Întrebare controler Epever Epsolar 30A

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Alex Preda
Membru forum
9
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 01 Ian 1970

Întrebare controler Epever Epsolar 30A

Mesaj de Alex Preda »

Are cineva idee ce se întâmplă dacă leg circuitul de 12v al rulotei la ieșirea de consumatori a controlerului? Fiind o ieșire nu ştiu cum se comportă controlerul în momentul în care nu folosesc panoul şi leg rulota la 220.
Practic o să intre 12v pe ieșirea de consumatori. Cei 12V care vin din transformator sunt atat iesirea catre baterie spre incarcare cand sunt legat la 220 cat si alimentarea rulotei cand sunt pe baterie.
Întrebarea e: se prăjește sau nu controlerul?
Roman Vasile
Membru forum
16
Oras: Cluj
Data nasterii: 13 Mai 1950

Re: Întrebare controler Epever Epsolar 30A

Mesaj de Roman Vasile »

Nu lega pe iesirea de consumatori. Leaga pe iesirea de baterie prin intermediul unei diode de 10A care sa impiedice sensul curentului de la incarcatorul de retea/masina catre controler. Pe iesirea de consumatori vei avea in conformitate cu reglajul o tensiune intre 12,7-13,7V care va fi insuficienta pentru incarcarea bateriei. Nu cunosc schema controlerului tau, de aceea sfatul de a insera o dioda in circuit. Pe controlerul meu am incercat si merge fara dioda, in paralel cu incarcarea de la retea sau in mers.
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni un bloc!
Camper Chausson/Fiat Ducato
Alex Preda
Membru forum
9

Mesaj de Alex Preda »

Tot la o diodă ma gândeam şi eu, însă firele de la transformator să le leg pe ieșirea de consumatori. E clar ca e mult mai sigur cu o diodă însă nu ştiam ce fel de diodă sa cumpăr şi ma gândeam că o fi protejată ieșirea de consumatori.

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
Florin Herciu
Moderator
12
Oras: Piatra Neamt
Data nasterii: 01 Ian 1969

Mesaj de Florin Herciu »

Consumatorii se alimenteaza, cel mai bine si sanatos, din baterie (cu distribuirea selectiva printr-un panou de sigurante auto).

Iesirea de consumatori a controllerului este buna (in sensul ca decupleaza consumatorii la descarcarea bateriei, si o protejeaza de supradescarcare), insa nu stim niciodata cat de fiabila este (exista riscul distrugerii controllerului la un consum maricel din baterie).

Dioda nu este chiar necesara (bateria nu poate sa debiteze nici in "transformator", nici in panoul solar; constructia acestora nu permite asa ceva), iar daca e numai de 10 amperi este chiar caraghioasa pe acolo. Utilitatea ei apare doar pentru o separare completa a surselor (daca se are in vedere defectarea redresorului sau a controllerului - nu se mai permite "alimentarea defectului" din baterie); totusi dimensionarea impune mai mult de 10 A (dinspre redresor catre baterie sa duca de 2-3 ori mai mult decat poate transformatorul, iar disnpre panoul solar macar 16A).

Nu trebuie neglijata caderea de tensiune pe care o introduce dioda in timpul incarcarii.
(...)
Tucson, Avento
Alex Preda
Membru forum
9

Mesaj de Alex Preda »

In mare situatia este urmatoarea:
- rulota are din fabrica un transformator/redresor/controler panou solar cu unitate de comanda si control. Din pacate controlerul incorporat suporta un panou de maximim 60W (deh, in '93 cred ca era ceva). Din aceasta cauza a mai aparut un controler.
- nu doresc inlaturarea sistemului original, nici macar partial.
- momentan conexiunile sunt:
1. circuit intern: redreso rulota - baterie - controler - panou. (pe firele de redresor am observat ca vine curent catre baterie spre incarcare dar si pleaca 12v din baterie catre rulota)
2. controler - iesire consumator - lada frigo (aceasta functioneaza pe perioada zilei cat produce panoul)
- ideea integrarii optime a panoului solar in instalatia electrica a rulotei vine din dorinta ca pe durata zilei consumul sa fie direct din panou si sa consum din baterie abia cand soarele nu mai are putere (pe langa avantajele protectiei la descarcarea bateriei oferite de controler)
- consumatorii mei sunt ceva leduri, pompa de apa, TrumaVent-ul, incarcator 12v telefon si ziua, o lada de 4A.
- acum sunt legat cu iesirea de redresor direct pe baterie - adica ce consum am in rulota il trag direct din baterie
- vreau sa duc iesirea de redresor pe iesirea de consumatori din controler si aici am 3 variante:

1. leg direct si controlerul e ok - situatia ideala in care totul e rezolvat in conditiile in care la cuplarea rulotei la 220 pe iesirea de redresor vin 13.6v (la 2A parca) care ajung pe iesirea de consumatori a controlerului.
Cum notiunile mele de electrica sunt suficient de putine incat sa-mi dau seama ca nu stiu aproape nimic mai bine aleg solutia mecanica:
2. A mufa pe iesirea redresor, B mufa pe iesirea de consumatori controler, C mufa pe baterie si manual fac conexiunile AB sau AC in functie de sursa (220 sau solar)
3. Sau o solutie eleganta automata astfel incat toate firele sa fie conectate iar trecerea sa se faca automat.

