Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Am inceput sa postez despre Turcia in topicul despre Franta si Anglia, cu intentia de a raspunde lui Gabi Dragomir. Rog un moderator sa mute daca este posibil ultima postare cu poze de acolo in acest topic, altfel va trebui sa sterg de acolo si sa introduc din nou aici. Multumesc.
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Cateva lucruri care trebuiesc stiute despre Turcia.
La intrare in Turcia se verifica pasaportul si intreaba de alcol. Formalitatile la Granita sunt lente dar se trece fara probleme. Cozile cu camioane au intre 10 si 12 km lungime pe o banda separata.
Soselele in Turcia sunt un fel e autostrazi majoritatea cu 2 benzi pe sens, fara banda de refugiu, si cu semafoare si sensuri giratorii in localitati si in intersectii. Autostrazile adevarate se platesc cu un fel de vigneta electronica la un ghiseu postal direct pe autostrada dupa ce ai trecut prima data de acele bariere (care nu sunt bariere fizice ci sunt cititoare de numar de masina) Apare un afisaj cu lirele pe care le mai ai pe vigneta platita. La prima trecere nu apare nimic si nu e problema , dupa ce cumperi de 100 lire e preferabil, o sa apara la urmatoarea poarta cat mai ai pe vigneta. Vigneta e valabila pana se termina banii de pe ea fara limita de timp. Autostrazi cu plata sunt de fapt putine, doar intre orasele importante, Istambul, Ancara, Antalia, Bursa.
Orasele lor sunt mari, cu populatie mare, la intrarea in fiecare localitate scrie numarul de locuitori.
Cu Rv-ul nu e indicat sa stai in localitati mari pentru ca e greu de gasit loc de parcare, dar in general poti opri pe banda de langa trotuar sau in fata supermarketurilor.
Au transport in comun cu niste microbuze private. Daca te vede soferul ca stai pe marginea trotuarului opreste si te invita sa urci. O calatorie costa 1,4- 1,8 lire si platesti direct la sofer. Trebuie doar sa stii pana unde vrei sa mergi.
O lira valoreaza circa 75 de bani.
Motorina se poate cumpara de la statii Shell sau alte retele multinationale unde este cam 1,1 euro pe litru, dar exista statii turcesti la care motorina e la fel de buna insa pretul poate fi si 85 de eurocenti litrul. Parcarile pe autostrazi dar si pe soselele de viteza dintre localitati au un fel de mol, cu magazine cu Outleturi, si restaurante. In aceste parcari se poate dormi linisti doar ca este o mare vanjoleala de masini si autocare si e bine sa cauti un loc mai retras.
Turcii tin mult la iesirea la "iarba verde" cu familia in Piknik care la ei se numeste Alani. Fiecare localitate mai rasarita are un fel de parc proprietatea primariei in care printre pomi sunt construite gratare din caramida, si unde familiile intra cu patura sau cu mese si scaune cu toata familia (gratis) fac focul gratare, etc. Parcarea este in afara zonei, dar aproape. Exista si Alani in orase mai mari ca de exemplu in Mersin unde poti intra cu masina platesti la intrare in functie de numarul de persoane (70 lire am platit eu pentru 2 persoane), nu conteaza cat stai , si acolo ai apa curenta, grupuri sociale, curent electric, access la apa daca e situat langa mare, oricum totul este intro padure. Am stat intrun camping al primariei unde existau sectoare pentru corturi, pentru piknic, pentru RV-uri. La piknic nu se platea dar la rv am platit 9 euro pe noapte intre pini langa plaje, cu toate dotarile necesare.
daca gasesti un loc frumos unde poti intra cu rv ul lana apa sau langa padure, poti pri, scoate mesele si sacunele, parasolarul. Nimei nu zice nimic, Ba chiar o sa vezi cum turcii vin dimineata cu familia cu autoturismul isi intind patura , aduna cateva pietre si catava vreascuri, vac un foc direct pe nisipil plajei si gratarul e gata. Seara placa. Unii se asezau la umbra masinii noastre, altii ne invitatu sa gustam din dulciuri, gogosi, sarmale pe care le faceau turcoaicele acolo pe loc. Oamenii sunt foarte comunicativi dar in afara zonelor turistice nu prea vorbesc limbi straine. Poitia are filtre la intrarile in localitatile mari dar pe turisti nu ii opreste.
In Turcia martea si vinerea sunt zile de targ si se organizeaza piete cu legume, fructe, produse lactate si mezeluri, dar unele targuri au si haine si incaltaminte.
Dintre produsele lor noi am apreciat cel mai mult produsele lactate, de exemplu branzeturile, caimacul (smantana speciala) laptele batut ayran, Iaurtul lor e acru rau si e folosit la acrirea ciorbelor. Fac unt din ulei de masline (mai scump decat untul din lapte). Legumele sunt deosebite fata de cele de la noi si foarte variate.
