Concediu 15 zile – circuit de 3200 km Ro-Ungaria- Croatia-Ro
Cu ocazia evenimentului organizat sub egida F.I.C.C. (Federatia Internațională de Camping & Caravaning), am strâns un grup de prieteni care-s și membri ClubRV-RO și am făcut un fel de circuit în care am stat 1 zi la Râsnov, 1 zi la Mako ștrand Hagymaticum (Ungaria), 2 zile la Plitvice + 7 zile la Zadar (Croația), 1 zi la Siofok- Lac la Balaton (Ungaria), 1 zi la băile termale Livada de Bihor, 1 zi la Râșnov și-n ultima am continuat câtre București ...total 15 zile.
Media de condus a fost de 500 km o data la două zile, adică la dus s- a parcurs până la punctul terminus ( ZADAR ) distanța de 1500km. în 3 etape /4 zile , asta pt. a nu conduce mai mult de 5-6 h într-o singură zi pt. a nu deveni obositor sau monoton.
Pe tur am oprit la Râșnov o seară, apoi a doua la Hagymaticum complex Spa la Mako în Ungaria, iar zilele 3 și 4 le-am petrecut la camping Korana în Croația de unde am plecat să vizităm și Parcul Național Plitvce Jezera cu lacuri și cascade aflat la numai 5km distantă de acest camping .
La destinație , la Zadar pt. vizitarea orașului ne-am plimbat cu colegii care aveau mașini mici (turisme) sau cu bicicleta pt. a merge la cumpărături .... de asemenea am vizitat orasul Nin cu o încărcătură istorică deosebită, cu influențe romane și cu prima catedrală construită în Croația. În cele 7 zile petrecute la Zaton Complex am participat la evenimentele de acolo organizate de F.I.C.C. ... am petrecut ceva timp liber cu prietenii și cu familia, am facut plajă și am vizitat cele 2 orașe menionate mai sus. Într-una din zile am participat la o crozieră de 8h pe Marea Adriatica și am ajuns în parcul National Kornati (de insule ) .... de asemenea am vizitat insula Telascika.
La retur am schimbat ruta și am plecat spre Siofok la lac la Balaton (Ungaria), unde am rămas o seară, am facut o baie și a doua zi ne-am plimbat pe promenadă pt. a vizita statiunea. Am continuat către România și ne-am oprit pt. încă o zi la Băile Termale Livada de Bihor la ștrand. Aici ne-am relaxat am stat la o baie ... un masaj și în ulima zi ne-am oprit pt. tranzit la Râsnov din nou ( ultima stație )...
Totalul la Bucuresti pe bord a fost de 3180 km în cele 15 zile, iar contorul orar de diagrama de pe navigație a indicat în total 53h de condus în 2 săptămâni. Ca și campare am stat 10 zile în campinguri, 2 zile în curtea unei pensiuni și 2 off camping. Ca și costuri campingurile pe Ungaria si Croatia sunt cam peste 35- 40 eur, iar la mare în Croația în iulie chiar 50 euro ...cele cu piscină costand 60 eur chiar pe zi (sunt de 4 stele). Costurile de transport (combustibil) au fost undeva spre 300L x1.5 eur ( media ) + vignete și taxe aprox 500 euro total aproximat de mine. Celelalte costuri nu le-am monitorizat și nu le stiu, n-am calculat. Am mai folosit și cardul bancar, mai ales că în Croația dacă n-ai card , în unele locuri nu poți lua macar 1 suc (exemplu – la Plitvice la lacuri).
NU recomand acest circuit celor care merg cu copiii în vacanta și cu rulota tractată pt. ca este un circuit lung în care vă puteți pierde răbdarea mai ales la 35 de grade C . ...în iunie-iulie. Pt. autorulota cu 2 pers. mi se pare însă f. potrivit pt. că ai mobilitate și te miști repede, mai ales dacă ești activ și vrei să vizitezi multe obiective turistice într-un timp limitat.
Lupu Ciprian –& Irina
Vacante placute !