In rulota....pe furtuna!

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
parpaneata

In rulota....pe furtuna!

Mesaj de parpaneata »

Deschid acest topic in special pentru un prieten foarte bun! :D Nu dau nume! :lol:
Furtuna,fulgere,vant puternic,grindina,etc. Ce este bine sa facem si....mai ales ce nu trebuie sa facem!
In legatura cu fulgerele l-as ruga pe @rlacika sa ne dea niste sfaturi. Este radio amator si l-am vazut in ceva poze la Peti pe forum. Are o antena facuta,parca,sa atraga fulgerele! :D
Cei care am cumparat rulote de la Peti avem in dotare para-trasnete. N-au nici-o instructiune. Cum le folosim,cum se pot confectiona eventual. Cei care suntem in plin camp sau pe malul marii suntem oare expusi? Cat de expusi? Ii rog pe cei care stiu despre fenomen sa impartaseasca. Merci! :)
Bazil

Mesaj de Bazil »

Sfaturi? hm...cam greu de dat sfaturi intr-un domeniu atat de "fierbinte"!!! In general regulile electricitatii dau raspunsuri pertinente la intrebarile pe care le punem in legatura cu fulgerele. Rulota/autorulota si autoturismul se comporta ca o cusca "Faraday". Orice incarcare electrostatica se scurge pe exteriorul carcasei metalice a vehiculelor, iar cei din interior sunt protejati de acest efect. Nu acelasi lucru se intampla cand o persoana urca/coboara din rulota. In acel moment corpul face legatura prin mana-picior intre rulota si pamant favorizand scurgerea incarcaturii electrostatice catre pamant. Probabil multi a-ti simtit sau seara chiar a-ti vazut cand va opriti undeva si vreti sa deschideti usa rulotei (sa inspectati starea berii din frigider :lol: ):in momentul atingerii acesta va curenteaza, iar daca vremea e uscata se poate chiar vedea scanteia. Este incarcarea elctrostatica cumulata din cauza frecarii cu aerul in timpul mersului(efect ce se poate evita daca montati pe sasiu o fasie ingusta de cauciuc cu insertie de carbon care sa ajunga pana la suprafata drumului). Acelasi lucru se intampla si pe furtuna-carcasa exterioara incarcata electrostatic se va descarca prin mana /piciorul Dvs. De obicei, daca furtuna are si componenta ploioasa aceasta incarcare se diminueaza, fiind total nepericuloasa. Altfel sta problema daca rulota(sau ceva inalt din apropiere) va fi lovita chiar in momentul cand urca sau coboara cineva... Asa ca atunci cand s-a iscat furtuna cel mai bine este sa urmariti cu resemnare prin geam cum gulasul din ceaun se "inmulteste" si sa nu coborati din spatiul care va protejeaza pana cand nu se linisteste treaba pe afara. Spatiul interior al rulotei va protejeaza doar daca nu "ajutati" musafirul nepoftit sa patrunda inauntru! Cu ce puteti ajuta inamicul?: cablul de la antena de TV infipt in aparat, cablul de alimentare cu 220 nedecuplat, lesa lunga de la gatul catelului care are celalalt capat afara...Asa ca atunci cand vedeti ca furtuna e pe cale sa se iteasca luati cateva masuri simple, dar sigure: decuplati cablul de alimentare (din ambele capete !!) si indepartati-l de rulota; scoateti cablul de antena TV in afara rulotei; inchideti geamurile si cupolele de aerisire; evitati sa iesiti din rulota pe timpul furtunii ( puteti repara omnistorul nefixat si facut fluturas de urgie si dupa...). Asa cum a remarcat @Parpa, de multe ori ma aflu cu camperul in zone bantuite de furtuni si fulgere, dar stand in rulota si repectand ce am povestit mai sus am scapat cu fata curata! Chiar ieri am coborat de pe Muntele Mare(1824m), unde am participat la un concurs de radioamatorism. Spre mirarea mea in acest an am scapat de furtuna. Totdeauna am avut probleme cu fulgerele, in anul 2005 a si traznit in antena, dar cei trei care eram in vechiul camper T3 nu am simtit nimic, in afara de o durere acuta de ureche din cauza bubuiturii. Din antena nu a ramas decat catargul care era din fier-partile din aluminiu s-au volatilizat pur si simplu.
Nu stiu la ce fel de paratraznet s-a referit Sergiu ca are in dotarea rulotei? Nu cumva e vorba de o tija metalica de impamantare si un cablu scurt si mai gros de legatura la un surub de pe sasiu? Daca da, nu are nici o legatura cu paratraznetul, ci este un banal dispozitiv de electrosecuritate, care asigura impamantarea rulotei impotriva eventualelor scurgeri din instalatia electrica de 220V. In caz de furtuna cu fulgere nu numai ca nu ajuta dar devine chiar elementul de legatura cu pamantul, facand mai "atractiva" rulota eventualelor descarcari.
costieanu constantin
Membru forum
16

Mesaj de costieanu constantin »

pai, nu cumva rulotele se fixeaza dupa campare ,cu picioarele pe pamant si face un contact destul de ferm ?
Bazil

Mesaj de Bazil »

Ba da...numai ca pentru a prezenta o impamantare cat de cat trebuie sa infingi ceva metalic in sol. Picioarele de reazem de obicei se sprijina pe talpi de lemn sau plastic si realizeaza un contact superficial cu pamantul.
Cristian Irimescu
Membru forum
17
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 22 Apr 1972

Mesaj de Cristian Irimescu »

O mare parte din rulote au acoperisul din plastic sau altceva dar nu metal.. In aceste conditii rulota mai are caracteristica unei custi Faraday?. O impamantare care sa aiba si rezultate insemna ceva mai "mult" infipt in pamant. O impamantre buna se face din electrozi cu diametru de 32 si cu o lungime de 1.5 - 2 m, sau placi din otel sau cupru, in functie de caracteristica solului. Se pun atatia electrozi astfel incat impamantarea sa aiba o valoare acceptabila sub 4 ohmi etc....
E imposibil de realizat o impamantare eficienta pentru 3-5-7 zile cat stai cu rulota intr-un punct. ideal ar fi ca impamantarea sa existe.

