Voi prezenta in continuare vacanta noastra de pe litoralul muntenegrean.
Incep prin a va spune ca au fost 3 zile pline de vizitare de obiective turistice dar si de plaja.
Am parcurs, la inceput, coasta litoralului catre Ucinj, localitatea cea mai importanta catre Albania.
Acest orasel a fost pana la anul 1678 fieful piratilor din Marea Adriatica. Otomanii le-au scufundat toate corabiile cu comorile furate. Si azi se cauta aceste comori. Miguel Cervantes a fost 5 ani prizonier aici si aa avut o legatura amoroasa cu o localnica care l-a inspirat in Don Qijote.
La Ulcinj se afla o cetate impozanta care vegheaza, si acum, de pe culme, litoralul.
Tot in aceasta zona se afla o plaja cu nisip fin, cum era odata la Mamaia, cu o lungime de 6 km. Sunt in constructie multe hoteluri.
Aici am facut plaja, accesul in apa fiind foarte facil, nisipul fin avand succes.
Orasul Bar este centrul comercial si economic al regiunii. In port vin vapoarele din Italia orasul Bari,cu turisti si marfa. Este si port militar.
Are partea istorica, orasul vechi sau Stari Bar, in care sunt case si strazi medievale, restaurante cochete si evident cetatea care a servit locuitorilor ca adapost in fata navalitorilor.
In orasul Bar am vizitat al 2 lea cel mai batran maslin din lume. Are atestat international ca fiind in varsta de 2240 ani. Cel mai vechi se pare a fi de 2450 ani. Am reusit sa achizitionez, o maslina din acest arbore, care mi se pare a fi cea mai valoroasa amintire a locurilor parcurse.
Impletirea culturilor milenare, musulmana dar si ortodoxa, are ca rezultat existenta unei moschei imense dar si a Catedralei Sf. Petru si Pavel din centrul orasului Bar.
In urmatoarea zi am vizitat zona litoralului catre Croatia. Spre partea occidentala a regiunii unde dezvoltarea urbanistica este peste tot.
Statiunea Budva are multe hoteluri moderne, aglomeratia de turisti fiind prezenta. Este cea mai cocheta stiune a Muntenegrului.
Orasul Kotor de pe malul golfului cu acelasi nume este o perla a naturii dar si a maiestriei omului. Influenta venetiana este prezenta in cetatea aparata de ziduri groase de granit. Piata Armelor, Piata Fainii, Piata Sf. Trifon, Piata Muzeului sau Piata Sf. Luca sunt locurile in care turistii admira cetatea medievala, savurand cate o cafea, inghetata sau bere. Este, intr-adevar, o atmosfera de vacanta.
Am vizitat si oraselul Tivat, mergand spre vestul golfului Kotor, unde se afla un obiectiv istoric interesant, respectiv un mozic din epoca romana foarte bine conservat.
Revenind catre camping ne-am abatut catre Insula Doamnei de pe stanca, insula artificiala, construita timp de 200 ani de marinarii care se intorceau de pe mare.Pe aceasta insula exista o biserica in care exista o icoana cusuta de o femeie, in asteptarea sotului marinar, din parul ei. Goblenul are o naturalete deosebita, observandu-se trecerea prin varsta a autoarei. Obiectivul turistic este foarte bine exploatat fiind multe vaporase si barcute cu turisti la chei.
Din inaltimea soselei, de pe faleza am admirat peninsula exclusivista Sveti Stefan la care accesul este permis doar anumitor invitati.
Pentru ca mai erau cateva ore de vizitat din aceasta zi, am hotarat sa mergem de la Kotor la Cetinje pe un drum despre care nu stiam nimic. Aveam sa aflam ca este unul din cele mai grele trasee rutiere din Europa. Care porneste de la nivelul zero al marii pana la o altitdine ce cca. 1600 m, pe o lungime de 25 km, dar mai ales pe o latime de 4 m. Altfel spus o aventura pe 4 roti, intr-o zona montana veritabila.
Peisajul, in schimb, de vis, cu golful marii din ce in ce mai mic si cladirile orasului indepartate, apusul soarelui creeind un cadru perfect pentru fotografi. In acest timp soferii erau concentrati la drum pericolul fiind reprezentat, in mod deosebit, de latimea mica a acestuia.
Voi prezenta cateva imagini surprinse de noi dar si o adresa de youtube a unui film realizat de motociclistii care au parcurs acest itinerariu.
A fost o experienta de drum desobita, orice alta comparatie existand evident, dar pana atunci pentru mine ramanand unica.
https://www.youtube.com/watch?v=qiBYW2vkHOE
Odata parcurs acest drum am coborat, pe o sosea absolut noua si larga, in orasul, fost capitala, Cetinje.
Este un orasel de provincie, care are cateva obiective istorice de vizitat. Era serbarea a 540 ani de la infiintarea orasului motiv pentru cetatenii se strangeau la festival. Aici am observat foarte multe familii tinere cu multi copii mici.
Revenirea in camping s-a facut pe un drum normal pentru tara aceasta, adica serpentine si tuneluri dar cu o permanenta vedere catre mare.
A doua zi am vizitat orasul Petrovac, situat langa camping. O statiune linistita, la care se cobora din sosea. Are hoteluri noi dispuse in terase. Strazile sunt numerotate in cifre romane. Nelipstul bastion de aparare are in spatele lui o laguna cu o apa deosebita.
Plaja si apoi masa servita la un restaurant de langa camping, a incheiat sederea noastra la marea muntenegreana.
A doua zi incepea revenirea spre casa.