Ionascu Ionel scrie: ↑30 Noi 2017, 22:45
Simtind nevoia de independenta totala, m-am hotarat( prefer lucrurile nou noute si de calitate):
Am cumparat un "150W 12V Photonic Universe folding solar charging kit for a motorhome, caravană"
https://www.amazon.co.uk/Photonic-Unive ... B00876E21M
cu urmatoarele caracteristici:
Acest pachet solar pliabil cu lumină universală de 150 W include tot ce este nevoie pentru încărcarea acumulatorului de 12V:
- Panouri solare pliabile de înaltă eficiență 75W + 75W
- Controler de încărcare solară complet automatizat de 10A cu multe funcții de protecție
- Stand de aluminiu reglabil, mâner și clapete
- Cablu de 5 m cu ștecher de baterie și siguranțe
- Cleme de crocodil baterie pentru ușurință de conectare
- Manual de instalare
Kitul are câteva caracteristici importante care îl fac un produs cu adevărat unic de calitate premium:
-Panourile solare monocristalice de înaltă eficiență 75W + 75W sunt fabricate din celule solare BOSCH de înaltă calitate (celule solare fabricate în Germania)
- Husa de depozitare nu este doar un capac de protecție împotriva prafului - este o carcasă de protecție robustă, realizată cu un strat de spumă care împiedică deteriorarea accidentală a cadrului și a sticlei.
- Controlul avansat complet automat al încărcăturii solara de 10 A asigură o suprasarcină completă, un curent inversat, o polaritate incorectă și o protecție la scurtcircuit.
- Controlerul utilizează tehnologia PWM și suporta mai multe tipuri de baterii cu parametri de încărcare diferite pentru o eficiență maximă de încărcare
- Kitul este foarte ușor de configurat și instalat, poate fi utilizat în câteva secunde
Specificațiile panoului solar:
- Putere de vârf: 150W
- Tensiune maxima de alimentare: 17.5V
- Curentul maxim de putere: 8.32A (2x4.16A)
- tensiunea circuitului deschis: 21.6V
- Scurt circuit de curent: 9.0A (2x4.5A)
- gama de alocație de putere: + / - 3%
- Dimensiuni: 51x100x7 cm (pliate)
- Greutate: 15 kg
- Cablu de 5 m cu cleme de crocodil atașate
Intentionez sa-mi cumpar imediat si un mover de tipul ENDURO EM203 AJUTOR DE MANEVRĂ 11825 CU SET DE PUTERE GALBEN L.
https://www.camping-factory.com/enduro- ... w-l?c=4292
Acumulatorul din kit este de tipul Optima's Deep Cycle 75 Ah AGM OPTIMA (este varful de gama al acestui tip). Conform specificatiilor tehnice Tehnologia SPIRALCELL face bateria OPTIMA cea mai avansată baterie disponibila.
Tot conform specificatiilor tehnice acest produs este indicat si pentru SITE-URI CU ENERGIE SOLARĂ SAU CU ENERGIE REGENERABILĂ UNDE BATERIA ESTE CICLIZATĂ ÎN TIMPUL UTILIZĂRII ȘI NECESITATEA ÎNCĂRCAREA RAPIDĂ ÎN TIMPUL ZILEI SOLARE.
Moverul poate fi achizitionat cu/fara kit de incarcare. Prefer insa un produs complet, cu kit de incarcare.
Pot opta si pentru un acumulator cu gel, exemplu de tip VRLA Ultracell cu GEL 12V, 100Ah UCG100-12.
Diferenta de greutate dintre cele doua variante, este mica: -Optima's Deep Cycle 75 Ah AGM=28,5 kg,
-VRLA Ultracell cu GEL 12V, 100Ah UCG100-12.= 31,6 kg.
Conform regulamentului Asociatiei ClubRV-RO de a ma prezenta, v-am relatat cele de mai sus.
Referitor celor prezentate, v-as ruga sa ma ajutati in alegerea corecta a tipului de acumulator. Daca pentru mover nu am dubii in ceea ce priveste fiabilitatea acumulatorului Optima's Deep Cycle 75 Ah AGM (actionarea moverului se face la campare si apoi la plecare - conform specificatiilor tehnice perioada activ-functionala a kitului comlet ENDURO EM203 AJUTOR DE MANEVRĂ 11825 CU SET DE PUTERE GALBEN L, este de aprox. 30 minute, suficient pentru campare/plecare, pentru folosirea in tandem "Aparat de încărcare solară cu 12W universală fotonică, 12V, fotonică, pentru rulotă" - acumulator "Optima's Deep Cycle 75 Ah AGM" ........ ???
Cu panoul solar Photonic-Universe si acumulatorul Optima's Deep Cycle 75 Ah AGM pot acoperi necesarul zilnic de energie necesara utilitatilor din rulota (pompa apa, pompa dus, incarcare laptop, telefon, TV, iluminat, eventual frigider - merge f.bine gaz) pe parcusul a 24 d ore?
Aici m-am blocat!
In eventualitatea primirii unui raspuns pertinent, anticipat va multumesc! Cu stima, Ionel Ionascu