PLACHIE DE PESTE CU BORS DE PUTINA
Fiindca e toamna si este stiuca, e vremea unei plachii, cum numai în Dobrogea se face (parerea mea! :D ).
Se poate folosi neaparat stiuca, biban, salau, apoi - crap, caras, babusca, albitura, platica - ce gasiti.
Ne apucam de treaba!
Curatam si taiem pestele, apoi îi dam un praf de sare (foto 1).
Curatam doua cepe potrivite, doi ardei si un ardei iute (ciusca) - foto 2, pe care le taiem si le punem în tuci la calit cu doua-trei linguri de ulei pe aragaz cca. 3-4 min. (foto 3), apoi stingem legumele cu un pahar de 200 ml de suc de rosii (foto 4).
Luam tuciul de pe foc, presaram peste legume niste leustean uscat si asezam pestele pâna acopera legumele (foto 5).
Se adauga un pahar de apa sa nu se prinda ceapa de fund si se baga tuciul la cuptor pentru cca. o jumatate de ora, de când începe sa clocoteasca zeama (la sfârsitul timpului pestele trebuie sa fie rumenit pe partea de deasupra) - foto 6.
Se scoate tuciul si se adauga cca. un litru de bors de putina (eu îl pun nefiert) sau mai mult (1,5 l) daca încape în tuci.
Se presara marar, leusten si frunze de telina uscate (neaparat uscate ca au alt gust) si se baga din nou în cuptor pentru cca. 15 min., la un foc mai mic sa nu dea afara când clocoteste.
Acum plachia e gata! (foto 7).
Lasati-o sa-si traga sufletul si apucati-va de mamaliga. :roll:
Turnati tuica în pahare, rasturnati mamaliga pe fund (foto 8). Mmmmmmmmm!
Pofta buna!!