topicuri de prezentare, impresii, imagini, facilitati, preturi
Reguli forum
Forum rules
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India
Pentru a circula pe autostrazile de stat sau operate privat, dar si pe podurile peste Bosfor,sau golful Izmit, este necesara achizitionarea unui sticker HGS si de a avea suficient sold in contul HGS, INAINTE de a intra pe oricare din aceste autostrazi / poduri.
Spun "inainte" deoarece masinile care nu sunt cu numere turcesti au alt regim, si nu beneficiaza de termenul de gratie de 15 zile.
NB: asta spun regulile lor, dar este posibil sa nu se aplice.
Tot regulile lor spun ca daca ai taxe neachitate, la iesirea din Turcia este obligat sa le platesti.
Asta este motivul pentru care spun ca este bine sa fii in regula pentru ca, dupa ce stai 2 ore la coada pentru iesirea din Turcia, sa iti spuna nenea de la ghiseu, INAPOI, ai de platit taxe!
HGS se poate cumpara la intrarea pe O3, la punctul de taxare, adica aici: https://goo.gl/maps/D6q19tpLL8dyi9qc7
Din informatiile pe care le am, cam toate punctele de intrare pe autostrazi, unde exista porti de taxare, sunt si oficii PTT unde se poate cumpara / incarca contul HGS
Este un oficiu PTT pe partea stanga. Nu-i bai, se poate opri pe dreapta, ( https://goo.gl/maps/gThebK6uFwXDxPiS9 ) se merge cu talonul masinii, pasaportul titularului din talon, si cu NUMERAR (din pacate doar asa).
Numerar inseamna minim 57TRY (parca) din care 7TRY este costul sticker-ul HGS, iar restul sold care se consuma...
Acest sticker trebuie lipit pe parbriz conform instructiunilor de pe el .
Daca deja aveti cumparat HGS, va puteti face un cont online pentru a vedea soldul si corectitudinea inregistrarii trecerilor: https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf
Desi este doar in Turca, se poate traduce cu GTranslate.
La createa contului este necesara introducerea seriei pasaportului cu care a fost cumparat HGS (campul T.C. Kimlik / Vergi No)
Primul camp :Turkish Identity / Tax Number)------este cel in care pui serie pasaport
Restul campurilor sunt la alegerea ta.
Administrarea autostrazilor din Turcia este de stat (KGM) si privat (diverse asocieri de firme)
SFAT: pentru autostrazile/podurile de pe sectoarele administrate privat, este bine sa aveti numerar/card pentru ca nu totdeauna "le merge sistemul"
O harta online si interactiva cu drumurile din Turcia se poate gasi aici: http://yol.kgm.gov.tr/guzergahanalizi
Contine si date de trafic, sectoare de drum inchise, conditii meteo, etc
Daca iti suprapui (data) calatoria (pe drumurile cu plata) intr-o zi de sarbatoare religioasa sau zi nationala, poti folosi gratis toate "facilitatile" terestre, inclusiv trecerile de pe poduri. Intr-un an, am beneficiat gratis de drumurile cu sistem HGS, era la liber tranzitarea tuturor autovehiculelor de orce fel/tonaj pe toate variantele de drumuri (stat/privat).
Sa nu te sperii cand o sa vezi jandarmi sau forte de ordine (toti cu AKM-uri gata de tragere) pe toate drumurile. Te vor opri cu siguranta, pentru verificarea documentelor si declararea scopului calatoriei, e parte din normalitate.
Recomand sa circuli cu viteza legala, la ei nu fuctioneaza regula + 10 km, oricum "radarele" sunt anuntate din timp cu indicatoare specifice, pozitionate pe partea dreapta la nivelul asfaltului, daca nu sunt semnalizate , "te prinzi" cand treci peste cele 2 cabluri (negre) pozitionate perpendicular pe asfaltul incins.
Dupa ce intelegi sistemul de condus (nu prea exista cedeaza/prioritate, ci doar semafoare) prin care prioritate are cine baga primu' botu', totul devine destul de usor si lejer. Pana atunci stai incordat.
Semnal se da cu maxim 2-3 secunde inainte sa se traga de volan. Daca e putin inaintea ta, pe o banda paralela, atunci franezi si il lasi sa se bage. Se va baga fara drept de apel, drept urmare e bine sa franezi si sa nu te simti lezat. Fara prostii de domnisoara de genul "avarii de multumesc" sau alte balarii. Ideea e ca traficul sa mearga. Altfel nici nu ar avea cum sa mearga, avand in vedere ca daca ai de traversat 5 benzi in 100 de metri daca stai sa te rogi de toata lumea se duce dracu totul, la ce trafic e. Foarte lejer dai semnal si te bagi, ai grija sa fii vazut si vei fi lasat. Mi se pare multa intelegere in trafic si lumea nu-si pune ambitiile prosteste. Chiar daca e aglomerat, se circula si primesti prioritate doar scotand mana pe geam in caz ca ai gresit banda.
Parcarea prin zonele turistice e destul de scumpa, si trebuie sa treci peste blocajul mental al nostru de a lasa cheia la parcagiu, in parcarile aglomerate. In parcarea de la Ortakoy, de exemplu, seara lasi cheile fiindca masina va fi blocata de alte 2-3 masini, si se descurca ei sa le mute de colo-colo. Am lasat-o o data la o parcare de acolo, si cand am venit s-o ridic a durat vreo 20 minute pana mi-a adus-o, nu stiu unde o dusesera insa ceva mai departe :-). Parcarea, in zona Bayazid, Sultanahmet era 20 lire/24h (anul trecut in ianuarie), atat acoperita cat si cea dintre cladiri, unde lasi cheile la parcagiu. Noi am lasat-o la cea decoperita si ne-a si spalat masina, gratis...
Referitor la siguranta, am lasat masina pe tot felul de stradute, fara vreo problema.
Oricum, circula multi oameni si mi-e greu sa cred ca iti poate sparge cineva masina. Insa cum ti se poate sparge masina in Bucuresti sau Frankfurt, la fel se poate si la Istanbul.
La Istanbul ,daca instalati pe telefon aplicatia BiTaksi, puteti comanda taxi fara sa fiti pacaliti. Pe aplicatie trebuie sa precizati locul unde doriti sa mergeti si pretul vi-l afiseaza instantaneu. Deci stiti exact cat veti plati. Puteti plati cu card bancar sau cu Istanbulkart (cardul pentru tranport in comun), daca aveti destui bani pe acest card. https://www.bitaksi.com/en/ https://www.istanbulkart.istanbul/