Unde montez panoul solar?

Folositi functia CAUTARE (SEARCH).Selectati cu atentie topicul in care postati.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
http://clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Tufeanu Silviu
Membru forum
13

Unde montez panoul solar?

Mesaj de Tufeanu Silviu »

Buna ziua,am achizitionat de curind un panou de 100w si nu sint hotarit unde sa il montez.Pe rulota sau mobil?Am nevoie de citeva sfaturi din partea dv,mentionez ca acoperisul este in genul, in doua ape,mai inalt pe mijloc.Multumesc.
Florin Herciu
Moderator
12
Oras: Piatra Neamt
Data nasterii: 01 Ian 1969

Re: Unde montez panoul solar?

Mesaj de Florin Herciu »

Foarte bine si comod sta pe rulota, montaj permanent - nu te mai doare capul de scos, bagat la loc, intins fire, cuplat mufe etc.

Dar, daca prinzi un loc la umbra (si ce bine e sa prinzi un loc la umbra!), nu mai are randament; nici la soare daca stai nu ai sanse sa-l ajuti cu orientarea, ca sa prinzi iluminarea cea mai intensa.

Eu am pe rulota (lipit, asa am cumparat coviltirul), dar intentionez sa cumpar unul care sa ramana mobil (chiar daca o sa-i fac un "rastel" deasupra: pentru usurat transportul, pentru incarcarea in timpul calatoriei, pentru popasuri scurte etc).
(...)
Tucson, Avento
Tufeanu Silviu
Membru forum
13

Salut,pentru prinderea pe plafon se poate da cu silicon de jur imprejur sau doar cumva la capete pentru a mai circula si aerul sub el si a se usca in eventualitatea aparitiei ceva condens?
Florin Herciu
Moderator
12
Oras: Piatra Neamt
Data nasterii: 01 Ian 1969

Mesaj de Florin Herciu »

Vorbesti despre solutii constructive diferite: ori il amplasezi pe picioruse-suport (si ramane usor demontabil si manevrabil) si etansezi doar trecerea cablului (deci doua avantaje considerabile, pe langa lipsa condensului care duce si la coroziune), ori il lipesti ca pe faianta de pe pereti (oarecum comod, dar pana la urma pagubos - singurul avantaj, mai mult inchipuit decat real, find ca... e rulota mai putin inalta? sau ca nu fluiera vantul pe sub el? sau "ce-i lipit e bun lipit?").

Dar (cum intrebi tu, intreb si eu): de ce mai iei in calcul solutia montajului nedemontabil, cu lipire pe acoperis? am enumerat o gramada de dezavantaje (le cunosc bine, ca la mine e lipit) serioase, si n-am identificat niciun avantaj - ce-mi scapa mie?
(...)
Tucson, Avento
Tufeanu Silviu
Membru forum
13

Ai perfecta dreptate,2 variante de prindere iar cu ajutorul vostru vroiam sa ramin la una si cea mai sigura si eficienta,multumesc pentru sfat.
Relu Deliu
Membru asociat
17

Mesaj de Relu Deliu »

Eu am o rulota Beyerland si de 6 ani am panoul fotovoltaic de 100W montat pe interiorul geamului din fata. Sta pe inchizatoarele geamului si este fixat pe spate cu o traversa din sipca prinsa in 2 suruburi. Daca panoul este monocristalin, n-ai probleme daca nu sta in soare.
reludeliu@yahoo.com
0723.34.39.15
Beyerland 380-2
HYMER B 654
Florin Smolnicki
Membru asociat
10
Oras: Suceava
Data nasterii: 01 Ian 1917

Mesaj de Florin Smolnicki »

PANOUL SOLAR ÎL MONTEZI PE RULOTĂ!!!

Când vei ajunge la locul de campare vei economisi minute prețioase, nemaitrebuind să-l instalezi... :D
Adevărații, vechii rulotiști știu deja de ce am pus acel zâmbilici... Mai ales dacă ești ultimul care ajungi la locul de campare...

Acum doi ani aș fi jurat că nu voi monta vreodată panoul pe rulotă!
Nu a fost să fie așa.

Am cumpărat în aprilie, de la fier vechi (NU ÎMI ESTE RUȘINE SĂ SPUN!!!), o bară de 6 metri din aluminiu (profil 2x2 cm) și m-am apucat de lucru.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Rulota mea e englezoaică, nu are tavanul drept, de aceea am pus două bare pe lungimea rulotei pentru egalizare.

