Succes la ridicarea autorulotei si mare atentie la receptia acesteia.
Verificati functionarea tuturor dispozitivelor existente in autorulota.
Nu va grabiti! Aceasta operatie (predare-primire) poate dura cateva ore bune.
Montati o butelie de gaz pentru probarea frigiderului cu absorbtie si a aragazului.
Faceti plinul (maxim) rezervorului de apa potabila si verificati corecta functionare a intregului sistem sanitar, inclusiv a rezervorului aferent wc-ului. Multe probleme apar la etansarea busoanelor mari (de acces) ale rezervorului de apa potabila. Verificati sa nu existe nici un fel de scurgeri de apa in interiorul autorulotei si buna functionare a bateriilor sanitare.
Dati drumul la apa in cele doua chivete cu scurgerea obturata, umpleti cca. 2/3 din capacitatea acestora, dupa care scoateti dopurile si lasati apa sa curga prin scurgere. Dupa aceasta operatie verificati sub autorulota si pe podeaua acesteia in interior daca exista scurgeri de apa.
Verificati mobilierul - deschideți și închideți toate ușile și sertarele de mai multe ori.
Verificati buna functionare a ferestrelor - deschideți și închideți toate ferestrele si casetele (luminatoarele) aferente acestora de mai multe ori. Totul trebuie sa funcționeze lin, fara blocaje.
Verificati buna functionare a trapelor/luminatoarelor - deschideți și închideți aceste elemente de mai multe ori.
Frigiderul probati-l in toate cele trei variante de alimentare... gaz, 12v, 220v.
Verificati sistemul de incalzire si de obtinere a apei calde menajere. Verificati daca toate prizele de aer cald sunt functionale.
Verificati corecta functionare a afisajului central - stare baterii, nivel de apa in cele doua rezervoare.
Verificati corecta incarcare a bateriilor de la alternatorul masinii si de la priza exterioara de 220v. Cum faceti acest lucru ?
Cu motorul pornit, verificati in tabloul central incarcarea bateriei aferente motorului si a celei auxiliare... tensiunea pe cele doua baterii trebuie sa fie intre 13,1v si 14,1v. Verificarea incarcarii la 220v - cu motorul oprit si cu alimentarea exterioara de 220v cuplata, faceti aceleasi verificari. Plaja tensiunilor va trebui sa fie aceeasi.
Verificati corecta functionare a sistemului multimedia si a camerei de mers inapoi, daca acestea exista in dotare.
Verificati inchiderile tuturor elementelor de caroserie exterioare - usi, capace de acces laterale, buson rezervor apa, etc.
Verificati inchiderea centralizata si zonele securizate.
Verificati buna functionare a marchizei (copertinei) daca se afla in dotare.
Verificati sistemul de iluminat, inclusiv prizele de 12v; 220v; USB.
Verificati nivelurile la ulei, lichid de frână si antigel, la motor.
Verificati corecta inchidere-deschidere a busoanelor aferente rezervoarelor de motorina si adblue.
Verificati cu atentie actele masinii, inlusiv COC-urile de la producatorul platformei (Renault) si de la carosierul Ahorn.
Verificati daca toate optionalele solicitate de dvs. au fost montate pe masina.
Nu ezitati sa-l intrebati pe neamtul care va face predarea... tot ceea ce vi se pare util si nu cunoasteti referitor la exploatarea autorulotei.
Rares Popa scrie: ↑11 Oct 2020, 14:31... Intre timp am mai adaugat pe lista de dotari cuptorul pe gaz deci ramane sa mai rezolv problema panourilor solare (500-600w daca pot monta panouri asa de mari) plus un generator silentios de 1000-2000w(inclin spre un Yamaha ori Honda)...
Revenind la ceea ce mentionati ca va doriti sa mai montati pe autorulota ulterior, va recomand, ca odata ajuns in tara, cu autorulota goala, dar cu rezervorul de motorina plin, sa mergeti sa-i faceti o cantarire cat mai precisa.
Daca cu ce mai adaugati pe ea depasiti 3.500 kg va trebui sa obtineti o alta categorie de permis. Daca acest lucru nu reprezinta o problema pentru dvs. trebuie sa retineti ca nu veti mai putea circula cu autorulota in "buricul targurilor" unde limitarea de acces este de 3,5 To.
Referitor la panourile solare.
Tinand cont ca doar incalzirea diesel este ceva mai gurmanda dpdv. al consumului electric, frigiderul fiind pe gaz, eu, va recomand sa mai asteptati cu panourile solare. Functie de ce constatati in exploatarea autorulotei, poate o a doua baterie a zonei de rulota va va fi mai utila deocamdata.
Ati spus ca va doriti sa mergeti si iarna in off-camping si implicit sa aveti o autonomie cat mai mare. Puteti sa va puneti si panouri de 1000w... cand zapada se asaza pe ele sunt egale cu zero. Nu va recomand sa mai adaugati si o scara in dotarea autorulotei pentru a va urca sus pe masina si a va curata de zapada panourile :)
Varianta de backup pe care ati prevazut-o... cu generatorul, este mult mai ok. Benzina sa fie si stati cat vreti off-camping.
Va mai fac o recomandare si v-o spun din proprie experienta.
Cand facem o astfel de achizitie, suntem tentati in prima faza sa luam cu asalt magazinele de accesorii RV si sa ne luam o multime de lucruri care ulterior vor zace acasa in garaj. Nu va grabiti, luati-va strict ce va este cu adevarat necesar.
Mergeti cu autorulota asa cum este dotata in momentul de fata cateva luni, timp in care va faceti o lista doar cu cele cu adevarat necesare.
Altfel...
https://www.promobil.de/tipp/ueberladun ... yZPmPmzEEs