Fişiere ataşate
IMG-20190612-WA0008.jpg (131.9 KiB) Vizualizat de 3451 ori
IMG-20190613-WA0000.jpeg (1.48 MiB) Vizualizat de 3451 ori
Exista bancomate, multe feluri si e de preferat sa cauti unele cunoscute ca sa nu iti ia comisioane. Varianta cu scoaterea banilor din bancomat este cea mai convenabila ca si rata de schimb.
La granita poti schimba dar la un curs foarte prost, dar tot acolo poti incerca sa gasesti bancomat.
Pentru noi romanii insa e simplu de ajuns la Edirne, oras mare, si sunt pe strada principala 10 bancomate.
La casele de schimb in centrul oraselor preturile sunt variabile si mai mari ca la bancomat. In supermarketuri poti plati bineinteles cu cardul ca si in magazinele outlet sau in restaurante in zonele turistice.
In piete numai cu lire turcesti, daca nu ai lire, te pacalesc la cursul de schimb. Daca te duci totusi cu valuta e bine sa ai dolari nu euro.
De pe Google Earth am vazut ca distanta intre Bucuresti si Mecidiye (cel mai apropiat loc de plaje la Marea Egee), sunt 560km adica off camping pe plaje. Nu am fost acolo dar urmeaza in toamna asta. De atitudinea grecilor din ultimii ani m-am cam satural, iar in Grecia preturile sunt mult mai mari da la paine, la cazarea in camping sau motorina. Singurul produs foarte scump in Turcia este alcolul,. Berea Efes la ei e 9 lire in magazin ( in sezon pe litoral) adica vreo 7 lei si celelalte bauturi au preturi intangibile. E bine sa va dotati de acasa cu bere, vin, tarie, disimultata cumva ( eu am pus vinul in sticle de cola). Aveam 2 baxuri de bere la vedere dar nu s-a legat de ele.
Ca puncte de neratat in turcia cand ai suficient timp la dispozitie:
Kapadocia, Pamukalle, Raul Manavgat, ruinele cetatii Manavgat, barajul de pe fluviul Manavgat. Voi pune acum cateva poze din aceste locuri.
Fişiere ataşate
20190619_121026.jpg (942.37 KiB) Vizualizat de 3427 ori
DSCF3196.JPG (1.38 MiB) Vizualizat de 3427 ori
DSCF3199.JPG (887.31 KiB) Vizualizat de 3427 ori
Cetatea si gurile de varsare ale fluviului Manavgat sunt aproape de Antalia. De acolo se fac excursii cu autocarul la cascada Manavgat. dar aproape de acolo este cetatea Side fost port antic. La nord de peninsula pe care e cetatea Side sunt km de plaje superbe cu cluburi de noapte si plaje cu seslonguri, apa superba nisip fin si valuri...
Pamukalle
Cred ca cei care au fost in Turcia indiferent de cale, au avut posibilitatea sa viziteze Pamukalle. Este un deal de calcar pe care curge un rau de apa calda termala formand stalacmite, lacuri bordurate, totul de un alb perfect. Dealul acesta se parcurge de la poale la varf in circa o ora cu picioarele goale prin apa calda calcand pe piatra alba de calcar. In varf, o fosta statiune balneara "Baile Afroditei" si ruinele unei cetati cu vestigii printre care si un amfiteatru antic perfect pastrat.
Fişiere ataşate
Fluviul Manavgat, cascada si drumul spre barj cu lacul de acumulare.
IMG-20190620-WA0001.jpg (198.36 KiB) Vizualizat de 3427 ori
IMG-20190620-WA0019.jpg (174.63 KiB) Vizualizat de 3427 ori
IMG-20190620-WA0023.jpg (151.94 KiB) Vizualizat de 3427 ori
IMG-20190620-WA0024.jpg (336.6 KiB) Vizualizat de 3427 ori
Cazarea pentru Pamukalle, este preferabila la un camping parcare, chiar langa poarta de acces in sit cu toate dotarile necesare si cu piscina cu topogane cu apa la un pret civilizat, 125 lire pe noapte.
Am revenit din Turcia dupa o noua calatorie pentru ultimile raze de soare ale anului la mare.
Am inca unele observatii de facut.
Atentie la autostrada de la Bursa la Istanbul !
se termina intrun tunel EURASIA pe sub marea Marmara care are inaltime de 2,50m, deci nu putem intra in el cu autorulota.
O varianta auto normala este peste un pod peste mare la stanga de intrarea in tunel, dar la intrarea pe pod, de unde nu mai poti da inapoi, trebuie sa platesti 218 lire, card sau cach. Asta e, platesti si treci. Vigneta platita pentru autostrazi nu e valabila pentru pod.
Pentru cei care vor sa viziteze Istanbulul cu rulota recomand o parcare cu plata intro statie de tren MARMARAY, 40 grade, 59 minute, 31.41 sec. N, 28grade, 55 minute, 6.66 sec. Est. Esete o parcare platita langa gara de tren. Cu trenul in 15 minute la a doua statie de tren cobori la 10 minute de mers pe jos de Palatul TopKapi, Aiasofia, Moscheia Albastra, Cisterna, etc.