info acumulator solar

topicuri de informare
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
StefanDan
Membru forum
5
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 01 Apr 1972

info acumulator solar

Mesaj de StefanDan »

Vine vremea sa imi schimb acumulatorul solar...momentan este o Caranda Solar 12-100, cel mai probabil pe baza de plumb pt ca are vreo 30 de kg (si un pic poate).
Si sapand si tot sapand am gasit o gramada de oferte de generatii si tehnologii mai noi , printre care imi fac cu ochiul cele gen LiFePO4. Citit in stanga si dreapta si parca inteles ca astea ar fi acum la moda pt ca in general au ciclu de viata mai mare (citit de 10 ani +), greutate mai redusa, siguranta mai mare.
Din categoria LiFePO4 am gasit asta
https://www.emag.ro/baterie-cu-litiu-li ... on-section
dar am gasit si cu gel asta
https://www.dbsolar.ro/produs/baterie-g ... wE#reviews

Banii sunt muuult diferiti, la fel si greutatea....intrebarea mea este daca este justificata diferenta asta de pret.
Cea Lifepo4 are BMS, cea cu gel nu are...BMS am inteles ca este un sistem de management al bateriei care monitorizeaza si protejeaza bateria...este asa de important BMS-ul asta? Parerea mea de afon este ca este destul de important, dar poate ma insel.

Ca si garantie, pt Lifepo4 se da 5 ani, pt gel si restul cate 1-2 ani.

Legat de bani, am observat ca in pe site-urile "de specialitate" acumulatorii Lifepo4 sunt cel putin dublu ca pret (cel putin) fata de cel de la emag.....imi cam da de gandit asta.

Sincer sa fiu inclin catre LiTime-ul Lifepo4 de la emag, dar sunt deschis si la alte pareri opinii
RollandBilti
Membru forum
16

Re: info acumulator solar

Mesaj de RollandBilti »

mergi pe cea de la emag. cea de 100ah lifepo4 e echivalenta la una cu gel de vreo 240ah. ai si avantajul incarcarii rapide la curenti mari si faptul ca nu are float charge-ul carateristic celor cu acid.
Lupu Ciprian
Membru CD
14
Data nasterii: 06 Iun 1979

Mesaj de Lupu Ciprian »

Rolland B
ti a scris f bine ce ti a scris mai sus si eu asa as face .
Astea LIPE FO scot curent pana la epuizare aia gel doar jumatate de aceea ti a si facut acea comparatie.

LI PE FO e baterie cu multe cicluri de incarcare mult mai multe deci in timp iti scoti banii... termen lung .
BMS ul e f bun pt ca o protejeaza de supra incarcare si de supra descarcare .
Autorulota Ford Chausson Flash
IF 26 CIP Lupu Ciprian & Irina
Tel. 0722.227.048 e-mail: lupucipriann@yahoo.com
StefanDan
Membru forum
5

Mesaj de StefanDan »

Spre lifepo4 inclinam si eu...mai am o nedumerire pt cunoscatori :)
Scrie in datele ei ca functionare (adica da curent) intre -20 si +60 grade C parca.....si incarcare intre 0 si +60 parca.
BMS am inteles ca protejeaza in caz de ceva deconecteaza ce trebuie ca sa nu se strice.
Intrebarea mea este ce se intampla iarna?! Tin melcul meu afara, soarele bate in panou si iarna deci teoretic panoul incarca....dar cum temp este sub 0 si bateria zice ca se incarca doar de la 0 in sus, ce se intampla? Nu se intampla nimic pt ca BMS protejeaza, sau se face buba si preventiv trebuie sa o bag iarna in casa?! Sau daca nu se incarca atunci regulatorul panoului nu o mai incarca pt ca nu mai absoarbe curent din panou? Care ce cum se intampla cu astea iarna?!
RollandBilti
Membru forum
16

Mesaj de RollandBilti »

bms-ul opreste incarcarea bateriei cand temperatura e sub 0 grade. la mine e programabil si pot seta ce valoare doresc. eu las bateria in rulota. poti sa o lasi acolo, nu se intampla nimic.
Cristian Fugulin
Membru asociat
9
Oras: Ploiesti
Data nasterii: 01 Ian 1901

