verificare frigider

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea frigiderului.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Marius Beldiman

schema functionare frigider

Mesaj de Marius Beldiman »

De curand frigiderul meu s-a suparat pe mine si a scuipat afara amoniacul! Am trecut la dezmembrarea lui pentru a mai recupera cate ceva.
In continuare o sa va prezint cateva fotografii care sa va ajute sa intelegeti principiile functionarii frigiderului pe cele trei surse: 12v, 220 v si pe gaz; de fapt toate cele trei surse de energie nu fac decat sa incalzeasca amoniacul.

poza initiala;

Imagine

agregatul, dupa demontarea lui de pe frigider(este prins pe spate cu 4 suruburi)

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

si un fel de schema cu dispunerea celor 3 surse de energie atasate tevii de amoniac pentru incalzire

Imagine
Andrei Mustea
Membru forum
3
Oras: Bistrita
Data nasterii: 23 Oct 1986

Re: verificare frigider

Mesaj de Andrei Mustea »

Dupa cum spunea colegul Marius mai jos, si eu ca si altii am gasit acest ”filtru” alb in robinet, dar inca nu l-am eliminat...
In rest am curatat si ras-curatat, suflat cu presiune, intors pe dos 24 de ore, schimbat piezo, pus la loc.

Afara din rulota, in teste, se aprindea la prima sau a 2-a scanteie.
Dupa ce l-am pus pe pozitie în rulota, ii dau scanteie de imi vine acru, dar dupa vreo 10-12 min de chin, o ia.
Flacara se aprinde mai intai albastra, ca dupa putin timp sa devina galbena.
NU RACESTE DELOC!
Dar pe 220v functioneaza bine.

Imi recomandati sa elimin si eu filtrul din burete alb?
Sau ce alt sfat as putea urma?

Multumesc frumos pentru timpul acordat!
Marius Beldiman scrie: 08 Iun 2010, 09:36 Deci, revin! Dupa ce am facut toata revizia la frigider, l-am montat si apoi i-am dat drumul! De bucurie ca am facut treaba buna am montat tot: si ghiuveta si aragazu, etc. A doua zi concluzia: dupa circa 12 ore - 18-20 grade in frigider! Am innebunit instantaneu! Ma gandeam numai la faptul ca trebuie sa demontez iar tot!...Si Sandu imi spusese: fa proba si apoi montezi! "dar eu: nu si nu Badman, Badman!" :D Asa ca sambata si duminica nu am facut decat sa ma gandesc si sa fac probe: si pe electric, si cu flacara mai mica, si cu flacara mai mare, etc! Aseara nu am mai rezistat: m-am dus acasa si direct chitit pe distrugeri! De data asta nu am mai demontat frigiderul ci doar chiuveta si aragazul. Dupa doua zile de gandire am ajuns la concluzia ca nu poate sa fie decat ceva cu robinetul de reglare al flacarii.
Ce am facut?
Am desfacut teava de gaz din olandezu din robinet si din holenderu care se afla la circa 10-15 cm de robinet. Si cand vreau sa suflu pe bucatica aia mica de teava, ce credeti? sa-mi iasa ochii si mai multe nu! Nu trecea nici pic de aer! Cind intorc teava si ma uit la celalalt capat(adica cel unde era prinsa in holender) era plina cu un material alb, exact cum este filtrul de la tigare! Cred ca acesta era un fel de filtru, pentru ca altfel nu-mi explic ce cauta acolo! Am tot suflat insa nu trecea nimic prin el, asa ca am dispus, cu o sarmulita, la indepartarea lui. Dupa cateva telefoane la colegii nostri dragi Sandu si Tabra, am trecut si la demontarea robinetului si suflarea lui.
Am montat robinetul la loc, am montat si bucata de teava la loc...si atat! Aragazu si chiuveta , nu! :wink:
Am dat drumul la frigider si......." mai baga un pahar de vin daca vrei si continuarea"....

....dupa 4 ore.......5 grade in frigider! :shock:
Rulota Sprite Classic 400EK 1998
Auto Nissan X-Trail T31 Facelift
Andrei Mustea
Membru forum
3

Mesaj de Andrei Mustea »

Tot eu raspund: am rezolvat!

Cautand pe net am gasit cel putin 2 persoane care au eliminat acel ”filtru” alb din robinetul de reglaj.
Am zis sa risc (inafara de chestia asta si inlocuitul diuzei, personal nu stiam ce sa mai fac).
Am suflat cu presiune, a iesit filtrul care seamana cu o garnitura/saiba din burete subtire, cel mai probabil cu rol de filtrare...
Am mai curatat si diuza intr-o cutiuta cu Alcool Izopropilic, curatat din nou arzatorul, toate orificiile, suflat, montat la loc.

SURPRIZA: Functioneaza si pe GPL/GAZ!
Congelatorul ingheata cam in 2,5-3 ore, frigiderul raceste, nu am masurat dar se simte clar.
Interesant este ca nici inainte, nici dupa ”reparatie” cand invart butonul/comutatorul robinetului (treptele de racire de la 0 la 6) nu se schimba deloc intensitatea sau marimea flacarii. Dar cat timp raceste, nu ma deranjeaza!

