Butelii propan pentru rulote

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei de alimentare cu gaz (GPL).
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Scrie răspuns
Draghiciu Dumitru
Membru forum
10
Oras: Constanta
Data nasterii: 30 Noi 1954

Re: Butelii propan pentru rulote

Mesaj de Draghiciu Dumitru »

Buteliile se incarca prin cantarire deaceea nu este legal sa le incarci la statii GPL. Fiind recipiente sub presiune nu se pot incarca full ci maxim 80 sau 85%.

Sper ca unele persoane sa se lumineze si sa inteleaga cum functioneaza o butelie
Draghiciu Dumitru
Constanta
dumitru.draghiciu@gmail.com
Mob: 0721930633
Kia Sorento 140 HP si rulota Efeilland 1999
Niky Radu
Membru asociat
14
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 22 Apr 1967

Mesaj de Niky Radu »

@Ionut, mizez pe faptul ca multi vor trece pe propan. Pretul unei butelii mari de propan este de 69 de lei, de dat la schimb. Teoretic una mica, ar fi in jur de 35-40 lei. La aceste preturi costul propanului este la fel cu cel de gpl, cu spaga necesara, e chiar mai mare la gpl. Eu as alege propan decat sa ma mai duc la gpl. Toti stim ca gazul butan din butelie specifica este plin de impuritati, din pacate mi s-a intamplat si la gpl sa mai gasesc cate o scama, e chin sa desfac frigiderul de 2 ori pe an, sa curat duza. La propan nu sunt probleme de impuritati. Mai devreme sau mai tarziu, majoritatea o sa trecem pe butelii de fibra, sunt mai usoare, e butelie noua, umplerea e cu garantie. Pana la fibra mai tinem cont si de cei cu butelii de tabla. Din moment ce am ajuns la un posibil acord, sa ne fie incarcate buteliile noastre cu propan, dupa cum ei zic ca ar fi "atipice", este un pas inainte. Clar nu pot sa le promit cate butelii le ducem spre umplere, dar imi trece prin cap sa ne dea o adresa unde pot fi umplute si fiecare merge acolo si rezolva butelia. Incepem in Bucuresti, experimental dupa care, in functie de densitatea cererilor in alte puncte din tara sa le trimitem zonele spre analiza. Atentie, butelia sa fie in termenul de garantie !...mai citez inca o data raspunsul lor...

"pentru a gasi o solutie pentru incarcarea buteliilor dvs cu produsul Propan, va rog sa imi trimiteti cateva detalii, locatiile unde sunt buteliile, numar de butelii disponibile, frecventa de livrare si alte informatii pe care le considerati utile."

Putem merge doar cu acele modele atipice, butelii mici, din fibra, orice model in afara de cele mari. Pentru modelele mari, ma repet, exista solutie cu butelie la schimb . Ce ziceti, ce mai putem adauga !
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India

0744670978
Draghiciu Dumitru
Membru forum
10

Buteliile la o statie de umplere trebuie sa fie standardizate ca sa poata regla cantarul de incarcare a buteliilor. Acolo nu se poate incarca 100 de butelii de 10 dimensiuni. Inainte de incarcare buteliile trebuiesc verificate daca nu au expirat data la care trebuiesc testate hidraulic sau pneumatic. Ma indoiesc ca vor incarca butelii de dimensiuni diferite. Cred ca 60-70% din buteliile detinute de rulotisti au data de verificare expirata si nu pot fi incarcate fara testare.

