Categoria BE sau EB sau B+E sau E+B

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Scrie răspuns
Dan Cilan
Membru forum
16

Mesaj de Dan Cilan »

Eu sunt patit.Din Zalau am avut proces ( pe care l-am castigat ) cu un cap patrat , tocmai la Slatina.Mi s-a anulat procesul verbal , mi s-a dat permisul inapoi dar cu ce costuri numai eu stiu!
http://www.fantanele-belis.ro/
0745634366
Ford Ranger+ Bürstner City 520
Dan Popa
Membru forum
16

Mesaj de Dan Popa »

dancilan scrie:Eu sunt patit.Din Zalau am avut proces ( pe care l-am castigat ) cu un cap patrat , tocmai la Slatina.Mi s-a anulat procesul verbal , mi s-a dat permisul inapoi dar cu ce costuri numai eu stiu!
Spune-ne si noua speta sa intzelegem mai bine. Ce proces, ce situatie? Multumim! :roll:
@Cecilia si Dan
"Geniu= 1% inspiratie si 99% transpiratie" - Thomas Edison
Dan Cilan
Membru forum
16

Mesaj de Dan Cilan »

E o poveste lunga , pe scurt ar fii : militianul a fost ranit in orgoliu si a zis ca nu i-am dat prioritate , am scris in procesul verbal ca este un abuz ceea ce face el si am adus un martor ( sofer profesionist ) care era cu mine in masina care mi-a confirmat spuseleSi am fost 2 contra 1 la proces.Detalii la telefon.
0745634366
Dimitriu Adrian
Membru forum
16

Re: categoria BE sau EB sau B+E sau E+B

Mesaj de Dimitriu Adrian »

dau si eu cu parerea de imi e permis,sustin cele spuse de domnul Sandu Toma, DESI am permis A,B,C,D,E adica nu imi fac oricum probleme ideea e cam asa: la aliniatul 2 cu ansamblu ce nu depaseste 3500 mma masina +mma rulota ,cu conditia ca rulota sa nu depaseasca c scrie in certificatul masinii la sarcina tractare {{{adica am logan 1.4 mma=1100kg sarcina tractare=1100 kg normal, rulota mma =1000 adica se incadreaza amandoua mma=sub 3500kg >>>se conduc cu B ,si vin si exemplific de ce cred eu ca e paragraful 1 cu 750 kg remorca se refera strict la faptul ca pina in 750 nu are frana obligatorie peste e obliatorie si vin si va mai intreb cum de se poate remorca doar cu B UN LOGAN CU ALT LOGAN???adica 1100 cu 1100kg mma si cu sistem de franare normal ca e peste 750 dar nu trebuie B+E??? ACUM PENTRU B+E daca de exemplu am un geep cu mma2700kg +rulota mma 1000>>>mma total peste 3500 si aici e nevoie de B+E CORECT?conditiile de a conduce doar cu litera b de la carnet e pentru remorca pina in 750 ,daca e fara sistem de franare,peste 750 +obligatoriu sistem de franare dar sa nu depaseasca impreuna cu auto mma >>>3500 iar remorca sa nu depaseasca mma masina sau sarcina tractoare din certificat masina,,,,,,,,,,cam atat tot ce e peste astea adica masina +remorca mma>>>3500 e b +e diferenta dintre b+e si c+e se face la categoria auto tragator adica unde se incadreaza el mma peste 3500 kg cel care trage nu ansamblul....
adrian +adriana+alexandra =logan 1.4+... 0745384804 galati
Dimitriu Adrian
Membru forum
16

Mesaj de Dimitriu Adrian »

mma =masa maxima autorizata nu masa propie a auto sau a rulotei, in cazul meu rulota are doar 730kg propie iar mma +1000
adrian +adriana+alexandra =logan 1.4+... 0745384804 galati
Stefan Iuga
Membru forum
17

