Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va salut stimati colegi. Am o rulota Burstner Holliday care la franare scartaie. aveti idee care este cauza? Am gresat-o am completat vaselina la rulmenti dar zgomotul nu a disparut.
Vezi (asculta) de unde vine scârtâitul.
De la roti sau de la amortizorul de frânare inertiala?
Daca este de la roti, cauza poate fi cea care ti-a spus-o Parpa, sau poate proveni de la o insertie metalica a ferodoului, caz în care dupa o perioada de timp în care se va toci insertia metalica va trebui sa dispara scârtâitul.
Daca provine de la amortizorul de pe protap al dispozitivului de frânare inertiala, greseaza-l cu un tecalemit (trebuie sa aibe niplu de gresare).
S-auzim de bine (fara scârtâit)! :lol:
opel astra 2,0 dti + fendt joker (xaver) 496A
Membru asociat
tel. 0745501522
"Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte" - Confucius
Daca aveti experienta efectuarii unor lucrari la sistemul de franare la automobile , atunci puteti face acelasi lucru si la rulota .
Daca nu , atunci ar fi mai bine sa cautati pe cineva care a mai efectuat astfel de interventii deoarece , desi pare simplu , sistemul de franare al rulotei este un mecanism cu destula finete si care trebuie sa functioneze perfect .
Pana la urma este vorba de siguranta dumneavoastra si a partenerilor de drum !
Zile bune !
@cristians tel. 0245222086 ; 0760691892
Dacia 1310 + Caravelair Brasilia 365
Incearca sa izolezi defectul: Ridica rulota pe cricuri si vezi daca rotile se invirt usor fara zgomote, deasemeni vezi daca nu cumva talerele ating tamburi. Urmareste iarasi daca puntea rulotei este bine fixata si nu se misca in timpul franarii.Verifica cum au spus colegii mai sus grosimea ferodourilor. Daca lucrurile par in regula verifica si sistemul de frinare al rotilor spate de la autoturism , care datorita apasarii peste 50 KG deschide si circuitul de frinare la rotile spate si sar putea ca zgomotul sa se auda si de aici. Asteptam vesti :D
Am depistat de unde se auzea scartaitul in momentul franarii.Pe protap este un cilindru prin care trece acea tija care actioneaza sabotii. Cilindrul in cauza era plin de rugina si acolo aparea zgomotul. Am introdus unsoare in el si cred ca este rezolvata problema
Acel cilindru se numeste "echilibror"(sau compensator) si contine un arc elicoidal, avand rolul de a mentine o presiune continua asupra sabotilor in momentul cand frana de mana este actionata.
Ceea ce ai facut tu nu are cum sa-i dauneze, el fiind un dispozitiv nepretentios.
se pot regla franele rulotei sa prinda mai repede din acest echilibror(compensator) sau numai din saboti ?
Intreb pentru ca am observat ca el este prins pe un filet si in cazul in care as micsora putin cursa ar trebui sa prinda mai repede...nu stiu daca m-am facut inteles dar sper ca da :?:
Se poate regla si din lungimea tijei filetate, dar...este o metoda "de urgenta" . Atentie sa nu actioneze prea rapid, adica la cea mai mica decelerare, sa te trezesti ca-ti scartaie franele rulotei, pentru ca asta poate creea disconfort in conducere.
Prin reducerea lungimii tijei filetate se apropie sabotii de tambur, de aici putand rezulta chiar incalzirea excesiva a ansamblului tambur-saboti.
Schema simplificata arata cam asa ...
avantajul acestui reglaj din compensator ar putea fi eliminarea dezechilibrului datorat de reglarea inegala a sabotilor unei roti fata de cealalta
dezavantajul : sensibilitate (atentie) mai mare la reglaj