Propanul si Butanul sant obtinute prin distilare intr-o colana dintr-o rafinarie. GPL este un amestec de Propan si Butan facut in rafinarie si vandut ca produs finit. Amestecul este facut in funtie de anotimp si testat in laborator inainte de a fi vandut. La noi in tara s-a ales solutia cu GPL pentru ca este mai putin periculos ca Propanul din punctul de vedere al presiunii in butelie.
Draghiciu Dumitru
Constanta
Daniel Avachian
Membru forum
6
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 07 Iun 1967

Mesaj de Daniel Avachian »

Draghiciu Dumitru scrie: 05 Feb 2020, 14:02 Butelia este un schimbator de caldura care produce gaz evaporand lichidul din butelie. Cu cat este mai rece afara are nevoie de mai mult aport caloric. Daca butelia este mica, nu are randament mare, schimbul de caldura si nu produce gaz. Daca nu ai caldura, temperatura in butelie scade si nu mai produce gaz. Iarna suprafata de schimb de caldura trebuie sa fie mare sau aport de caldura. Butelia nu ingheata ,gheata de pe exterior este apa din atmosfera ce ingheata pe butelie pentru ca temperatura in interiorul buteliei este scazuta.
Butelia nu e schimbator de caldura, e un prapadit de recipient presurizat, nu "functioneaza" in nici un fel si nici nu "produce" gaz. Inauntru avem GPL adica un mix de propan+butan+odorizant (sulf). L stim ca inseamna lichefiat adica sub presiune. In functie de compozitie ( mai mult propan sau mai mult butan) volumul se reduce cam de 230/270 ori. Cand deschidem dispozitivul numit robinet se intampla lucruri magice. Pentru ca noi toti ne dam cu rulota sau camperul cand temperatura e peste -44C, GPL-u' se evapora. Asta se face cu absorbtie de caldura si de aici efectul de racire puternica. Si iata ca nu e nevoie de "aport de caldura" adica nu e nevoie sa facem focul sub butelie. In tarile cu apa calda producatorii de GPL au grija sa schimbe proportia de butan/propan in functie de anotimp si climat pt. ca aia respecta clientii. In Romania..... Cea mai "butelie mica" pe care o am se numeste bricheta si "produce" destul gaz (intr-adevar e doar butan dar tot la gaze se incadreaza) echivalent cu -5min de viata/tigara.
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Din tot ce s-a scris pana acum concluziile ar fi:
-Propanul, avantaj: iarna (nu foarte mare fata de GPL decat in conditii extreme) , se comercializeaza in butelii sigure, verificate; dezavantaj: se consuma mai repede, necesita butelii speciale (dedicate) nu se pot umple buteliile detinute deja decat la schimb (din motive legale si tehnice, buteliile pt. propan au peretii mai grosi fiind supusi la o presiune mai mare iar buteliile pe care le avem sunt construite pentru utilizare la presiunea butanului, mai mica), locuri putine de unde se pot procura si la schimb (pana acum, cel putin).
-Butanul, avantaj: se comercializeaza in butelii sigure, verificate, se gasesc pretutindeni; dezavantaj: nu se incarca in buteliile atipice existente la modele diverse de rulote, impuritati care pot obtura duzele in timp, in sezonul rece nu mai poate fi folosit din motive de temperatura decat daca se poate incalzi butelia.
-GPL-ul, avantaj: iarna la temperaturi normale sezonului, se poate incarca la multe statii; dezavantaj: incarcarea nu este legala, buteliile nu sunt verificate, sigure dupa expirarea termenului de valabilitate prin deductie si presiunea e ceva mai mare decat la butan in functie de proportia de butan-propan din compozitie, la GPL de vara mai mica, inteleg; cei 2-3 lei pentru umplere sunt nesemnificativi.
Cum majoritatea rulotistilor au butelii cu marimi standard sau atipice (unii au chiar mai multe de rezerva), e greu de presupus ca vor renunta toti la ele pentru a trece la cele cu propan chiar daca ar exista puncte de schimb/umplere mai multe(umplere inteleg ca nu s-ar putea face decat in buteliile existente decat daca sunt pt. propan chiar daca atipice ca marime). Asa deci, cred ca pana una alta ar fi util daca s-ar putea gasi solutii pentru a verifica/testa, schimba (la nevoie) robinetii la buteliile pe care le avem fiecare, atipice sau nu si care nu se pot schimba la anumite intervale la statii peco (de unde se pot lua altele verificate/testate) sigure, iar in rest sa le umplem cu GPL care pana una alta il folosim majoritatea si pare a avea cel mai bun raport intre avantaje dezavantaje. Eu unul am cautat centre, firme care ar face asta da nu am gasit, cel putin in zona mea geografica. Nu este chiar tema topicului dar daca tot s-a dezvoltat discutia, deocamdata, pana se va extinde sau nu accesul la propan pentru cei care doresc, cred asta ar fi solutia necesara. Propanul ar fi util iarna in conditii extreme, deci atunci cei ce doresc fac un efort sa-l ia dintr-o locatie mai indepartata, daca il prefera GPL-ului. Dar cum gazul e folosit in cantitate mult mai mare si in restul anului, ar trebui cumva rezolvata problema sigurantei pentru buteliile detinute deja in sistemul actual de incarcare care e mai facil, trebuie sa recunoastem. Daca stie cineva firme, care pot face astfel de srvicii sa le posteze, ar fi utile pentru toti.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Draghiciu Dumitru
Membru forum
10