Mesaj de Stefan Iuga »

vin si va mai intreb cum de se poate remorca doar cu B UN LOGAN CU ALT LOGAN???adica 1100 cu 1100kg mma si cu sistem de franare normal ca e peste 750 dar nu trebuie B+E???
Art. 190. - (1) Remorcarea unui autovehicul se face cu respectarea urmatoarelor reguli:
a) conducatorii autovehiculelor tragator si, respectiv, remorcat, trebuie sa posede permise de conducere valabile pentru categoriile din care face parte fiecare dintre autovehicule;
b) autovehiculul tragator sa nu remorcheze un autovehicul mai greu decât masa lui proprie, cu exceptia cazului când remorcarea se efectueaza de catre un autovehicul destinat special depanarii;
c) remorcarea trebuie sa se realizeze prin intermediul unei bare metalice în lungime de cel mult 4 m.
Autoturismul al carui echipament de frânare nu este defect poate fi remorcat cu o legatura flexibila omologata, în lungime de 3-5 m. Bara sau legatura flexibila trebuie fixata la elementul de remorcare cu care este prevazut autovehiculul tragator;

(4) Conducatorul poate împinge sau tracta, cu propriul autovehicul, în situatii deosebite, pe distante scurte, un alt automobil pentru a-i pune motorul în functiune sau pentru a efectua scurte manevre, fara a pune în pericol siguranta deplasarii celorlalti participanti la trafic.
Stefan Iuga
EURA MOBIL 635 LS - tel: 0721.409.224
www.thevenusproject.com
Bratu Dragos
Membru forum
15
Oras: ploiesti
Data nasterii: 21 Noi 1976

Mesaj de Bratu Dragos »

In primul rand "bine am gasit" pe toata lumea ! Sunt nou printre dumneavoastra, dar un infocat doritor de rulota pe care intentionez sa o achizitionez anul acesta din Olanda.Am studiat problema cu , categoria de permis si in legislatia altor state(olanda si germania) si va spun 100% : categoria B este suficienta pentru tractarea unei rulote cu o greutate mai mare de 750 kg , conditia fiind ca greutatea acesteia sa nu depaseasca masa proprie a auto tragator(masa proprie=neincarcat), iar intregul ansamblu sa nu depaseasca 3500 kg(greutate maxima admisa rulota + ATENTIE greutate maxima admisa auto-incarcat de data aceasta).
Eu am intampinat o alta problema si il rog pe domnul Catalin Mihailescu sa ma ajute cu mai multe informatii(stiind ca si dansul detine un Logan,eu detin un Logan 1.5 dci).In talonul de la Logan, la observatii, este mentionat:greutatea maxima a ansamblului sa nu depaseasca 2350 kg. Este recomandarea constructoruului, completata de manualul de utilizare, unde se specifica ca este admisa o depasire cu 10% a acestei mase. Cum se calculeaza aceasta limita...? Sunt nedumerit pt ca la masa tractabila cu dispozitiv de franare scrie 1100 kg, masa proprie a loganului meu fiind 1175 kg.
Imi cer scuze daca postul este prea lung dar nu vreau sa-mi cumpar o rulota si sa constat ca nu o pot agata din considerente de ilegalitati comise. Intrebarea mea este: pot tracta cu un logan 1.5 dci, greutate proprie 1175 kg, maxima admisa 1600 kg , masa tractabila cu disp de franare 1100 kg(date din talon) o rulota cu greutate maxima admisa de 900 kg ? (sunt nedumerit de acea mentiune din talon , de la rubrica observatii).
Am apelat la dumneavoastra ca "experimentati " si trecuti prin probleme ca ale mele (un novice inca in materie).
Multumesc pentru intelegere si inca o data scuze pentru postul poate prea lung.
vw sharan 1.9 tdi -Kip de Luxe 34 EK
Constantin Curelea
Membru CD
20

Mesaj de Constantin Curelea »