La varianta 3 speram cand ma gandeam, cu cunostintele mele, la dioda dar se pare ca nu e atat de simplu. Hai, la A m-am gandit si eu spre 30 dar de caderi de tensiune, spectometre, redresari, redundante, inductante, si alte tante n-am habar.
Florin Herciu
Moderator
12

Mesaj de Florin Herciu »

ideea integrarii optime a panoului solar in instalatia electrica a rulotei vine din dorinta ca pe durata zilei consumul sa fie direct din panou si sa consum din baterie abia cand soarele nu mai are putere (pe langa avantajele protectiei la descarcarea bateriei oferite de controler)
Exclus (tensiunea panoului este variabila, nici zilele nu-s toate la fel). Un artificiu ar fi, daca ai controller PWM, sa alimentezi consumatorii (in special lada frigorifica) de la intrarea in controller, ca acolo tensiunea este apropiata de nominala bateriei si nu risti nimic, iar surplusul s-ar duce, prin controller, in baterie; dar nu-i mai sanatos si cinstit sa lasi panoul sa bage (indesat si cat poate el de apasat) in baterie si de acolo sa traga consumatorii? asa este si la masina (alternator, releu de incarcare, baterie, consumatori - lucreaza impreuna bine si eficient).
1. leg direct si controlerul e ok
Bingo!

Nu-ti mai bate capul cu amanunte; daca vrei automatizari suplimentare, facem si dintr-alea, dar e ok asa cum ai acuma, fara mufe si comutari manuale/automate. Mai bine gandeste asa: consumi din baterie si basta; pe baterie o incarca fie panoul, fie redresorul, dupa nevoi si posibilitati; nu se exclud, lasa-le asa.
(...)
Tucson, Avento
Alex Preda
Membru forum
9

Mesaj de Alex Preda »

Regulatorul e MPPT si am observat ca da curent chiar si cand e plin de nori (cam cu 2A mai mult decat da panoul).

Eu vreau doar sa am consumatorii legati pe controler si cel mai simplu(oare?) era sa leg firele care ies din traf/incarcator. Am observat intr-o seara cum lada frigo era pe controler/consumatori si pe iesirea de baterie aveam -1.5A. Adica nu mai era curent din panou si lua din baterie. In conditiile acestea bateria ramanea protejata la descarcare.

Ar mai fi o posibilitate, chiar doua:

1. sa duc din controler curent in cautia de sigurante a rulotei
2. sa ma leg pe iesirea de curent din transformator. Aici lucrurile sunt mai complicate insa pentru ca am un manuchi de fire si nu mi-as baga nasul acolo atata timp cat manunchiul acela contine 2 sau 3 circuite (2 comandate separat on/off din panoul de control si toate comandate de un al treilea buton - general on/off )
Florin Herciu
Moderator
12

Mesaj de Florin Herciu »

Nu se poate sa pui tot consumul rulotei pe controller (se poate aduna un consum mare, cine stie cum!, ori vreun scurt).

Daca tii mortis sa introduci ceva, pune lada pe controller si gata, pe restul lasa-le pe baterie, cum este firesc.
Eu vreau doar sa am consumatorii legati pe controler si cel mai simplu(oare?) era sa leg firele care ies din traf/incarcator
a?! vorbim, totusi, aceeasi limba? iesirea de consumatori a controllerului este o alta iesire decat cea pentru baterie, unde s-ar intalni cu tranformatorul.
observat intr-o seara cum lada frigo era pe controler/consumatori si pe iesirea de baterie aveam -1.5A. Adica nu mai era curent din panou si lua din baterie
Cuuum? era seara si nu mai venea energie din panou? chiar deloc?

Lasam gluma si revenim la descris normalitatea:

- panoul baga in baterie (cand poate, de obicei ziua)
- redresorul baga in baterie (ocazional)
- consumatorii consuma din baterie

Atat ajunge.

Restul sunt fie detalii (diode, sigurante, protectie la supradecarcare etc), fie mofturi (numeste-le tu).
(...)
Tucson, Avento
Alex Preda
Membru forum
9

Mesaj de Alex Preda »

Merci Florin.

Chestiune lamurita.

O seara buna tuturor