Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici: viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Stimati colegi, va solicit ajutorul in sensul obtinerii unui raspuns de la D-vs privitor la ratiunea pentru care, in declaratia notariala si/sau alt act, este stringent necesara mentiunea privitoare la modalitatea patrunderii in tara a unei rulote (pe roti sau pe platforma). Ma refer la situatia aducerii unei rulote din Anglia. Care dintre cele 2 procedee ma ajuta mai mult la inmatriculare (ma pune mai putin pe drumuri) ? Poate nu am fost eu prea perspicace pt. a decela din cele ce am citit pe forum, iar daca este asa imi cer scuze.
Multumiri !
Asta e o intrebare capcana :lol:
Daca zici ca ai adus-o cu platforma, o sa-ti trebuiasca niste acte de la cel care a tractat-o. Mie mi-au cerut ceva de genul o declaratie pe propria raspundere.
Daca zici ca ai adus-o cu masina personala inmatriculata in Romania atunci este caz penal, fiindca ai circulat cu rulota fara numere prin Europa. :mrgreen:
Daca zici ca ai adus-o cu o masina cu numere de Anglia, o sa-ti ceara la inmatriculare sa predai tabla cu numarul cu care ai circulat prin Europa. E o absurditate, fiindca nu ai cum sa dai acel numar, fiindca tabla respectiva cu numarul de imatriculare este a masinei, este tabla din spate.
In fiecare judet se interpreteaza diferit, asa ca trebuie sa va orientati la dumneavoastra sa vedeti cum e mai bine! :roll:
Intrucat de astazi am rulota inmatriculata in toata regula, vis-a-vis de cele discutate inacest topic, pot face urmatoarele mentiuni, care, eventual, pot fi de folos la inmatriculare "englezoaice".
- Este bine sa alegeti prezentarea documentatiei la un functionar mai tanar intrucat (se pare ca) tineretul reactioneaza si se adapteaza mai rapid la noile situati cu care se confrunta in meserie, dovedind mai putina inertie. Veti evita astfel discutii lamuritoare lungi si, de multe ori, inutile;
- Daca optati si pentru declaratie la notar este necesar a se mentiona (pe langa altele amintite in discutiile din prezentul) mijlocul de transport in tara (ceea ce s-a amintit si in alte discutii), PREFERABIL ca acesta sa fie PLATFORMA (situatie care nu a fost subliniata).
Deasemenea este necesar a se mentiona faptul ca in UK remorcile nu se inmatriculeaza, nu se inregistreaza fiscal si, in circulatia rutiera sunt purtatoarele placutei de inmatriculare din spatele autovehiculului tragator (cea galbena);
- Nu este neaparat necesara declaratie notariala fiinca aceasta se poate face olograf in fata functionarului de la ghiseu (a mea a fost inutila intrucat nu avea ultima mentiune, deci am contribuit exclusiv la bunastarea notarului).
Eu am o problema cu RAR.. In actele olandeze rulota Dethleffs RD3mea este de 830 kg si mma 1100 kg (are si placuta cu 1100 kg pe ea), iar dupa ce am facut RAR cand sa ridic documentele era trecuta pe carte 800kg cu mma 1000.
Am dat actele inapoi ca nu sunt multumit si mi-a zis operatorul ca asa ii da in calculator la modelul RD3 si ca 800 cu 1100 ii da la alt model RF sau ceva de genu. A zis ca trimite actele la Bucuresti sa vada ce zic ei. Daca nu imi vin actele cu mma 1100 kg si vin tot cu mma 1000 kg, ce se poate face ca sa imi dea cartea cu mma 1100 kg??
Nu si daca iesi pe afara si depasesti mma-ul. Am vazut in Germania si Olanda rulote oprite la cantarire si oameni ce scoteau bagaje din rulota si le bagau in masina.
Am fost ieri de dimineata si surpriza actele erau in raft ma asteptau cu mma 1100 kg exact cum am in actele olandeze. Explicatia: " Sunt doar 4 oameni care fac asa ceva in Romania si au fost foarte ocupati." In carte RAR vad ca au identificat exact modelul meu.
Daca nu observam eroarea si nu ma intorceam cu actele peste ei, ramaneam cu mma 1000 kg. Si asa cu greu l-am convins pe cel de la ghiseu sa mi le primeasca inapoi pentru modificare, el insista ca nu ma cantareste nimeni sa vada kilogramele..
Acum urmeaza inmatricularea, luni o rezolv si pe asta.
Pe tablita rulotei am 1100 kg, de ce sa fi acceptat 1000kg pe acte.. La un control in europa cred ca aveam probleme. Nu sunt limitat de greutatea ansamblului ca am toate categoriile pe permis mai putin A, iar masina poate tracta 1100 kg.
Buna ziua,
Am cumparat recent o autoutilitara Iveco (max. 3.5t) din Germania pe care vreau sa o transform in autorulota si as vrea sa cer cateva sfaturi privind inmatricularea. Cum ar trebui sa omologhez dubita? Sa o las autoutilitara si ii pot face deja RAR-ul (in cazul acesta cum omologhez utilitatile adaugate pe urma?) sau sa o omologhez ca autorulota si sa fac inmatricularea provizorie pana cand este gata? Cand ii fac RAR-ul imi va omologa si utilitatile? De exemplu, butelia de gaz sau geamurile extra?
Poate cineva din forum a facut deja o astfel de transformare si ma poate ajuta cu cateva detalii.
Buna dimineata , daca vreti sa o tranformati in autorulota si sa faceti omologarea ,in primul rand va trebuie factura de la un carosier care isi asuma lucrarea facuta doar scriptic . Omologarea se va face individuala pe masina respectiva si este undeva la 3000 ron din cate stiu , daca mergeti la RAR asa cum este o va omologa autoutilititara N1 si cand va venii timpul ITP-ului si cei de acolo vad ca este modificata puteti avea probleme . Treaba cu transformarea dubelor in autorulote nu este chiar cea mai buna cale in tara asta , legea de rahat nu da voie sa transformi in regim propriu o duba in autorulota . Ideea este ca trebuie mers la RAR si vorbit exact ce si cum , nu la telefon trebuie mers si vorbit cu un inginer ..