurit de necesitatea lui.Explicatia lor este destul de vaga(comerciala),fara argumente de ordin tehnic.Si cum eu si multi altii nu avem acest modul,doar un argument tehnic,ne-ar putea lamuri,cred,daca trebuie sa avem asa ceva,atata timp cat se poate merge si fara el,fara sa avem probleme de ordin tehnic la instalatia electrica a masinii (mai ales ca nici pretul lui nu este de neglijat).
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Radu Pascu
Membru forum
15
Oras: Brasov
Data nasterii: 11 Sep 1958

Re: Modulul electronic de adaptare,o necesitate,sau nu?

Mesaj de Radu Pascu »

Situatia este cam asa.
Foarte multe masini moderne au comanda iluminatului (si nu numai) prin module electronice dedicate. In principiu este vorba de cele care "stiu" sa semnalizeze la bord, cand un bec este ars, sau cand ceva nu functioneaza normal la iluminat. In aceste cazuri computerul nu va sti cum sa interpreteze faptul ca cuplam o sarcina suplimentara (in cazul nostru becurile rulotei) pe traseul de semnalizare sau frana sau pozitie etc. Efectul va fi o semnalizare in bord precum ca exista o anomalie.
Pentru a preintampina acest efect, cat si deteriorarea inevitabila a modulului de lumini (destul de scump dealtfel) se intercaleaza acel modul adaptor descris mai sus, care doar preia un semnal de la becurile respecutive (semnalizare frana, pozitie, ceata , mers inapoi,) iar alimentarea rulotei se face pe cale separata care vine de obicei direct din borna bateriei autovehicolului. I cazul unui scurtcircuit sau consum suplimentar, nu va autoriza aprinderea acelor becuri si va interveni cu o sarcina aditionala (modica) in instalatia masinii, astfel incat sa apara semnalizarea cu "anomalia" in bord. Astfel veti sti ca ceva nu functioneaza bine la rulota, fara a risca deteriorarea sistemelor electronice din masina.
Bafta si minuni!
invata repede si aplica... tot repede.

RENAULT Megane IV TCE140
Rulotă T.E.C. Siena Saphir 390T
tel. 0742044570
Catalin Popescu
Membru forum
16

Mesaj de Catalin Popescu »

Buna seara,de ce este inevitabila deteriorarea modulului de lumini ?
Hilux Vigo + Knaus 500
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Acum m-am lamurit;pe site-ul indicat,era doar o explicatie"comerciala";m-a surprins faptul ca i-ati recomandatul colegului care dorea sa-si monteze singur instalatia electrica pentru a tracta rulota,sa-si cumpere si acest modul.A specificat insa ca are Golf III;cum eu am golf IV/2001 si conform explicatiilor de mai sus si cum doar la masinile mai noi exista acele sisteme care avertizeaza in bord o defectiune ale becurilor,(la mine nu exista) acest modul nu ar ajuta cu nimic,deci nici in cazul colegului cu Golf III nu ar avea utilitate.Cred ca am interpretat corect concluzia.

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Radu Pascu
Membru forum
15

Mesaj de Radu Pascu »

Golf III -IV nu stiu sa spun ce echipare are fiecare masina in parte. In functie de optiunile de echipare poate sa aiba sau nu. Aceste module echipeaza autoturisme inca din 1990 (vezi BMW Mercdes etc)
Cat despre cele care nu au module oricum este o protectie caci nu consuma direct din reteaua aferenta lampilor. Curentul nu trece nici prin intrerupatoarele de la maneta de semnalizare, releul de semnalizare (in majoritatea cazurilor electronic) sau intrerupatorul de pe pedala de frana. In plus, protejeaza la un scurtcircuit de pe rulota, sau imperfectiunile (eventuale) din mufe legaturi etc, care pot sa creeze incalziri ale circuitelor, componentelor etc. La o imperfectiune de contact nu se va incalzi circuitul respectic, dar locul unde contactul nu este perfect se va incalzi sigur. Modul vine sa realizeze o protectie la aceste evenimente nedorite, chiar daca masina este cu echipare clasica din 1900 toamna.

Cat despre modulele de lumini deteriorate la scurtcircuite accidentale sau provocate sunt sigur ca ati auzit deja. In mod normal ele sunt protejate la asa ceva, dar nu la sarcini suplimentare. Unele masini (in general cele de teren moderne) au deja incorporat modulul de remorca cu pricina, care se diagnosticheaza separat la un tester electronic.
Exemple de module deteriorate am avut la Passat, Vectra, Omega, BMW, MEgane si astea sunt numai cele care-mi vin in minte acum.

