Verificarea anului de fabricatie la rulote aduse din Anglia

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Niky Radu
Membru asociat
14
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 22 Apr 1967

Verificarea anului de fabricatie la rulote aduse din Anglia

Mesaj de Niky Radu »

Rulotele din Anglia, dupa cum stiti, nu au certificate de inmatriculare si nu au numar de inmatriculare, aceasta este legislatia lor, ele circula cu numarul vehiculului tragator numai daca acel vehicul este inmatriculat in Anglia.Din acest motiv, englezii, cand vand o rulota, uita anul de fabricatie si prezinta in anunturi ca fiind "model 1995"(este doar un exemplu).Problema este ca si romanii nostri le prezinta de buna credinta identic pe site-urile de vanzari romanesti ca fiind model 1995 si la o verificare a codului VIN ele sunt din 1992 sau 1993...ma refer la cele care nu sunt inca inmatriculate.Acel act de vanzare este o factura in care scrie seria rulotei dupa care apare acel cuvant...model 2000, si ea in realitate este 1997!!! Singura problema este ca daca sunt diferente mari intre anii de fabricatie intre cel declarat si cel real sunt si diferente de valoare in bani!!!.O rulota din 2000 an de fabricatie are un pret iar una din 1997 este clar cu mult mai ieftina...eu am patit-o de 2 ori si o sa dau si exemple, o rulota a fost cumparata ca fiind din 1994 iar la RAR a iesit ca fiind 1992, iar una a fost cumparata ca fiind din 1999 si a la RAR a iesit 1998...chiar si la un an diferenta exista totusi si o diferenta de bani in valoarea efectiva a rulotei...dupa ce am sunat vanzatorii despre intamplare au dat vina pe cei de la RAR si iau facut neseriosi ca le-a dat anii de fabricatie inapoi!!!...Am studiat singur acest fenomen si doresc sa vi-l impartasesc si voua, mai ales celor care cumpara rulote englezesti neinmatriculate, si am reusit sa gasesc decodificarea VIN-ului, prin care putem afla singuri anul de fabricatie al unui vehicul, fie ca e vorba de autoturism , fie ca e vorba de o rulota.Acest fenomen cu necunoasterea exacta a anului de fabricatie real si prezentarea falsa intr-un anunt de vanzare se numeste inselaciune,tind sa nu dau vina pe vanzatorii romani si doar englezii sunt de vina, deoarece sunt cazuri ca o rulota si-a schimbat zeci de proprietari iar ultimul nu cunoaste anul de fabricatie!!!Sunt multe cazuri chiar si pe ebay, in care nu se specifica anul de fabricatie si ei cred ca "ar fi model 1995 sau model 2000", cert este ca romanii iau ca atare aceasta informatie si identic publica si ei anunturile de vanzare...cu alte cuvinte le "dau mai noi" ca sa justifice niste bani mai multi...din aceasta decodificare,din serie, trebuie doar sa retinem doar a 10-a litera sau cifra si care reprezinta anul de fabricatie, exemplificata mai jos la punctul 10...iar ca sfat pentru cei care doresc sa cumpere rulote pe care ei le vor inmatricula, este ca sa ceara seria sasiu de la vanzator, la majoritatea sunt scrise pe toate geamurile si sa verifice singuri anul de fabricatie si sa judece ce au de facut in continuare, daca pretul justifica anul de fabricatie real!!!

VIN = Vehicle Identification Number

VIN-ul este standardizat si contine 17 cifre si litere.

Exemplu:
W---V---W---Z---Z---Z---1---J---Z----2----W----1-----2----3-----4-----5-----6
1----2---3---4---5----6---7---8---9---10---11---12---13---14---15---16---17

1 = reprezinta codul de tara al locatiei fabricii unde a fost produs vehiculul.

Exemple:
1 or 4 = USA;
2 = Canada;
3 = Mexic;
J = Japan;
K = Coreea de sud;
S = England;
W = Germany;
Z = Italy;
9 = Brazil.

2 = este cea care ne da producatorul vehiculului

Exemple:
A = Audi;
B = BMW;
H = Honda;
A = Jaguar;
D = Mercedes;
N = Nissan;
T = Toyota;
V = Volvo;
V = VW;
B = Vw Brazil;

3 = este cea care indica tipul vehiculului :

Exemple:
1 - Pickup / truck;
2 - MPV (Multi Purpose Vehicle);
U – Audi passenger car;
W – Vw passenger car.

4 - 8 = indica modelul autoturismului respectiv si variaza in functie de dotari, model , motor, cutie de viteze, etc.

Exemple:
ZZZ1J = Golf IV/Bora
ZZZ9C = New Beetle (fabricat in Europa);
ZZZ3D = Phaeton;
ZZZ1M = Leon I;
ZZZ7V = Alhambra;
ZZZ9E = Caddy;
ZZZ8E = A4 B6.

9 = reprezinta un cod intern al producatorului (internal check digit).

10 = reprezinta anul de fabricatie al vehiculului.

Exemple:
A = 1980
B = 1981
C = 1982
D = 1983
E = 1984
F = 1985
G = 1986
H = 1987
J = 1988
K = 1989
L = 1990
M = 1991
N = 1992
P = 1993
R = 1994
S = 1995
T = 1996
V = 1997
W = 1998
X = 1999
Y = 2000
1 = 2001
2 = 2002
3 = 2003
4 = 2004
5 = 2005
6 = 2006
7 = 2007
8 = 2008
9 = 2009
A = 2010
B = 2011
Etc.

11 = reprezinta codul fabricii unde a fost produs vehiculul.

