Taxe si impozite la autorulote

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Scrie răspuns
Radu Cristian Alexa
Membru forum
3
Oras: Iasi
Data nasterii: 30 Iul 1979

Re: Taxe si impozite la autorulote

Mesaj de Radu Cristian Alexa »

Incerc si eu sa fac un sumar. Daca am gresit undeva, va rog sa ma corectati:
1) Conform codului fiscal pt calculul impozitului, e mai ieftin daca autorulota e incadrata la "Alte vehicule cu tracțiune mecanică cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone, inclusiv" decat la autoturism:
https://www.noulcodfiscal.ro/titlu-9/ca ... l-470.html

Pe un caz concret: la o autorulota de 2300cc, impozitul ar fi astfel:
- incadrare la "autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm3 și 2.600 cm3 inclusiv" = 828 RON
- incadrare la "Alte vehicule cu tracțiune mecanică cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone, inclusiv" = 345 RON

2) Dar in ghidul rarom scrie clar ca "Autorulotă SA - vehicul din categoria M". Nu-l face asta autoturism?
Chiar daca mai scrie ca-i vehicul special, daca zice ca-i categoria M, cred ca e destul de clar. Sau?
Nelu Predonu
Membru forum
12
Oras: Manolache - Ilfov
Data nasterii: 21 Iul 1959

Mesaj de Nelu Predonu »

Radu Cristian Alexa scrie: 01 Iun 2021, 23:14 ... 2) Dar in ghidul rarom scrie clar ca "Autorulotă SA - vehicul din categoria M". Nu-l face asta autoturism?
Chiar daca mai scrie ca-i vehicul special, daca zice ca-i categoria M, cred ca e destul de clar. Sau?
Citatul dat de dvs. mai sus este trunchiat, v-ati oprit prea devreme. Reproducerea integrala si corecta este:
"Autorulotă SA - vehicul din categoria M cu spatiu pentru facilitati de locuit..." si este inscris la categoria... "Vehicule cu destinatie speciala"

Categoria M doar mentioneaza ca este un vehicul destinat transportului de persoane.
Ce face "special" din acest vehicul (autorulota) este exact precizarea omisa de dvs. din definitie: "... cu spatiu pentru facilitati de locuit".

Nu stiu cum puteti trage concluzia fortata ca autoturismul poate fi sinonim cu autorulota.
Aaa, ca la noi se mai practica mancatul si dormitul in autoturism :), asta-i o alta poveste care nu are nici o legatura cu incadrarile legale.
mail: npredonu@gmail.com
Telefon: 0722.216.683
Campervan: Clever Runner 2021
ionutcostache
Membru forum
11
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 01 Ian 1970

Mesaj de ionutcostache »

Confuzia vine din ignoranța. Mulți percep eronat categoria M ca fiind autoturism, fara sa cunoască toate categoriile de autovehicule. Ciudat mi se pare insistența lor de a crede ca autorulota este autoturism, deși în CIV scrie clar AUTOVEHICUL SPECIAL.
..............Expedition Camper 4x4 Sprinter 508 (under construction)..................

Dacă libertatea cuvântului chiar înseamnă ceva, ea este dreptul de a le spune oamenilor ceea ce nu vor să audă.
Radu Cristian Alexa
Membru forum
3

Nelu Predonu scrie: 02 Iun 2021, 08:41
Radu Cristian Alexa scrie: 01 Iun 2021, 23:14 ... 2) Dar in ghidul rarom scrie clar ca "Autorulotă SA - vehicul din categoria M". Nu-l face asta autoturism?
Citatul dat de dvs. mai sus este trunchiat, v-ati oprit prea devreme. Reproducerea integrala si corecta este:
"Autorulotă SA - vehicul din categoria M cu spatiu pentru facilitati de locuit..." si este inscris la categoria... "Vehicule cu destinatie speciala"

Categoria M doar mentioneaza ca este un vehicul destinat transportului de persoane.
Ce face "special" din acest vehicul (autorulota) este exact precizarea omisa de dvs. din definitie: "... cu spatiu pentru facilitati de locuit".

