Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Cu scuzele de rigoare vreau sa intreb daca in momentul campari pentru a porni Truma pe linga conectarea la butelia de gaz trebuie conectata si electric?
De obicei Truma are aprinderea piezo-manual sau electronic.
Cele electronice sunt alimentate la 1,5V sau 3V din baterii (R6 AA) sau la 12V alimentata din bateria rulotei sau auto tragator.
Un alt consumator de curent legat de Truma este Trumaventul cu cele 2 variante: 12V din bateria rulotei sau auto si 220V 65W alimentat din priza de 220Vca, generator 220V sau din invertor electronic 12Vcc -220Vca.
Deci conectare electrica este necesara numai in cazul celor cu aprindere la 12V si Trumavent la 12V din acumulator .
In cazul utilizarii Trumaventului la 220V este necesara conectarea la retea, generator sau invertor.
Succes !
P.S. Ca si colegul de mai sus va rog sa va completati la profil localitatea de domiciliu, iar la RV-ul meu sa va prezentati impreuna cu rulota. Multumesc !
Multumesc mult pentru raspuns, dar cred ca trebuie sa precizez faptul ca rulota este din 1979, Chateau si nu are baterie proprie, daca stiti de unde se pot cumpara?
Sandu Toma scrie:De obicei Truma are aprinderea piezo-manual sau electronic.
In cazul utilizarii Trumaventului la 220V este necesara conectarea la retea, generator sau invertor.
Poate functiona si fara ventilatorul pornit dar pe o temperatura mai mica ,lipsa ventilatorului duce la cedarea caldurii mult mai lent, la soba mea scrie maxim gradatia 2 (gradatiile sunt pana la 10).
Niciodata sa nu mergeti cu viteza mai mare decat poate ingerul vostrul pazitor sa zboare...
George Marcu @ maurice
Campervan Weinsberg CaraBus 600DQ
Ma poate ajuta cineva cu o informatie in cazul folosirii unui invertor 12V-240V pentru Thrumavent?
Cit timp ma tine o baterie pe gel de 100A in cazul in care folosesc cele doua ventilatoare ale Thrumaventului (240V, 0.5A, 65W) printr-un invertor? Thrumaventul meu nu are optiunea pentru 12V, asadar sunt obligat sa ridic cei 12V ai bateriei la 240V pentru a avea caldura ventilata. Ma tine 24h?
Inteleg ca este o formula de calcul. Un link spre aceasta formula?
Eu zic ca depinde si de starea de incarcare a baterie,de vechime...O baterie mai veche nu mai are capacitatea maxima.Invertorul in gol consuma si el (al meu, de 500W,consuma 0.8Ah)Truma mai consuma 5.4Ah,deci in total cca 6Ah.Teoretic ar trebui sa mearga 15 ore daca nu se mai folosesc alti consumatori,da in realitate daca tinem cont de cele de mai sus,nu cred.O varianta ar fi Truma pe 12V,poate are consum mai mic dar costa cam 100euro.Eu am incercat sistemul de incalzire si se incalzeste si fara ventilatie in rulota.In plus tubulatura fiind pe sub banchete,acolo mai am lucruri care ar impiedica oricum raspandirea aerului cald,deci merge si fara.Sau varianta ar fi incarcarea cu un panou fotovoltaic(daca vremea e favorabila) si asa cred ca ar face fata bateria.
nea Costine ,
nu vreau sa deranjez , da' uite ca rulota mea din 1992 are lampa de ceata :D
nu cred ca este o regula ca numai cele de dupa 1998 sa aibe asa ceva in dotare
din experienta mea de "profesionist" de vreo 15 ani si usor peste milionul de km ,vreau sa-ti spun ca nu este prea bine sa renunti la lampa de ceata ; chiar as recomanda-o celor care nu au sa o puna cumva si sa o foloseasca bineinteles cand este ceata si nicidecum in noptile senine sau cu vizibilitate buna. Nu de altceva dar ii poate deranja pe cei din spate .
@Adi Vatamaniuc: Nici un deranj :). Si rulota noastra, din 1982, avea lampa de ceata in corpul de iluminat din stanga, insa nu avea cablajul necesar functionarii ei. Cum povesteam pe altundeva, am completat toate circuitele necesare si, la ora actuala, am urmatoarele circuite instalate si functionale:
- lampa de ceata;
- incarcarea acumulatorului, doar cu motorul pornit;
- functionarea frigiderului pe 12V, doar cu motorul pornit (altfel "mananca" din acumulatorul rulotei si in scurt timp regulatorul de sarcina de la panoul solar decupleaza toti consumatorii :) );
- lampa de mers inapoi (am tras firul pana in spate, insa trebuie sa gasesc o lampa care sa imi placa si sa o montez...).
Pana la urma, tind sa cred ca fiecare fabricant a instalat diferite circuite in rulotele pe care le-a produs de-a lungul timpului, fara o conformare stricta cu standardele existente la vremea respectiva; ce vreau sa spun de fapt este ca unele rulote sunt cumva "inaintea" vremurilor, avand optiuni care cativa ani mai tarziu au devenit dotari standard, fie pentru ca legislatia a cerut asta, fie pentru ca utilizatorii au inceput sa ceara aceste optiuni in numar din ce in ce mai mare.
Ford Focus Tournier 1,6 TDCi + Wilk DeLuxe 450
Membru asociat
+40 729 082819
+40 730 RULOTA
costin.tabra@gmail.com