Exemple:
A = Ingolstadt
B = Bruxelles
E = Emden
G = Graz
H = Hanover
K = Osnabruck
M = Mexico
N = Neckarsulm
P = Brazil
S = Stuttgart
V = Westmoreland, PA. (USA)
W = Wolfsburg
Y = Spain (SEAT)

12 - 17 = reprezinta seria vehiculului.
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India

0744670978
costieanu constantin
Membru forum
16

Re: Verificarea anului de fabricatie la rulote aduse din Ang

Mesaj de costieanu constantin »

multumim,am un vecin care a cumparat o masina englezeasca si are probleme la inmatriculare ceva cu seria si anul de fabricatie.
Dan Ciupuliga
Membru forum
12
Oras: ARAD
Data nasterii: 08 Feb 1964

Mesaj de Dan Ciupuliga »

Multumim !!!!
Dan Ciupuliga
0724235372
OPEL ASTRA H, 1900 CM, 150CP +Hobby 400 10C
Arcadie Sandu
Membru forum
14
Data nasterii: 16 Oct 1973

Mesaj de Arcadie Sandu »

Meserias, Am stiut eu la cine sa apelez :D .
Multimesc inca o data Niky.
Fendt 420 Saphir+ Passat
Serpescu Gheorghe
Membru forum
16

Mesaj de Serpescu Gheorghe »

E de tinut mine, multumim. Cine stie cand ne va fi de folos.
Opel Insignia Sport Tourer+Chateau Chiara 450

Când ești mort, nu știi că ești mort. E greu doar pentru ceilalți... la fel și când ești prost. "Philippe Geluck"
Niky Radu
Membru asociat
14

Mesaj de Niky Radu »

Rulotele englezesti, sub anul 1990 de fabricatie, si la cativa producatori de rulote imediat dupa anii '90,am gasit un caz la o rulota din '94, codul V.I.N.nu este format din 17 digiti, am vazut cazuri doar cu 10 digiti, si incepe cu anul de fabricatie...87. 88 si restul...In acest caz, la rulotele care nu au 17 digiti, diferenta o bate pe sasiu RAR contra unei sume modice.
Niky si Lavinia Radu
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?

0744670978
Dragos Radulescu
Membru forum
8
Oras: Craiova
Data nasterii: 05 Iun 1975

Mesaj de Dragos Radulescu »

Foarte utila decodificarea VIN-ului, indiferent ca e vorba de auto sau de RV. Corect este si materialul prezentat. As mai adauga, pentru autoturisme, corelarea caracterului privind anul fabricatiei, din cadrul VIN, cu inscriptiile amplasate pe toate geamurile masinii, de genul: .....7! Asta s-ar traduce ca, geamul cu pricina ar fi produs in Luna noiembrie 2007. Fabricile de componente auto, nu produc stocuri decit pentru citeva luni in avans! Daca vinzatorul sustine ca masina este 2009, recomand verificari suplimentare( RAR, politie-furturi de autovehicule si NU cei de la inmatriculari!). Daca un geam nu are aceeasi inscriptie cu celelalte, inseamna ca a fost schimbat ulterior. Atentie mare, daca este cazul celui de la usa soferului! In Acest caz va recomand verificari suplimentare!
Suzuki GV - .......
0722557422
Lupu Ciprian
Membru CD
14
Data nasterii: 06 Iun 1979

Re: Verificarea anului de fabricatie la rulote aduse din Anglia

Mesaj de Lupu Ciprian »

UN topic f util care rebuie scos la suprafata ...
L-am distribuit si pe grupul nostru de facebook CLubRV oficial

https://www.facebook.com/groups/clubrvoficial/

MULTUMIM lui Nicolae Radu ( NIKI ).
Autorulota Ford Chausson Flash
IF 26 CIP Lupu Ciprian & Irina
Tel. 0722.227.048 e-mail: lupucipriann@yahoo.com
Marius Trifu
Membru forum
19
Oras: București
Data nasterii: 20 Iun 1964

Mesaj de Marius Trifu »

Trebuie facuta o diferenta intre an model si an de fabricatie... Exista marci de vehicule care nu codifică in vin (vehicle identificatin number) anul de fabricatie ex Fiat, Bmw, Mercedes si majoritatea japonezelor. In certificatul de inmatriculare apare data primei inmatriculări care nu totdeauna = cu anul de fabricație (vehiculul poate sa stea pe stoc ceva timp până se vinde...)
Marius Trifu
Mercedes Benz Sprinter 211cdi.
Niky Radu
Membru asociat
14

Mesaj de Niky Radu »

Corect, dar RAR-ul inmatriculeaza dupa anul de fabricatie, nu dupa model. Valoarea vehiculului sta in anul de fabricatie !...dau un exemplu, am luat o rulota Adria din Olanda, cu acte, ca fiind din 1996. In talonul olandez scria 1996. La RAR mi-a trecut 1995 an de fabricatie, deoarece seria corespundea cu 1995 ! Am un Renault Megane 2, cumparat in 2005 nou. Cand m-am dezmeticit cu descifrarea VIN-ului, am verificat seria si surpriza, e 2003 ! In cazul Meganului, clar e o magarie...pe geamuri scria 2004, sa fie data ca fiind 2005
Niky si Lavinia Radu

0744670978
Marius Rotaru
Membru forum
10
Oras: Ploiesti
Data nasterii: 21 Mai 1980

Mesaj de Marius Rotaru »

Pentru Hobby se respecta codificarea anului cu cele spuse de Niky cu precizarea ca cel de-al 12-lea caracter reprezinta anul ( nu al zecelea ). Caracterul ce precizeaza anul de fabricatie este precedat de obicei de litera "F". Iar seria de sasiu incepe cu WHB... ( W = Germany ).
Laika X713R, Ploiesti
e-mail: mariusi_rotaru@yahoo.com
Scrie răspuns