Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei de alimentare cu apa.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Salut!
O intrebare (doua) pentru cei care au rulote sau caravane cu dus in dotare:
Ce capacitate au rezervoarele de apa?
Pentru cate persoane? (persoane/rezervor pt un singur vehicul)
In cat timp se consuma in regim de functionare normal?
In cazul in care se cere incarcarea repetata a rezervorului, care sunt variantele de transport ale apei? (bicicleta, troler, in carca, furtune...)
Intreb pentru ca ma intereseaza cum a fost gandita capacitatea rezervoarelor de dus (poate nu are sens sa incarci 200 litri de apa si sa-i tragi dupa tine, poate da), poate consumul este dozat (litri/spalare), poate alimentarea se face zilnic, poate nu...
Dupa cum v-ati dat seama, la camperul meu nu beneficiez de dotari gen dus pentru ca probabil asta ar insemna sa pun dusul inauntru si sa dorm afara :lol:. Dar am gandit ceva, si pana sa purced la treaba imi trebuie cateva date lamuritoare despre cum au fost/sunt gandite aceste sisteme de domni injineri de la ei de-acasa.
Poate ca informatiile de genul asta sunt absolut banale pentru voi (gen: stie oricine cum se face asta, cum e ala, etc) dar pentru mine, care nu am avut si nu am vehicul cu dotari gen dus, nu am de unde sa le iau.
In plus de asta, experienta celor care au utilizat un sistem este mult mai valoroasa decat un sac de prospecte.
Capacitatea rezervorului difera in functie de mai multi factori:
-Fabricant
-Spatiul disponibil (in baie, sub banchete, sub aragaz, etc)
-Rezervorul este fix cu alimentare exterioara, sau mobil gen canistra.
Alimentarea rezervorului se face in functie de tipul rezervorului ( cu furtunul sau o canistra (troler)mobila daca rezervorul este fix, sau carat de la fantana pentru cele mobile.
Personal am optat pentru rezervoare fixe care insumeaza 100l si un rezervor mobil de 60l pentru a cara apa in portbagajul masinii de la sursa la rulota.
Transvazarea apei se face cu ajutorul unei pompe submersibile de 12V 8l/min alimentata la priza de bricheta a masinii.
Tot in acelasi mod umplu rezervorul/instalatie solara de dus improvizat dintr-o saltea pneumatica de plaja bleumarin amplasata pe acoperisul rulotei, in care prin actiunea razelor solare se incalzesc aprox 100l de apa pentru dusul exterior.
In functie de specificul locatiei si existenta in zona a apei o cari cu tine de acasa sau vii cu rezervorul gol si il umpli la locul de campare.
Ce autonomie iti asigura un rezervor de 100l ? Sau altfel spus, cate dusuri poate face o persoana adulta la o singura umplere? Sau care este consumul mediu de apa la un dus? (pana la urma la asta se reduce)
Si inca ceva: stochezi apa uzata sau o deversezi direct in momentul consumului?
Sincer nu am stat sa numar, dar un consum de 10l pentru un dus mi se pare rezonabil.
Apa uzata in conditii off-camping se deverseaza direct, iar in camping se colecteaza in rezervoare mobile de 30-40l.
De la dusul exterior se deverseaza direct, dusul neavand cadita.
Personal am doua rezervoare de 33l, pentru cazul in care unul se umple si mi-e lene sa il descarc in acel moment :D
1 rezervor de 100l fix (nu-l iau in considerare pe cel improvizat, explic imediat de ce)
1 rezervor transport de 60l pentru transport auto
2 recipienti apa uzata 33l mobili
1 dus = 10 litri
Nenea Sandu multumiri pentru rabdare! Daca mai poate/vrea si altcineva sa impartaseasca schema de apa, mi-ar fi de ajutor.
Un pic offtopic:
Chestia cu salteaua am proiectat-o pana sa va cunosc pe voi, am dus-o chiar pana aproape de stadiul final dar....eroare de proiectare :lol:
Sa ma explic: acoperisul meu nu este fix. Este un pop-out top, adica un coperish de fibra pe care il basculezi atunci cand campezi. Unghiul la care se ridica de de aprox 45 grade. Am gandit amplasamentul instalatiei cu salteaua undeva la coada, asezat exact pe foarfecile topului, pentru o sustinere mai buna. Mi-am facut un mic portbagaj suplimentar pentru mentinerea saltelei la pozitie inclinata, pozitie ideala dealtfel pentru golire gravitationala. Am montat portbagajul, salteaua, am umplut-o cu aprox. 50l de apa, montat divaisurile de dus si......n-am mai putut deschide topul :lol:. Incredibil, desi topul basculeaza, are un brat de parghie in fatza care sa-ti ajute miscarea, nu l-am putut deschide si pace buna! Impingeam cu mainile si cu capul ca disperatul, doar-doar s-o misca putin! Am reusit in final, am pipait foarfecele care stateau tensionate ca naiba, topul capatase deja burtica.....jos apa si-o luam de la capat cu proiectul :roll:
Ai dreptate, inclusiv rulotistii care vor sa foloseasca acest tip de dus trebuie sa aiba grija sa nu-l amplaseze pe aerisiri, cosul trumei, trape...etc
Salut.Am o rulota marca Lunar Meteorite S. Cand am cumparat-o am primit un rezervor(recipient, ca un butoi cu robinet la partea de jos). Am zis ca acela este rezervorul de apa curata al rulotei, cu o pompa sa alimenteze dusul,chiuveta si boilerul. Dar nu este asa...este doar de tinut apa in el si de spalat pe maini. Alt rezervor nu am mai gasit, decat racordul extern la reteaua de apa (atasat in poza). In carte am vazut ca ar fi trebuit sa aiba un recipient exterior care se leaga la racordul din poza si are incorporata si o pompa submersibila. Am cautat la noi asa ceva dar n-am gasit (canistra cu pompa incorporata si posibilitate de racord la rulota). Ce alta solutie as avea, ca sa am apa la boiler, sa nu depind de reteaua de apa?
Ceea ce ai tu este sistemul britanic de alimentare cu apa. Apa se tine in acel recipient exterior (Aquaroll parca se numeste) si, cu ajutorul unei pompe submersibile, este pompata in instalatia sanitara a rulotei.
@marco24 si bebe944:Pompa submersibila, impreuna cu conectorul electric si cu cel de apa trebuie cautata in general la magazinele de accesorii din UK. Voi incerca sa gasesc niste link-uri si sa le postez.
Ford Focus Tournier 1,6 TDCi + Wilk DeLuxe 450
Membru asociat
+40 729 082819
+40 730 RULOTA
costin.tabra@gmail.com
Salut. Multumesc mult pentru raspuns. Stie cineva de unde as putea cumpara din tara racordul din imagine care include si pompa submersibila sau poate cineva sa aduca la comanda?
Ultima oară modificat 05 Aug 2008, 18:23 de către marco24, modificat 1 dată în total.
bebe944 scrie:de acord cu Sandu, 10l de pers la un dus , cam asa ne-am incadrat noi.....asa am si eu mufa de alimntare de la rulota dar nu am restul de accesorii
Salut. Dar tu cum alimentezi rulota, sistemul de apa? Ai rezervor interior? Poate ma poti indruma si pe mine, cum ai tu sa fac si eu