IMG_5884.JPG
Asa cu am promis voi continua cu povestirea.
Peste 1000 de echipaje au ocupat mai mut de 10 hectare de teren si ca sa le trec in revista pe jos mi-a luat o ora. Pe langa europeni, din Portugalia in Scandinavia, si din Turcia in Marea Britanie, au fost si canadieni, chinezi, taiwanwzi, japonezi, dar au lipsit italienii (Astia or fi verificat locatia inainte si au refuzat participarea daca nu au conditii. Ei au enorm de multe campere in tara si o infrastrucura pe masuta.)
Au organizat zile nationale anuntate oficial turcii, francezii, germanii, finlandezii (impreuna cu ungurii, ca frati de limba) si suedezii. Dar, evident, si noi romanii. Noi nu am anuntat oficial decat vecinii de locatie, portughezii, turcii, ungurii, dar si pe cei la care am fost noi: francezii si finlandezii..
Francezii aveau mici standuri organizate pe grupuri de rulote, cu tartine cu peste, foigrass, si branza cu mucegai, dar si diferite bautiuri mai ales vinuri.
Finlandezii aveau o masa lunga plina cu dulciuri de tip gumi, jely, etc., colorate, dar si tartine cu paste de peste scandinav, si o familie oferea un biter de tipul suedez din plante aromate.
Germanii au organizat ziua nationala in hala mare-cort. La intrare ne-au dat cate o halba de bere GOALA-cadou si ne-au invitat la mese. Caldura insuportabile in cort, un singur stand cu bere la dozator cu 100 de persoane la coada, cu 5 euro halba. Cei ce aveau halba plina se leganau dupa muzica specifica. Erea ceva specific german.
Turcii, au facut o demonstratie de forta. Au avut doua zile cu oferte. Au oferit mancare cu orez, si carne, lipii si gozleme, covrigi, si sucuri la doza, doua zile la rand. Peste 1000 de portii au distribit in fiecare zi. Mancarea erea adusa cu masini frigorifice de la firme turcesti din Germania. Au vrut sa arate lumii ca nu trebuia sa lipseasca anul trecut de la Raly Turcia.
Daca la finlandezi o orchestra din 4 persoane (ungurii) cantau la microfon, la turci o statie canta muzica internationala.
Romanii...
Am invitat vecinii (portughezii, ungurii si turcii) care oricum urma sa auda muzica si sa vina, dar si pe francezi, germani si finlandezi. Evident ca nu puteam invita 2000 de persoane. Presedintele FICC un portughez a spus colegilor ca va veni in fuga 5 minute ca e invitat si la suedezi. A stat 30 de minute si cand s-a dus la suedezi a aflat ca nu se mai tine si s-a intors la noi.
Noi am asezat pe 5 mese pliante, stegulete si harti si ciocolate ROM bomboane cu steagul nostru, cubulete de cascaval afumat de casa si nelipsita palinca. Dac la o masa, zisa de protcol, fiecare primea un paharel de coniac personal cu gheata.
Intre timp muzica romaneasca de joc hore, sarbe, geampara, etc,
Cativa dintre noi aveau sarcina sa antreneze la joc invitatii, si toti au trecut la hora.
Turcii ereau cei mai interesati, dar si francezii si portughezii au intrat in hore.
Dupa o ora pe mese nu mai erea nimic dar la hora toti invatau pasii.
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?