Suportul realizat este foarte practic. Îndeplinește mai multe funcții:

1. fixează panoul
2. este suport pentru para de la duș/ respectiv cabina de duș
3. este suport pentru parabolică.
4. trapa de la mijlocul rulotei și cea de la toaletă nu se mai deschid în timpul deplasării, datorită curenților de aer care sunt respinși de panou.
5. ține foarte bine prelata de la tir, îndepărtată de acoperișul rulotei, pe timpul iernii. Aerul poate circula foarte bine. În plus, panoul se răcorește pe dedesubt, ceea ce îi conferă un randament maxim la productivitate, mai ales pe timpul verii.

Imagine

Imagine

Imagine

Am demontat antena originală și prin gaura de la firul vechii antene am introdus firele panoului solar + cablul de la antena satelit!

Imagine

Imagine

Imagine

Am dat cu bandă izolatoare pentru ca „+” - ul și „-” - ul de la panoul solar ca să nu se taie în tabla rulotei.

Imagine

Imagine

Imagine

Am acoperit firele din cauza ultravioletelor (ca să nu le scoacă).

Imagine

Imagine

Am înălțat puțin suportul în partea din spate. E englezoaică...

Imagine

Imagine

Imagine

Și am fixat cu șuruburi (ca să-i ajungă). :D
Nu mi-a fost nicio secundă milă pentru că am găurit tavanul rulotei.

Imagine

Siliconarea (Sikaflex FC 11). Nu am deloc probleme cu ploaia!!! A rezistat foarte bine la ploile zdravene din acestă primăvară.

Imagine

Imagine

Și gata! :D De atunci sunt foarte fericit. Am înjumătățit volumul de muncă, atuci când ajung la locul de campare.

Toată manopera am făcut-o eu, într-o frumoasă zi de primăvară, când înfloreau copacii de gutui, într-o sâmbătă. Albinele mi-au ținut companie și mi-au cântat. Nu m-am plictisit cu ele.

Poate mă veți întreba de costuri....

Costurile au fost IMENSE!!! EXORBITANTE!!!

20 de lei bara de aluminiu de la fier vechi
3 lei șuruburile, piulițele și șaibele Grower
10 lei holțșuruburile lungi
câțiva lei siliconul (tubul îl cumpărasem și îl deja la alte reparații de la rulotă)
+40 749 233 299 (Orange)
Tufeanu Silviu
Membru forum
13

Multumesc pentru sfat,o sa caut o varianta de al monta pe plafon.Rulota e tot englezoaica si are plafonul in doua ape.O sa-i fac probabil niste coltare din profil de aluminiu lipite cu silicon,nu as vrea sa gauresc plafonul,firul o sa vina pe linga antena satelit.
Tufeanu Silviu
Membru forum
13

Am montat panoul,este pus pe plafon am adaugat un cornier de aluminiu de 4/2,iar latura mare impreuna cu rama am pus silicon si sa lipit bine,fara a gauri plafonul,firele le-am bagat prin antena satelit la regulator.Totul este ok.
Corhaneanu Cosmin

Mesaj de Corhaneanu Cosmin »

eu nu as gauri rulota in veci ! mai degraba poti gandi un suport pliant care se poate monta - demonta usor !
Tufeanu Silviu
Membru forum
13

Da,eu am evitat gaurirea plafonului.
Adrian Coman
Membru forum
11
Oras: Ploiesti
Data nasterii: 10 Iun 1967

Mesaj de Adrian Coman »

Tufeanu Silviu scrie:Salut,pentru prinderea pe plafon se poate da cu silicon de jur imprejur sau doar cumva la capete pentru a mai circula si aerul sub el si a se usca in eventualitatea aparitiei ceva condens?
Silviu ... daca in trafic, ai necaz pe cel din spatele tau , ...monteaza panourile cu silicon ....astfel, vei suporta rigorile legii !
STIMATI COLEGI , NU FOLOSITI SILICON PE EXTERIRUL RULOEI ! :idea: PENTRU EXTERIOR.. SI DEDICAT PENTRU RULOTE EXISTA SIKA : 710 , 221 , 252...ACESTA DIN URMA DEDICAT PENTRU PRINDEREA SUPORTILOR PENTRU PANOURILE SOLARE !!! NU FOLOSITI MATERIALE ...DUPA URECHE :!:
Reparam Rulote si Autorulote - Piese de schimb SH sau noi.
Ruloteadi - 0744319217
Scrie răspuns