Mesaj de Cristian Fugulin »

Salutari, exista cateva diferente majore intre modul de functionare al bateriilor Lifepo4 si gel. Pe langa diferentele notabile pe care le puteti vedea din descrierile de pe site trebuie sa tineti cont de urmatoarele:

1. Bateriile cu gel pot oferi mai mult curent intr-un timp scurt fara sa fie deteriorate spre deosebire de bateriile Lifepo4 care au o rata de descarcare mult mai mica. Ce inseamna asta? Daca vrei sa folosesti un invertor de putere mare (2500W-3000W) sau alti cosumatori mari, este mai bine sa folosesti o baterie cu gel.

2. Bateriile Lifepo4 pot sa fie descarcate cu 100% capacitatea lor (am testat zeci de baterii Lifepo4 si ele ofera 100% sau 101% din capacitatea lor) dar asta poate afecta in timp viata lor. O baterie cu gel, pentru a nu se deteriora intr-o masura ireversibila, este recomandat sa fie descarcata doar cu 50% din capacitatea sa.

3. Bateriile cu gel nu sunt afectate la incarcare si descarcare de temperatura ambientala (sau sa zicem nu in conditiile normale din tara noastra) pe cand cele Lifepo4 sunt. Insa si aici sunt mai multe aspecte. La unele baterii (cele cu BMS software, de fapt la cele cu un BMS mai avansat) se intrerupe procesul de incarcare atunci cand temperatura acestora ajunge la pragul de deteriorare. La descarcare nu avem o limita de temperatura ingrijoratoare deoarece nu ajungem in rulota la -20 de grade pentru descarcare decat in cazuri extreme. Dar cele cu BMS hard, ca cea din linkul de pe emag, nu are aceasta protectie. Se poate trece peste aceasta limitare daca incalzim rulota si implicit bateria si apoi incarcam bateria, dar mai necesita anumite automatizari.

4. E nevoie de incarcatoare speciale pentru Lifepo4, CC CV (curent constant, tensiune constanta) pentru a le incarca, astfel incat trebuie sa facem o modificare a instaltiei de incarcare. Nu se recomanda incarcarea de la alternatorul masinii, dar se pot face anumite modificari.

Mai sunt anumite aspecte pe care le putem discuta. Va pot spune ca in acest moment lucram pentru a oferi un site unde se vor vinde baterii, invertoare, controlere solare, panouri solare atat pentru rulota cat si pentru solutii home use. Daca aveti nevoie de mai multe informatii imi puteti scrie.
Echipa de interventie - Brigada Anti Zombi - Ploiesti
Cristian Fugulin
Membru asociat
9

Grija cu cea de la emag, am una de test, nu e cea mai ok. S-a umflat și nu am reușit sa o dau înapoi, nu am garanție, nimic. Cei de la emag nu ma pot ajuta. Au o garanție internațională dar nu ma ajuta cu nimic.
StefanDan
Membru forum
5

Mesaj de StefanDan »

Am vorbit ieri cu emagul legat de garantie, dat fiind la date comerciant este o firma din china....mi s-a spus ca in caz de probleme o preia emagul si daca nu se poate trimite inapoi atunci imi dau banii inapoi, toti banii inapoi chiar daca se strica in anul 4 si 10 luni.
Am transcrierea chatului, daca va este de folos cumva vi-l pot da , atasa aici...imi spune clar ca pt exact acest produs se va inregistra fisa de retur, va veni curierul sa il ridice.
Cred ca conditia este sa fie cumparata de la ei, de la emag.....daca dvs ati luat-o din alta parte, nu stiu ce sa zic, dar daca ati luat-o de la emag , cu factura, atunci musai sa o primeasca inapoi.
Ca fapt divers, tipul asta de baterie se umfla ca si cele pe plumb?! Ma gandesc ca fiind o tehnologie diferita si avand si BMS, teoretic nu ar trebui sa faca buba
Cristian Fugulin
Membru asociat
9