PS. Va pot povesti daca exista interes, despre prima impamantare ( cred ) la 2500 m altitudine, cu placi de cupru, ajutata de un sistem Prevectron, care descarca incarcarea electrostatica cand atinge un anumit nivel si protejaza zona de sub el.
Mihai Gheorghe

Mesaj de Mihai Gheorghe »

Cred ca gresesti, cel putin la mine este metal deasupra, plastic este doar la magazia din fata!
Klaudiu Boghiu
Membru forum
17

Mesaj de Klaudiu Boghiu »

da impamantare nu avem toti cumva cind ne legam la 220v in camping? eu asa stiu, sculele din rulo(electrice) ,cele montate de constructor, sunt legate la impamantarea rulotei,care la randul ei se prelungeste la priza campingului prin cablu electric.(e cel de al 3 fir cu verde si galben ).daca montam ceva suplimentar, si are cablu de 3 fire e clar ca si scula respectiva e legata la impamantarea rulotei prin priza de 220v.

o fi bine ce zic? seamana cu impamantarile ce le avem la casa.aici nu vorbesc de paratrasnet,ala e cu totul altceva,cu toate ca si ala la randul lui se leaga la impamantarea casei.
MOTORHOME FIAT MONCAYO 721 SILVER 2008
Cristian Irimescu
Membru forum
17

Mihai, eu sunt sigur ca e de plastic, si ca la mine la multe altele...
Cristian Irimescu
Membru forum
17

klaudiu boghiu scrie:da impamantare nu avem toti cumva cind ne legam la 220v in camping? eu asa stiu, sculele din rulo(electrice) ,cele montate de constructor, sunt legate la impamantarea rulotei,care la randul ei se prelungeste la priza campingului prin cablu electric.(e cel de al 3 fir cu verde si galben ).daca montam ceva suplimentar, si are cablu de 3 fire e clar ca si scula respectiva e legata la impamantarea rulotei prin priza de 220v.

o fi bine ce zic? seamana cu impamantarile ce le avem la casa.aici nu vorbesc de paratrasnet,ala e cu totul altceva,cu toate ca si ala la randul lui se leaga la impamantarea casei.

Pai de paratraznet cred ca era vorba nu de firul verde galben...
Bazil

Mesaj de Bazil »

cristianirimescu scrie:O mare parte din rulote au acoperisul din plastic sau altceva dar nu metal..
Nu aveam de gand sa propun nimanui sa faca o impamantare corecta la rulota....e absolut neproductiv. Am vb. de acel tarus care cred eu ca e in dotarea rulotei...cred ca mai bine ne poate lamuri Sergiu ce "paratraznet " au in dotare rulotele noi. Dar sa revin la cusca faraday...intradevar sunt si rulote cu acoperis de plastic. In 2005, cand a trasnit in antena care era lipita de rulota in interior nu s-a intamplat nimic, desi acoperisul de la Westfalia/T3 este din fibra de sticla. E drept ca lovitura principala a fost preluata de antena. Dar nici in alte dati cand fulgera in locatie, lovind cu furie stancile din apropiere nu am patit nimic. :roll: Drept dovada ca sunt aici si va plictisesc cu povestile mele :lol:
Bazil

Mesaj de Bazil »

klaudiu boghiu scrie:da impamantare nu avem toti cumva cind ne legam la 220v in camping?
Acel al treilea conductor, de regula verde/galben nu este impamantare...este nulul de protectie. E drept ca undeva e legat si la pamant. Oricum asigura securitatea in exploatare a instalatiei de 220v din rulota.
klaudiu boghiu scrie:o fi bine ce zic? seamana cu impamantarile ce le avem la casa.aici nu vorbesc de paratrasnet,ala e cu totul altceva,cu toate ca si ala la randul lui se leaga la impamantarea casei.
Daca paratraznetul casei tale este legat la centura de impamantare a instalatiei electrice la primul traznet cules de paratonier poti sa dai in judecata firma care ti-a executat lucrarea ca sa te despagubeasca pentru aparatele electrice din casa distruse!!! Pentru paratraznet se realizeaza un sistem de impamantare complet separat, la o distanta de minim 6m de cel electric!
Klaudiu Boghiu
Membru forum
17

Mesaj de Klaudiu Boghiu »

da,acel nul de protectie asigura si impamantarea.pana la urma pe mine ma interesa ca sa am impamantare la rulota.daca trazneste in firul de la antena, nu se scurge curentul prin acel fir in impamantarea rulotei? tv la randul lui e bagat in priza rulotei....

la casa, eu am vorbit la modul general, e intr adevar pus pe un sistem din ala din electrozi bagati in pamant(separat de centura casei).apropo, stii ce scumpa a fost realizarea acestora?
da citind ce am scris,parca is putin off topic. :?
MOTORHOME FIAT MONCAYO 721 SILVER 2008
Scrie răspuns