Elementul tehnic, de siguranta al ansamblului, îl reprezinta masa autotrenului, respectiv masa totala aflata în miscare.
De aceea, fabricantul, impune la observatii acest aspect.
Daca se face control, prin cantarire, acest parametru se identifica.
Deci la 2300 kg. masa maxima în autotren se poate jongla cu masa autovehicului încarcat sau cu masa încarcata a rulotei.
Considerand ca nu încarci mai mult de 900 kg rulota îti ramân pentru auto 1400 kg încarcat.
Deci 1400-1175=225 kg pasageri +bagaje.
Este bine de stiut , la orice moment care este masa efectiva în miscare.

P.S. Informatia am luat-o de la RAR intresându-ma ce înseamna ,,autotren" asa cum scrie la observatii si la mine în talon la Logan 1,4 MPI.
Constantin Curelea
Bucuresti
Renault FLUENCE+Rulota Knaus Sudwind 420
0723 206 708
e-mail : cureleacostel@yahoo.com

ORICE CĂLĂTORIE ESTE O EXPERIENŢĂ DE VIAŢĂ !
Dan Cilan
Membru forum
16

Mesaj de Dan Cilan »

Bine ai venit Dragos !
In primul rand exista undeva in regulament recomandarea de a te prezenta ( succint , nu trebuie sa dai numarul de la pantof si nici CNP-ul ! :) ) la rubrica" RV-ul meu" ,chiar daca nu esti inca posesor de RV.
In al doilea rand am sa-ti raspund eu in locul lui Catalin , deoarece unele reguli sunt general valabile , pentru orice ansamblu masina - rulota ai avea ! Daca masa remorcabila cu dispozitiv de franare este la Logan 1100 kg atunci poti tracta 1100 kg fix ! Daca depasesti aceste 1100 kg esti pasibil de amenda ! Acum in legatura cu masele ansamblului , spui ca Loganul are 1175 kg. O regula nescrisa dar cunoscuta de rulotisti zice ca este bine ca rulota tractata sa fie macar cu 10% mai usoara decat autovehiculul tragator ! Asta inseamna : chiar daca la tine in talon ai maxim remorcabil 1100 , este bine sa nu depasesti 1175 kg - 10% , adica 1057 kg.
Raspunsul la intrebarea ta este : DA , poti tracta cu Loganul o rulota care are MMA 900kg , in conditii de siguranta pentru ansamblu !
0745634366
Bratu Dragos
Membru forum
15
Oras: ploiesti
Data nasterii: 21 Noi 1976

Mesaj de Bratu Dragos »

Multumesc pentru raspunsuri si scuze pentru neprezentare.Am fost grabit si nerabdator sa aflu un raspuns.
vw sharan 1.9 tdi -Kip de Luxe 34 EK
Calin Lisovschi
Membru forum
18

Mesaj de Calin Lisovschi »

salutare,

am gasit o scoala de soferi in bucuresti care are un tarif foarte atragator, la care am facut si eu cursuri, azi am dat teoria iar luni dau traseul.

se numeste SCOALA DE SOFERI YAT. Este situata pe langa Auchan.

nr de tel: 072 2607824.

bafta!
pe vremuri: FORD MONDEO (desigur...), acum JEEP GRAND CHEROKEE + DETHLEFFS CAMPER

@klinutzu

0727.19.19.39
Dragos-Iulian Dobrovat
Membru fondator
19

Mesaj de Dragos-Iulian Dobrovat »

Vedeti sa detina licenta pentru categoria BE.Toti zic ca fac dar la examen trebuie sa aiba masina si remorca agreeata (nu stiu de cine).
Din cate stiu eu numai scoala de soferi TEO are masina agreeata.Asa ca la exament rebuie sa te ,,intelegi '' cu patronul D,l Teodorescu.
Cu stima si deosebita consideratiune,
Dragos D

TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL
Scrie răspuns