Nu stiu cum puteti trage concluzia fortata ca autoturismul poate fi sinonim cu autorulota.
Aaa, ca la noi se mai practica mancatul si dormitul in autoturism :), asta-i o alta poveste care nu are nici o legatura cu incadrarile legale.
Multumesc, e clar acum.
Aveti dreptate si voi avea grija sa merg inarmat cu argumente solide cand imi va veni randul ;)
Radu Cristian Alexa
Membru forum
3

ionutcostache scrie: 02 Iun 2021, 08:54 Confuzia vine din ignoranța. Mulți percep eronat categoria M ca fiind autoturism, fara sa cunoască toate categoriile de autovehicule. Ciudat mi se pare insistența lor de a crede ca autorulota este autoturism, deși în CIV scrie clar AUTOVEHICUL SPECIAL.
Poate ca insistenta vine tocmai din faptul ca stiu foarte bine, dar incearca sa adune mai multi bani din impozite... iar daca oamenii nu stiu sau nu merg pregatiti cu argumente si sa se "bata" pentru banul lor, atunci s-au scos cei care cer.
Radu Cristian Alexa
Membru forum
3

Revin cu doua mici update-uri legate de ultimele aventuri cu inmatricularea autorulotei:
- inscrierea la primarie - cum o scrii tu in cerere, asa ti-o impoziteaza. Nu-ti ofera nimeni consultanta, incat daca o scrii la prima rubrica - cea pentru autoturisme - atumci primaria o va impozita ca autoturism. Eu am trecut-o la "Alte autovehicule cu masa maxima pana in 12 tone". Voi vedea la anu cat va fi exact, dar am calculat ca o sa fie vreo 350 RON... nu 7-800.
- la inmatriculari cozile sunt foarte mari... se poate doar cu programare online, iar eu am programat-o pe 19 Iunie abia pt 5 August (adica azi - asa am gasit primul loc liber). Partea buna insa e ca autorizatia provizorie e valabila mult mai mult decat scrie pe ea... mai exact, Romania fiind in stare de alerta, documentele expirate raman in continuare valabile pana la 90 de zile dupa ridicarea starii de alerta. In conditiile astea pare ca se poate merge cu numere rosii la nesfarsit (ca dupa delta vine gama, omega etc... ). Nu poti iesi din tara cu numere rosii, dar daca nu intentionezi, e un pont bun.
Doca Lucian
3
Oras: Iași
Data nasterii: 07 Mar 1966

Mesaj de Doca Lucian »

Salut cu respect
Fiat grand soleil 350,2,5D,an fabricație 1984, cum și unde pot să aflu dacă se mai fabrică pentru a o putea încadra la mașini de epoca să numai plătesc impozit
Ms anticipat
SERGHEIDIN
Membru asociat
10
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 03 Feb 1967

Mesaj de SERGHEIDIN »

Retromobil Club Romania. Ei te pot ajuta .Prima conditie,30 ani de la incetarea fabricarii.
Doca Lucian
3
Oras: Iași
Data nasterii: 07 Mar 1966

Mesaj de Doca Lucian »

Mulțumesc frumos, e cu bătaie lungă...
Teșcan
Membru forum
3
Oras: Brasov
Data nasterii: 08 Sep 1981

Mesaj de Teșcan »

Doca Lucian scrie: 14 Aug 2021, 06:44 Mulțumesc frumos, e cu bătaie lungă...
30 de ani de la data fabricarii. Deci se incadreaza ca vehicul istoric.
Ciprian Rosca
Membru CD
11
Oras: Barlad
Data nasterii: 16 Ian 1969

Mesaj de Ciprian Rosca »

Vehicule pentru care a trecut o perioadă de timp mai mare de 30 de ani de la încetarea fabricaţiei tipului respectiv de vehicul.
Este avută în vedere data încetării producerii tipului de vehicul, nu data concretă a fabricării.
https://retromobil.ro/
Reprezentanti zonali:
https://retromobil.ro/reprezentanti-zonali
Autorulota Dethleffs Just 90
Nelu Predonu
Membru forum
12
Oras: Manolache - Ilfov
Data nasterii: 21 Iul 1959

Mesaj de Nelu Predonu »

Ciprian Rosca scrie: 02 Oct 2020, 17:28 Ok.O sa facem ce am hotarat in AGA pentru stoparea abuzurilor savarsite de catre functionarii unor primarii referitor la impozitele locale privind autorulotele.
La aproape un an si sase luni de la acesta precizare... s-a realizat ceva oficial ?
mail: npredonu@gmail.com
Telefon: 0722.216.683
Campervan: Clever Runner 2021
Scrie răspuns