cea mai buna solutie dupa parerea mea este butelia standard de aragaz casnic din cand in cand o dai la schimb si esti sigur ca este verificata si testata si cand poti o umpli la unele statiile GPL. Problema este ca nu toata lume poate sa o folosesca ne incapand in spatiul de la rulota.

Avantajul mare al celor casnice este ca se poate schimba la statiile de benzina in orice loc in tara daca nu poti sa o umpli cu GPL
Draghiciu Dumitru
Constanta
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Draghiciu Dumitru scrie: 06 Feb 2020, 11:01 Problema este ca nu toata lume poate sa o folosesca ne incapand in spatiul de la rulota.
Tocmai pentru astea mai mici pe care le avem multi si le vom mai folosi chiar daca ocazional din motive de spatiu sau altele (poate doar ca rezerva in caz ca se termina butelia mare cand nu ne asteptam; nu caram o butelie mare ca rezerva din motive de spatiu si greutate care stim ca mereu sunt la limita intr-o calatorie), acum ce sa facem sa le aruncam? (Nu neaparat nu mai corespund sau au robinete defecte, dar ar fi bine sa le putem verifica la anumite perioade sau sa putem schimba robinetul daca e nevoie, care de altfel este ca la buteliile mari, nu difera) . De asta ziceam ca ar fi buna solutia de identificare a unei firme de verificare/reparatii, in toate zonele.

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Draghiciu Dumitru
Membru forum
10

nu este vorba numai de reparatii, la 10 ani cred nu sant sigur ele trebuiesc testate hidraulic sau pneumatic la 1,5 x presiunea de lucru.Cei care executa lucrarea trebuie sa fie autorizati ISCIR butelia fiind un recipient sub presiune. Cele mici de propan sau butan pe care multi le folosesc nu cred ca se schimba la noi in tara dar afara se por schimba. Afara cele mici se folosesc pentru gratare si alte activitati dar nu la bucatarie si se schimba la benzinarii.
Draghiciu Dumitru
Constanta
Ciprian Rosca
Membru CD
11
Oras: Barlad
Data nasterii: 16 Ian 1969

Mesaj de Ciprian Rosca »

