Din pacate nu stiu un Electrician, urmeaza sa apelez si eu la unul pt automatizarea/integrarea alimentarii solare cu cea existenta in rulota.
Insa eu deja mi-am montat (cu cunostintele mele limitate de electrica/electronica) un panou solar cu baterie, MPPT controller si un Inverter unda pura ca sa am 220v in rulota. Desi aparent 12v e suficient off-camping.
Bateria am legat-o la iesirea trasnsformatorului de 12 V original, astfel ca am rulota full alimentata cu 12V. Am intercalat si niste sigurante automate ca sa pot opri legatura intre baterie si transformatorul rulotei daca vreau sa ma conectez la 220 fara sa fie afectata bateria.
Mai jos iti listez piesele pe care le-am achizitionat eu si sursa:
Baterie minim 80 AH, preferabil 100 AH sau chiar 150 AH -merita luata SH de pe OLX, tehnologie Gel AGM (cu Valva fara intretinere), sunt cele utiliate in UPS-uri. Cu cat are mai multi AH cu atat devine mai grea asa ca trebuie ales un echilibru ca sa nu cari greutati prea mari in rulota daca nu ai nevoie de multi AH.
Eu mi-am luat de 100 AH si cantareste 37 KG. Una de 150 AH cantareste cca 50kg.
Noua, cu garantie, o baterie dintr-asta costa pe la 1000 RON si are durata de viata (daca o intretii corect) 10-15 ani.
SH o gasesti sub 500 RON. Am ales SH pt ca pt rulota am considerat ca este OK una iesita recent de pe un UPS, daca ma tine 5 ani e suficient.
Panou fotovoltaic 130W, Monocristalin 500-550 RON. Poti lua si 150 ah, dar cu cat are mai multi W panoul este mai mare si mai incomod de carat. Nu recomand sub 100W. Sau poti lua doua mai mici.
Regulator Mppt Tracer 3210A 500-550 Lei. Am preferat tehnologie MPPT celei PWM, chiar daca e mai scump MPPT, MPPT aparent are randament de incarcare mai bun.
Afisaj MT-50 pt reguator MPPT Tracer 3210A 130 RON
Cablu solar 6mmp rosu si Cablu solar 6mmp Negru 100 RON. Poate fi montat si cablu de 4mm, dar fiind lung am preferat un cablu mai gros pt a elimina cat se poate pierderile.
Conectori cablu MC4 cca 50 RON
Sigurante -eu am luat sigurante automate de 30 AH, nu stiu daca am facut bine, un electrician ne poate spune.
Optional -Inverter unda pura de 600w cca 500 RON
Total piese nu depasesti 1800-2300 RON. Inverterul nu e obligatoriu daca nu ai aparatura care necesita musai 220v.
Cat timp e parcata, panoul solar il tin lungit pe patul rulotei, orientat sud-est-vest si astfel am asigurat permanent ca bateria este incarcata suficient pt o iesire.
Atentie unde montezi bateria, fiind grea trebie sa stea cat mai pe osie. La mine nu a fost loc pe osie si pot zice ca cam pe spate, ceea ce creste riscul de intrare in balans la viteza.
Odata iesit in Off caomping panoul e scos din rulota si orientat catre soare. Asigura cam tot necesarul de consum de peste noapte daca nu exagerezi cu TV non-stop si alti conumatori mari, asa ca chiar si la plecare bateria este minim 50% incarcata :-).
Nu am vrut sa-l lipesc pe rulota pt ca rulota prefer sa o parchez la umbra, ceea ce nu e bine pt incarcarea bateriei.
Toate componentele mai putin bateria le gasesti la pret corect pe
http://www.netdeal.ro sau din alte surse. Preturile pe care le-am trecut sunt cele din toamna. Intre timp s-ar putea as mai fi scazut.
Daca validezi un Electrician bun te rog sa ne comunici si noua contactul lui, pe forum.
Sper sa fie cu folos cele de mai sus.
Knaus Sudwind 450 TU model 2000 + VW Passat B6, 170cp, cutie automata - DSG.
Tel: 0744.882.156
Bucuresti