Inteleg afinitatea dvs. pentru Master, cand te legi atata timp de un producator, greu te mai desparti de el.
Asa sunt si eu cu japonezele in privinta masinilor mici, dar aici discutam despre altceva.
Va pun totusi un material cu noile motoare euro 6d-temp ale principalilor furnizori de platforme pentru autorulote:
https://www.lemondeducampingcar.fr/equi ... ions/60694
Rares Popa scrie: ↑03 Feb 2020, 10:45... Astept pareri legate de tipul de incalzire... Ce ma intereseaza cel mai mult este autonomia unui sistem de incalzire pe gaz - la un -10 grade. schimbi buteliile zilnic, odata la doua zile sau mai rar?...
Pentru gaz, vorbind de o singura butelie clasica de 11 kg... zilnic in nici un caz, posibil la 2, maxim 3 zile depinde in mare masura de cat de bine este izolat RV-ul respectiv, de cat timp din cele 24 de ore folositi incalzirea si la ce nivel.
Dpdv. electric consumul centralelor pe gaz este mic, de neluat in calcul.
Legat de incalzirea diesel, din multele materiale studiate, am ajuns la concluzia ca autonomia unui astfel de sistem de incalzire nu se rezuma doar la consumul de motorina.
Autonomia acestui sistem este in destul de mare masura influientata de consumul electric. Consumul de motorina este ok iar rezervorul iti poate oferi o autonomie destul de mare, insa, cum spuneam, consumul electric al centralelor pe motorina este de luat in seama mai ales daca acesta se suprapune cu consumul unui frigider pe compresor.
La acest tip de incalzire autonomia este in primul rand data de capacitatea sistemului electric.
Cu ceva panouri solare, cu inca o baterie in plus, mariti substantial autonomia sistemului de incalzire diesel.
Personal, pe gaz am avut, acum doresc sa ma indrept spre sistemul de incalzire diesel.
Despre fiabilitate nu se pune problema, ambele sisteme sunt ok. S-au dus timpurile in care incalzirea diesel era considerata o pocnitoare urat mirositoare.