Sper sa fie de ajutor si pentru altii!
Sanatate si drumuri bune!
Roman Vasile
Membru forum
16
Oras: Cluj
Data nasterii: 13 Mai 1950

Mesaj de Roman Vasile »

Butonul cu treptele 1-6 este pentru functionarea electrica. Pe gaz ai un buton pe care este desenat a flacara mare si o flacara mica...intuitiv. Dar sa nu te astepti la diferente mari.
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni un bloc!
Camper Chausson/Fiat Ducato
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

" Pe gaz ai un buton pe care este desenat a flacara mare si o flacara mica...intuitiv. Dar sa nu te astepti la diferente mari."
Pus pe pozitia "flacara mica" scade cu ceva consumul de gaz dar si eficienta racirii. Cand temperatura ambientala este peste 20 grade C este eficient doar pe flacara mare. Pentru economie de gaz, pe timpul noptii, sau in zile racoroase cand temperatura ambientala scade sub 18 grade are o eficienta buna si pe flacara mica. Totusi pentru o racire mai buna este de preferat folosirea doar pe flacara mare.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Andrei Mustea
Membru forum
3

Mesaj de Andrei Mustea »

Totuși, pe lângă butonul cu flacăra am și butonul cu treptele 0-6 pt gaz, amândouă în partea dreaptă lângă igniter.

La curent am alt buton cu trepte, tot rotund, în partea stângă, lângă switch-uri on/off pt 12V și 220V...

Dar am înțeles ideea. Mersi fain 👍🏻
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Chiar daca ar fi un buton numerotat 0-6 la gaz, ar fi inutile cifrele; cum spunea si colegul Roman Vasile, diferenta intre minim si maxim nu e mare, deci intermediar nu e deloc sesizabil reglajul. Dupa mine sunt inutile cifrele chiar si la 220V pentru ca eficienta frigiderelor cu absorbtie e scazuta iar cand e cald sau foarte cald ambiental, trebuie tinute mai tot timpul pe maxim si abia fac fata. Nu e ca la cele cu compresor, unde conteaza intradevar treptele intermediare; acolo e altceva si se vede clar diferenta.

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
cornelsavu
Membru asociat
12
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 09 Apr 1978

Mesaj de cornelsavu »

Odenie Sergiu scrie: 21 Mai 2021, 19:09 Chiar daca ar fi un buton numerotat 0-6 la gaz, ar fi inutile cifrele;
Nu este chiar asa, frigiderele mai noi, cu aprindere electronica sting flacara atunci cand s-a ajuns la temperatura setata. Chiar si vara daca s-au facut 2, 4, 6 grade in el (la cat a fost setat) a stins flacara sau a oprit curentul de la rezistenta.
Carado A464
0723830014
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

cornelsavu scrie: 24 Mai 2021, 10:13 Nu este chiar asa, frigiderele mai noi, cu aprindere electronica sting flacara atunci cand s-a ajuns la temperatura setata. Chiar si vara daca s-au facut 2, 4, 6 grade ...
Da, probabil sa faca asta sistemele de aprindere mai noi, dar daca este frigider cu absorbtie functioneaza pe acelasi pricipiu (racirea); cand temperatura ambientala depaseste 22-23 grade, nu mai vorbesc de 26-27, se chinuie si la maxim sa mentina temperatura 4-6 grade (stiu pentru ca in timpul functionarii am mereu termometru cu sonda in interior si am monitorizat temperatura), asa ca bineinteles nu va fi cazul sa intrerupa alimentarea cu curent sau gaz. Sub 20 grade este posibil, in functie de cat se umbla prin el si cat de incarcat este, sa mai decupleze energia uneori dar foarte rar, cred; in general se iese pentru placere cu rulota cand e vreme buna, cald, vara... conditii optime pt. noi dar nu si pentru frigider.

Gavriil Stiharul
Laur Stanciu
Membru forum
15

Mesaj de Laur Stanciu »

am cumparat ieri un frigider 12v cu compresor lg,am panou de 160 w,baterie gel ultracell 100 a,pe cate grade trebuie setat ca sa nu se opreasca noaptea in rulota?
Opel mokka,Beyerland Sprinter,Ford Mondeo mk4,tel.0766461536
Radu Pascu
Membru forum
15
Oras: Brasov
Data nasterii: 11 Sep 1958

Mesaj de Radu Pascu »

Al meu doar din baterie de 100ah a funcționat 30 de ore fără să consume bateria in totalitate. După acest interval de timp, am putut să folosesc moverul. Funcționarea lui este intermitentă și cu pauze considerabile. Era folosit la -18°C pe post de congelare.
invata repede si aplica... tot repede.

RENAULT Megane IV TCE140
Rulotă T.E.C. Siena Saphir 390T
tel. 0742044570
Florin Herciu
Moderator
12
Oras: Piatra Neamt
Data nasterii: 01 Ian 1969

Mesaj de Florin Herciu »

Laur Stanciu scrie: 26 Mai 2021, 07:52 pe cate grade trebuie setat ca sa nu se opreasca noaptea in rulota?
Asta nu este o intrebare completă - functionarea (și, implicit, consumul) se corelează cu cantitatea de alimente care trebuie răcite. Dacă-s deja reci, trebuie doar menținută temperatura.

Oricum ar fi, nu trebuie să-ți faci probleme, frigiderul știe să se oprească inainte de a epuiza bateria (scrie in manualul lui - probabil ca la mai puțin de 10,5 - 10,8 volți se opreste)
(...)
Tucson 2.0 CRDi, Avento Royal 395 TL DeLuxe
0721-299-111
Scrie răspuns