Panou solar

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Achim Dan
Membru forum
9
Oras: Chisineu Cris
Data nasterii: 19 Mai 1977

Re: Panou solar

Mesaj de Achim Dan »

Doar citeste tensiunea superioara si opreste incarcarea bateriei

Send form Samsung using Tapatalk.
Passat 1.9 tdi 131hp, Hobby 495 DeLuxe
Dragomir Gabriel
Membru asociat
14
Oras: Ploiesti- Prahova
Data nasterii: 08 Oct 1968

Mesaj de Dragomir Gabriel »

De acord cu cele scrise mai sus. Cablurile de la regulator le pui direct pe baterie si inseriezi un intrerupator I/0 cu plusul care vine de la auto. Daca vrei sa stai linistit pui pe toate plusurile cate o siguranta de 30A. Spor !
Gabi Dragomir
LMC Liberty 2.8 TDI
tel 0723470679
Canal excursii Youtube- gabi dragomir
Mail- draggabi@yahoo.com
Sorin Dandes
Membru forum
18

Mesaj de Sorin Dandes »

Salutare dragi colegi!
Ce stiti despre legarea la controler a 2 panouri in serie,dar diferite ca putere ,unul de 250w si unul de 140w
Controlerul suporta pana la 100v
Voltajul difera 18v si cam 8a parca cel de 140w si 37v 8.66a cel de 240w
PASSAT 1.9 TDI +BEYERLAND 430-MD AN 1994
Cristian Pascu
Membru forum
8
Oras: București
Data nasterii: 27 Dec 1967

Mesaj de Cristian Pascu »

Sorin Dandes scrie:Salutare dragi colegi!
Ce stiti despre legarea la controler a 2 panouri in serie,dar diferite ca putere ,unul de 250w si unul de 140w
Controlerul suporta pana la 100v
Voltajul difera 18v si cam 8a parca cel de 140w si 37v 8.66a cel de 240w
Vor funcționa în principiu la amperajul minim (8A) și suma tensiunilor.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Cristian Pascu
mobil: 0728249999
email: cristian_pascu@hotmail.com
Florin Herciu
Moderator
12
Oras: Piatra Neamt
Data nasterii: 01 Ian 1969

Mesaj de Florin Herciu »

Pai de ce sa lege cine in serie niste panouri diferite si ca tensiune, si ca putere? eu as zice ca problema este pusa gresit (ma gandesc la o singura situatie - panourile sunt deja cumparate/capatate; dar asta tot nu explica de ce le-ar lega cineva in serie - se aduna de incarcat o baterie de 36 de volti, care ar putea fi realizata cu o baterie de camion, una de rulota si una de oricare alt fel; dar ce instalatie ar putea alimenta cu 36 de volti?)

Eu cred ca mai trebuie niste detalii, si pe urma il umplem de sfaturi pe om.
(...)
Tucson, Avento
Sorin Dandes
Membru forum
18

Mesaj de Sorin Dandes »

In controler se poate baga o tensiune de maxim 100v,fiind un MPPT stie ce sa faca cu acest voltaj.
Se pot lega baterii de 12v sau 24v la controler
PASSAT 1.9 TDI +BEYERLAND 430-MD AN 1994
Cristian Pascu
Membru forum
8

Florin Herciu scrie:Eu cred ca mai trebuie niste detalii, si pe urma il umplem de sfaturi pe om.
Eu cred că sunt suficiente datele pe care le avem.

Așa cum am spus mai sus, panoul cu amperajul cel mai mic va da amperajul maxim de utilizat.
Panoul cu amperajul mai mare va funcționa la amperajul celui mai mic, generând totodată și o tensiune mai mică decât cea maximă a lui, dar diferența nu va fi mare, deoarece diferențele de amperajul maxim nu sunt mari.

Cristian Pascu
Andrei Radulescu
Membru forum
8
Oras: Bucharest
Data nasterii: 03 Ian 1973

Mesaj de Andrei Radulescu »

Din pacate nu stiu un Electrician, urmeaza sa apelez si eu la unul pt automatizarea/integrarea alimentarii solare cu cea existenta in rulota.

Insa eu deja mi-am montat (cu cunostintele mele limitate de electrica/electronica) un panou solar cu baterie, MPPT controller si un Inverter unda pura ca sa am 220v in rulota. Desi aparent 12v e suficient off-camping.
Bateria am legat-o la iesirea trasnsformatorului de 12 V original, astfel ca am rulota full alimentata cu 12V. Am intercalat si niste sigurante automate ca sa pot opri legatura intre baterie si transformatorul rulotei daca vreau sa ma conectez la 220 fara sa fie afectata bateria.