Acumulatorul este cumparat de pe emag. Cred ca nu se mai gaseste in alta parte. La data cand am achizitionat acest acumulator nu se putea cumpara pe firma. L-am umflat incercand sa vad daca respecta specificatiile din descriere - si nu le respecta. Mai exact daca ii taie curentul la overdischarge la 1280W. Am reusit sa scot din baterie peste 2500W (dublu) si am renuntat la test. Testul a durat cam 2-3 minute. Cand am vazut ca s-a umflat - si da, se umfla, inauntru avand celule ori puch ori prismatice, dar ambele se umfla - am cerut retur care nici acum nu s-a intamplat, cererea este din Decembrie. E adevarat ca nu e FIX aceeasi baterie, probabil s-au schimbat niste denumiri etc... Dar bateria e aceeasi: Amperetime 100Ah. Poti sa iti fac niste poze, daca nu ma crezi, dar nu este asta oricum scopul acestui topic. Daca le folosesti in parametri ok, iti pot garanta ca merg mult si bine toate. Mult succes, tine cont si de ce ti-am scris mai sus. Daca mai ai intrebari, scrie-mi.
Cristian Fugulin
Membru asociat
9

Aceasta este bateria achizitionata: https://www.emag.ro/baterie-cu-ciclu-pr ... DX4L61MBM/
StefanDan
Membru forum
5

Mesaj de StefanDan »

e aceeasi baterie, ampere time s-a rebranduit in li time...nu e vorba de crezut, e vorba ca ei sa fofileaza sa isi indeplineasca niste obligatii...in locul tau as fi continuat demersurile, mergand la opc...eu la fel am patit cu ei cu garantia extinsa la un telefon la care era implicat si acumulatorul, producatorul zicea ceva ei ziceau altceva, pana la urma a trebuit sa accepte realitatea.....dar eu am mers pana in panzele albe, cu emailuri la producator.
Asta e discutia cu emag de ieri, legat de garantie
"Madalina (19.04.2023, 18:30:40): Salut, sunt Madalina, cu ce te pot ajuta?
null (19.04.2023, 18:31:24): salut, ma intereseaza cine asigura garantia la produsul https://www.emag.ro/baterie-cu-litiu-li ... on-section
Madalina (19.04.2023, 18:32:41): Garantia este asigurata de catre firma partenera de la care doresti sa achizitionezi produsul.
null (19.04.2023, 18:33:10): iar firma partenera este....
null (19.04.2023, 18:33:49): pt ca la dvs pe site este trecuuta o companie din China ca si comerciant
Madalina (19.04.2023, 18:36:15): Da, asa este.
Madalina (19.04.2023, 18:36:23): Firma partenera este: AmpereTime.
Madalina (19.04.2023, 18:37:46): Daca intampini probleme cu produsul achizitionat si acesta nu poate fi trimis in garantie, vom inregistra o fisa de retur si restitui suma achitata.
null (19.04.2023, 18:40:56): ok, specific pt acest produs este clar ca nu poate fi trimis retur in china de catre mine....deci in caz de probleme in perioada de 5 ani cat este garantia, se va face retur catre dvs si cine imi va restitui suma? Emag sau firma chinezeasca? Cat din suma imi va fi restitutit daca sa zicem apare defect dupa 4 ani?! Daca voi cumpara produsul de pe site-ul dvs pe factura va aparea vreo legatura cu emag care sa stea la baza unui potentiia; retut catre dvs?
null (19.04.2023, 18:41:46): potential retur, din graba am scris gresit
Madalina (19.04.2023, 18:43:02): Daca intampini probleme cu produsul in termenul de garantie, se va verifica situatia si daca nu va putea fi trimis in garantie, se va inregistra returul produsului de catre noi. Produsul va fi ridicat de catre curier si se va restitui suma achitata integral.
null (19.04.2023, 18:43:49): ok, multumesc, o zi buna in continuare
Cristian Fugulin
Membru asociat
9

Am mai multe emailuri cu emag fara raspuns. Voi incerca cu ANPC.
Scrie răspuns