Persoane juridice autorizate conform PT CR4-2009 pentru efectuarea de lucrari la butelii pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune
https://www.iscir.ro/doc/autorizatii/IP ... utelii.pdf
Autorulota Dethleffs Just 90
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Draghiciu Dumitru scrie: 06 Feb 2020, 12:27 nu este vorba numai de reparatii, la 10 ani cred nu sant sigur ele trebuiesc testate hidraulic sau pneumatic la 1,5 x presiunea de lucru.Cei care executa lucrarea trebuie sa fie autorizati ISCIR butelia fiind un recipient sub presiune. Cele mici de propan sau butan pe care multi le folosesc nu cred ca se schimba la noi in tara dar afara se por schimba. Afara cele mici se folosesc pentru gratare si alte activitati dar nu la bucatarie si se schimba la benzinarii.
M-am referit la toate verificarile necesare, bineinteles (dar cum vad la schimb butelii destul de vechi, revopsite inseamna ca cel putin ca rezistenta recipientul dureaza mult si bine), da e bine sa fie verificate, in schimb robinetul se "duce" mai repede; la mine a cam inceput sa dea rateuri de aceea acolo trebuie inlocuit. Spre ex. am 2 butelii de 6kg romanesti (nu de afara) asemanatoare cu cele comercializate in trecut de Petrom, dar fara guler. Acum nu se mai gasesc (din pacate, tot din motive de lipsa cerere/rulaj mare ca la cele de 12kg; de aceea sunt sceptic ca se va dezvolta piata de butelii pt. propan mai mici decat cele uzuale care se folosesc si in gospodarii si care au rulaj/cerere) si nu se mai schimba/incarca nici de Petrom nici de alta firma (cea de la care le-am luat si le comercializa si-a schimbat patronul si nu se mai ocupa nici ei de astea). Poate ca au si alti colegi, nu stiu. Eu le consider foarte utile la iesiri scurte sau ca rezerva, (ca de obicei butelia se termina tocmai cand avem mai mare nevoie de ea), de schimb la frigider spre ex.ca altfel devine sauna, gatit, etc.

Gavriil Stiharul
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Ciprian Rosca scrie: 06 Feb 2020, 13:13 Persoane juridice autorizate conform PT CR4-2009 pentru efectuarea de lucrari la butelii pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune
https://www.iscir.ro/doc/autorizatii/IP ... utelii.pdf
Din pacate din lista rezulta foarte putine firme autorizate pentru butelii cu gaz; singura din Cluj, cea de pe Cantonului o stiu. De acolo am luat in trecut buteliile dar ei nu se mai ocupa cu cele mici acum, iar cele mari sunt doar la schimb la centrul lor de distributie, dar din alea sunt oricum si la Petrom si au retea de distributie mai mare. Si eu aplic varianat cu GPL la statii, dar as vrea sa le mai verific din cand in cand, repar daca e nevoie... le-as schimba cu altele daca nu, dar nu am unde...

Gavriil Stiharul
Anca Solunca
Membru forum
5
Oras: .Galati
Data nasterii: 28 Iun 1972

Mesaj de Anca Solunca »

Azi am inchiriat de la Linde Gaz o butelie de propan...pret 15,48lei/3luni...aproximativ 5 lei/luna.
Cele pentru GPL sunt si mai ieftine.
Daca se incheie contract pe o perioada mai lunga...pretul chiriei este si mai mic iar buteliile se pot livra/schimba si la domiciliu, in termen de 48 ore de la comanda fara costuri suplimentare.

Am intrat la Linde Gaz mai greu decat la SRI...cu stat la bariera 10min,inregistrata la poarta,anuntata telefonic,persoana venita sa ma insoteasca...alta ma astepta cu butelia pregatita in parcare...factura si contractul erau deja printate(comanda am facut-o pe magazinul on-line).Nu trebuia sa stau prea mult la ei,nu aveam voie sa folosesc telefonul mobil...iar masina au vrut sa o parchez cu spatele intr-un anumit loc.
La ce masuri de siguranta au si faptul ca buteliile se dau la schimb(au coduri de bara) banuiesc ca buteliile sunt sigure si verificate la fiecare incarcare.

Intrebarea mea este...de ce unii cumpara butelii nemtesti,poloneze...investesc niste bani,stau cu grija daca sunt bine incarcate,daca nu trebuie verificate..??
Care este motivul pentru care mi-as achizitiona butelii proprii??
Va rog sa ma lamuriti ...cred ca este ceva care imi scapa!
Scrie răspuns