GPL reprezinta un amestec de butan si propan .
In functie de tara utilizatoare, daca clima acesteia este mai rece si se doreste imbunatatirea calitatilor de pornire la rece, se modifica dozajul.
In Romania, Petrom pune la dispozitia automobilistilor 2 sortimente de GPL, numite Autogas tip A si Autogas tip B.
Caracteristici (in ordine)
Autogas tip A
Autogas tip B
Propan % vol
35
85
Butan % vol
65
15
Cifra octanica
min. 89
min. 89
Densitatea medie la 15°C Kg/m3
555
555
Punct de fierbere grade Celsius
-22
-39.5
Noxe
lipsa
lipsa
Putere calorica Kcal/kg
10500
10600
Continut de sulf ppm
max. 50
max. 50
Citez
http://www.tristargroup.ro
"Ce este GPL?
GPL reprezinta abrevierea "Gazului Petrolier Lichefiat", produs obtinut prin doua procedee. In primul rand acesta poate fi extras din petrol neprelucrat si gaze naturale, impreuna cu alti compusi chimici. O a doua sursa este reprezentata de procesarea petrolului la rafinarii, fiind generat odata cu alte produse petroliere, precum benzina, kerosenul etc. Indiferent de sursa, GPL este un amestec de propan si butan . Pot fi prezente, in concentratii mici, si alte hidrocarburi, precum propilena , butilena , etan si pentan .
Propietati
In conditii normale, GPL este un gaz, putand fi transformat in lichid la anumite temperaturi si presiuni, de unde si denumirea sa de "Gaz Petrolier Lichefiat". Aceasta proprietate transforma GPL intr-o sursa ideala de energie, pentru o gama larga de aplicatii, putand fi usor comprimat, imbuteliat, depozitat si utilizat. Atunci cand se slabeste presiunea, lichidul transformat in gaz isi mareste volumul de 250 de ori, o cantitate mare de energie putand fi depozitata si transportata in forma compacta. Principalii constituenti ai GPL sunt inodori si incolori. Astfel, pentru ca o eventuala scurgere de gaz sa fie detectata cu usurinta, o substanta chimica speciala (de obicei etil mercaptan) se foloseste pentru a-i conferi mirosul distinctiv, neplacut. Concentratia acestui agent este in asa fel calculata, incat sa se poata depista scurgerea de GPL, mult inainte ca acesta sa atinga limita pericolului de foc. Vaporii de GPL sunt mai grei decat aerul, asa incat orice potentiala scurgere se va acumula aproape de sol si in ariile joase, dispersandu-se cu greutate. Acesta este unul dintre motivele pentru care GPL trebuie depozitat si folosit in arii bine ventilate, departe de canalizari, conducte, etc si in nici un caz sub nivelul solului.
De ce GPL?
Este suficient de netoxic pentru a putea fi folosit pentru nevoile menajere: gatit si incalzirea casei. De asemenea, se considera ca GPL este ecologic, acesta inlocuind freonul, in multe dintre situatii. Pe langa toate aceste intrebuintari, exista o multime de motive pentru care cineva ar dori ca masina sa sa functioneze cu GPL: viata motorului se prelungeste foarte mult, consumul de carburant se reduce, acesta fiind mai ieftin, emisiile de gaze sunt cu mult mai putin nocive decat in cazul automobilului ce funtioneaza cu benzina, poluarea atmosferica fiind aproape inexistenta."