Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Am o baborulota din 1978 si vreau sa renunt la butelia de gaz deoarece am visat urat.
Ce sisteme de incalzire habitaclu pe 230V exista, ca alternativa la gaz? Nu ma refer la off camping la -25 de grade, ci la stat la inceputul lui septembrie la mare, in camping. Unde se pot gasi astfel de sisteme (noi sau sh)?
Toyota Corolla 1.4 D4D 2005 + Kip Grand de Luxe 1978
Alexandru, nu știu dacă te va ajuta ideea mea, dar cel puțin este verificată.
Pentru că stau și iarna în rulotă, din când în când (nu pot fără ea!!!), am cumpărat acum aproximativ o lună în urmă o aerotermă. Aeroterma am cumpărat-o de la Dedeman, a costat 54 de lei. Este vorba despre firma Zass. Am căutat să fie cât mai puțin zgomotoasă.
Dacă te hotărăști pentru aerotermă, ideal/ obligatoriu/ esențial este să aibă turația reglabilă. Aeroterma mea nu are turația reglabilă, din păcate.
Inainte sa iei decizia de a renunta la gaz, informeaza-te ca locurile pe care le calci iti permite folosirea unei alternative electrice de incalzire. Exista unele aeroterme de mica putere, de 500 pana la 1000 de wati. E posibil ca de la 1000 in sus sa nu tina sigurantele lor. Ei le pun mici, tocmai pentru a nu avea consumuri excesive, gen friteuze electrice, cuptor cu microunde, plite, aer conditionat, etc.
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India
La Laguna Albastra nici frigiderul nu a mers fiind 170 v in instalatie noaptea.. Gazul e sfant! Daca vrei sa iesi iarna.. O aeroterma nu face fata in rulota, daca sunt temperaturi cu minus.. Asa ca daca nu vrei sa- ti strici concediul si sa iesi iarna, eventual inbunatateste sistemul pe gaz.. in majoritatea campingurilor daca merge 1000w e minunat, dar rar ai sa gasesti fara sa sara siguranța!
Grija mare cu aeroterma au radiatorul care, cine stie cum (intr-un spatiu mic, e foarte posibil), se rastoarna/acopera si se supraincalzeste si iar visam urat!
Mai bine ia in calcul o incalzire in pardoseala (distinsul nostru coleg Petre Petre Petre Eduard are asa ceva, e multumit si te poate consilia), dar asta o sa funtioneze doar acolo unde ai retea buna; mai ieftin (si tot sigur in functionare) de atata o sa fie doar un calorifer electric minuscul (se gasesc, au elementi putini si inaltimea lor este mica), pe care il facem noi a consume sub 1000W si pe care il ancorezi bine pe un perete.
Cel mai bun, ieftin si de incredere ramane tot gazul - bagam sub perna niste ierburi descantate cu detector de gaz&fum si dormim bine si visam ca muncim la alte si alte sisteme de siguranta (inca neinventate, ori n-am aflat noi de ele).
(...)
Tucson 2.0 CRDi, Avento Royal 395 TL DeLuxe
0721-299-111
Truma are sisteme electrice sau hibrid. Combi 6 E sau 4 E, Vario Heat.
Functioneaza excelent. Partea electrica are un confort foarte bun si este ceva mai eficienta decat partea pe gaz.
Eu nu folosesc improvizatii, si nu cred ca merita. E prea riscant.
Suntem la munte de cateva zile, temperaturile sunt intre -6 si -10 grade. Am folosit atat electric cat si gaz.
Daca te hotarasti la o aeroterma (doar pentru toamna si primavara), cu riscurile respective, iti spun ce folosesc eu de cativa ani la rulota, cort sau in hoteluri / casute prost incalzite.
E drept ca o tin doar de back-up.
Aeroterma ceramica (e mai durabila):
- 2 trepte: 750/1500W (750 ajung intr-o rulota mica, primavara, si tine orice retea)
- termostat (iti asigura un oarecare confort)
- sistem protectie la rasturnare (ii taie curentul)
- sistem protectie la supraincalzire (daca pui din greseala ceva pe ea sau se opreste ventilatorul - dar nu l-am testat)
Am avut noroc, pt ca e si silentioasa.
Eu am luat-o la reduceri cu cca 50 de lei, cred ca din Bricostore.
George & Co Insignia 2018/170 CP & Swift Toscane 2004 Superbrig TC 677 pe Ford Transit 2.4
Am citit cu atentie raspunsurile si am frunzarit si forumul. Mi s-au parut interesante sistemele de la Truma, de aeroterme stiu ca aveam acasa cand eram copil. Am vazut ca unii rulotisti folosesc un sistem de aer conditionat mobil split special pentru rulote de 2500 BTU. Acel sistem poate sa si incalzeasca oare?
Dan Alexandru scrie: ↑05 Ian 2019, 20:25
aer conditionat mobil split special pentru rulote de 2500 BTU. Acel sistem poate sa si incalzeasca oare?
Nu. Doar racire in 3 trepte presetate si ventilatie in 2 trepte.
Vorbesc de Eurom AC 2400, pe care il am eu, nu stiu daca mai exista si altele dedicate.
George & Co Insignia 2018/170 CP & Swift Toscane 2004 Superbrig TC 677 pe Ford Transit 2.4
Dan Alexandru scrie: ↑05 Ian 2019, 20:25
aer conditionat mobil split special pentru rulote de 2500 BTU. Acel sistem poate sa si incalzeasca oare?
Nu. Doar racire in 3 trepte presetate si ventilatie in 2 trepte.
Vorbesc de Eurom AC 2400, pe care il am eu, nu stiu daca mai exista si altele dedicate.
Am inteles. Exista cumva si astfel de sisteme cu inverter, ca acasa, ca sa poti incalzi cu unitatea din interior?
Da, exista. Truma Aventa Confort. Am avut si am si in prezent. Eficienta la incalzire este destul de mica si face mult zgomot.
Nu am folosit decat pentru racire.