RENAULT Megane IV TCE140
tel. 0742044570
Sorin Rotaru
Membru asociat
16

Mesaj de Sorin Rotaru »

Mercedes Vito 2008,fara modul imi dadea la bord tot timpul eroare bec ars,iar semnalizarea mergea in ritm alert.Dupa montare modul totul a functionat perfect,depinde de masina si anul de fabricatie.La Toyota LC 120,acelasi an ,fara modul ,fara probleme!?
0742030227
Hymer BMC 690 2019+Toyota Land Cruiser 150+Fend Brilliant 650
Radu Pascu
Membru forum
15

Mesaj de Radu Pascu »

Toyota LC
Cum spuneam, unele masini SUV au deja modul incorporat.

RENAULT Megane IV TCE140
tel. 0742044570
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Probabil ca sunt in dotarea unor masini din '90,eu neavand aceste sisteme suplimentare de avertizare ,cel putin pentru masina mea, o consider intr-un fel buna,dar fiind destul de scumpa investitia raman cu instalatia clasica;oricum in caz de scurt circuit accidental exista sigurantele care protejeaza;circuitele de lumini ale rulotei sunt legate in paralele pe cele ale masinii deci implicit un scurtcircuit la unul din becurile rulotei arde siguranta aferenta luminii masinii.Si asta am constatat practic:avand o defectiune la cupla rulotei si pinii fiind foarte apropiati,am facut un scurtcircuit accidental la pozitie si mi s-a ars siguranta aferenta din tabloul masinii.Deci functioneaza si astfel protectia la scurtcircuit,acel modul in cazul meu nu ar fi avut ce sa faca in plus,merge si fara el fara sa risc nimic.
L.E.Deci cum spune si colegul de mai sus,care a postat inaintea mea,la masinile care au acel sistem de avertizare este necesar,la restul optional,dar nu prea are rost,dupa parerea mea si dupa cum am constatat practic.

Gavriil Stiharul
Ionita Bogdan
Membru forum
19

Mesaj de Ionita Bogdan »

Eu am VW caravelle din 2007.Instalatia electrica penru rulota am tras-o direct din lampile de pe masina . Nu se aprinde nici un martor de bord , nici un senzor. Mai mult decat asta, in urma unui accident cu un meserias de la fan curier am reparat masina la service VW . Aici baieii de la electrica mi-au smuls instalatia electrica si dupa ce au schimbat tot ansamblu aripa spate mi-au pus instalatia electrica cum au vrut ei. Drept pt care la un bec de pozite vin 7 volti iar la celalalt stop am 12. :D Asa ca le-am legat pe amandoua la cel cu 12 volti. Recomand insa priza cu 13 pini si pachet electric legat la computerul de bord al masinii.
0722.296.538
bogdanionita_jean@yahoo.com
VW Caravelle + Tabbert Baronesse 620
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Probabil poate fi montat de fabricant acest modul optional,cum spunea colegul @Radu Pascu.In manualul de utilizare al VW,scria ca atunci cand cuplez remorca semnalizeaza la bord un martor,acest lucru.Cand am luat rulota,m-am tot uitat si nu semnaliza nimic in bord dupa cuplarea ei si am uitat de acest lucru,daca in rest functiona normal.Acum ma gandesc ca probabil masinile echipate optional cu acel modul semnalizau la bord in momentul cuplarii unei remorci.Dar vad ca sunt si modele mai recente din 2007 care nu au aceste optionale.Probabil ca este mai comod,faciliteaza service-ul in cazul unei defectiuni,dar totusi din moment ce este optional,este sa spunem vital (acest modul)doar pentru anumite modele super accesorizate;din cate vad se pastreaza si fabricarea unor modele de masini cu dotari de baza.

Gavriil Stiharul
Ionita Bogdan
Membru forum
19

Mesaj de Ionita Bogdan »

La modelul VW t4 pe care l-am avut anterior se aprinde un senzor la bord care indica ca am ceva legat de mine si totusi era un model din 2001. Deci totul depinde de cum este legata instalatia la cupla. La vw t4 aveam senzori la placutele de frana ...la asta noua care este de 3 ori mai performanta nu am..
0722.296.538
bogdanionita_jean@yahoo.com
VW Caravelle + Tabbert Baronesse 620
hirjan daniel
Membru forum
15

Mesaj de hirjan daniel »

buna ziua,si eu am avut probleme cu montarea acestui modul, avind un opel combo model 2007.La noi in galati am intrebat foarte multi electricieni auto daca este sau nu necesara montarea acestui modul pe masina......o parte au zis ca da, o parte ca nu,eu am montat pina la urma un modul universal ca era mai ieftin decit cel de opel original.Cert e ca tragind concluzia....masinilor dupa 2005 le trebuie neaparat acest modul....
Scrie răspuns