Foarte aproape de Stavanger se afla fiordul Lyse (Lysefjord), unde se gasesc doua dintre cele mai cunoscute simboluri ale Norvegiei: Preikestolen (sau Pulpit Rock), acel bloc masiv de piatra cu un hau imens sub el, si Kjerag bolten, acea “pietricica” blocata între doi pereti .
Oricat de multe poze vazusem înainte de acolo, nimic nu se compara cu realitatea. Privelistea mi s-a parut de o mie de ori mai spectaculoasa, iar noi am avut si noroc cu o vreme buna.
Traseul de la parcare pana sus dureaza cam 2 ore (mers normal). Desi sunt doar vreo 350 de metri diferenta de nivel, traseul are si cateva portiuni de urcus sustinut, asta ca sa nu uiti totusi ca esti pe munte, nu la plimbare.
La inceput se traverseaza o zona de padure,o zona de tinov, dupa care începe zona stancoasa. Nu pietris, ci piatra. Cat vezi cu ochii, spalata de ploi. De acolo n-a mai durat decat 30-40 minute si am ajuns la o poteca ce merge chiar pe marginea “prapastiei”, unde totul s-a schimbat.
Poteca este destul de lata, astfel încat oricine poate merge linistit, dar niciunul nu se putea abtine de la a se apropia de margine.
Unii se apropiau doar un pic si pe urma se trageau înapoi, altii se asezau cu fundul pe margine si picioarele în afara, altii de lungeau pe jos, pe burta si priveau haul fascinati, altii abia asteptau sa-si faca o poza în locul consacrat. Traseul de pe margine s-a terminat curand, culminand cu locul unde toata lumea vrea o poza. Exista un punct în care realizezi cu adevarat cam cat de taiata este fata muntelui sub Preikestolen.
Foarta multa liniste. Toata lumea se bucura, dar nu urla nimeni, nu facea nimeni figuratie, fiecare îsi vedea de treaba lui.
Era chiar si o scurta coada la pozat pe margine, si fiecare îsi astepta cuminte randul.
Ce mi s-a parut ciudat însa a fost ca unii carasera cu ei miniarzatoare pe care faceau clatite. Într-o minitigaie. Asta e traditia la ei si multi oameni de munte fac asta. Diferenta este ca lasa totul curat dupa ei, iau absolut orice mizerie jos si nu deranjeaza cu nimic.
Recomandare: echipati-va corespunzator cu bocanci de munte, pentru pantofari exista elicopter de prima interventie(foto mai jos).
Acest inceput de zi în Norvegia a fost absolut fantastic! Iar Preikestolen nu numai ca nu a fost mai prejos decat parea, ci s-a ridicat mult deasupra asteptarilor.
Gata cu stanca,plecam spre nord, catre Tyssedal,pe drumul peisagistic 13. Usor de zis ...cam mult timp de facut.In Norvegia,pe coasta,50 km poti sa-i faci si in doua-trei ore.Mai ai una ,doua sau poate trei traversari cu ferry in astia 50km,trece timpul.
Drumul E13, desi drum principal, este foarte îngust.Pe alocuri e atat de ingust, incat abia incape un tir si problema e ca sunt numai viraje printre stanci si nu vezi nimic dupa colt. Si normal ca dupa o curba de genul asta, dau nas in nas cu un tir… Strangem oglinzile la camper,mai dam inapoi si abia reusesc sa ma strecor printre tir si parapet.In urmatoarele zile am sa fac multe operatiuni din astea.
In drum mai vizitam o biserica stava,mai o cascada
Seara campare pe malul unui fiord,langa Suldalsosen. Cred ca a fost cel mai frumos loc de campare pe care l-am avut in Norvegia.Poze mai jos.
Locatia aici: 59.52534,6.5925
Video aici:
https://www.facebook.com/share/v/16KRLeFpWg/