Mai jos iti listez piesele pe care le-am achizitionat eu si sursa:
Baterie minim 80 AH, preferabil 100 AH sau chiar 150 AH -merita luata SH de pe OLX, tehnologie Gel AGM (cu Valva fara intretinere), sunt cele utiliate in UPS-uri. Cu cat are mai multi AH cu atat devine mai grea asa ca trebuie ales un echilibru ca sa nu cari greutati prea mari in rulota daca nu ai nevoie de multi AH.
Eu mi-am luat de 100 AH si cantareste 37 KG. Una de 150 AH cantareste cca 50kg.
Noua, cu garantie, o baterie dintr-asta costa pe la 1000 RON si are durata de viata (daca o intretii corect) 10-15 ani.
SH o gasesti sub 500 RON. Am ales SH pt ca pt rulota am considerat ca este OK una iesita recent de pe un UPS, daca ma tine 5 ani e suficient.

Panou fotovoltaic 130W, Monocristalin 500-550 RON. Poti lua si 150 ah, dar cu cat are mai multi W panoul este mai mare si mai incomod de carat. Nu recomand sub 100W. Sau poti lua doua mai mici.
Regulator Mppt Tracer 3210A 500-550 Lei. Am preferat tehnologie MPPT celei PWM, chiar daca e mai scump MPPT, MPPT aparent are randament de incarcare mai bun.
Afisaj MT-50 pt reguator MPPT Tracer 3210A 130 RON
Cablu solar 6mmp rosu si Cablu solar 6mmp Negru 100 RON. Poate fi montat si cablu de 4mm, dar fiind lung am preferat un cablu mai gros pt a elimina cat se poate pierderile.
Conectori cablu MC4 cca 50 RON
Sigurante -eu am luat sigurante automate de 30 AH, nu stiu daca am facut bine, un electrician ne poate spune.

Optional -Inverter unda pura de 600w cca 500 RON

Total piese nu depasesti 1800-2300 RON. Inverterul nu e obligatoriu daca nu ai aparatura care necesita musai 220v.

Cat timp e parcata, panoul solar il tin lungit pe patul rulotei, orientat sud-est-vest si astfel am asigurat permanent ca bateria este incarcata suficient pt o iesire.

Atentie unde montezi bateria, fiind grea trebie sa stea cat mai pe osie. La mine nu a fost loc pe osie si pot zice ca cam pe spate, ceea ce creste riscul de intrare in balans la viteza.
Odata iesit in Off caomping panoul e scos din rulota si orientat catre soare. Asigura cam tot necesarul de consum de peste noapte daca nu exagerezi cu TV non-stop si alti conumatori mari, asa ca chiar si la plecare bateria este minim 50% incarcata :-).
Nu am vrut sa-l lipesc pe rulota pt ca rulota prefer sa o parchez la umbra, ceea ce nu e bine pt incarcarea bateriei.

Toate componentele mai putin bateria le gasesti la pret corect pe http://www.netdeal.ro sau din alte surse. Preturile pe care le-am trecut sunt cele din toamna. Intre timp s-ar putea as mai fi scazut.

Daca validezi un Electrician bun te rog sa ne comunici si noua contactul lui, pe forum.

Sper sa fie cu folos cele de mai sus.
Knaus Sudwind 450 TU model 2000 + VW Passat B6, 170cp, cutie automata - DSG.
Tel: 0744.882.156
Bucuresti
Andrei Radulescu
Membru forum
8

am dublat cumva postul. scuzati
Ultima oară modificat 06 Ian 2017, 09:52 de către Andrei Radulescu, modificat 1 dată în total.
Bucuresti
Andrei Radulescu
Membru forum
8

Din pacate nu stiu un Electrician, urmeaza sa apelez si eu la unul pt automatizarea/integrarea alimentarii solare cu cea existenta in rulota.

Insa eu deja mi-am montat (cu cunostintele mele limitate de electrica/electronica) un panou solar cu baterie, MPPT controller si un Inverter unda pura ca sa am 220v in rulota. Desi aparent 12v e suficient off-camping.
Bateria am legat-o la iesirea trasnsformatorului de 12 V original, astfel ca am rulota full alimentata cu 12V. Am intercalat si niste sigurante automate ca sa pot opri legatura intre baterie si transformatorul rulotei daca vreau sa ma conectez la 220 fara sa fie afectata bateria.

Mai jos iti listez piesele pe care le-am achizitionat eu si sursa:
Baterie minim 80 AH, preferabil 100 AH sau chiar 150 AH -merita luata SH de pe OLX, tehnologie Gel AGM (cu Valva fara intretinere), sunt cele utiliate in UPS-uri. Cu cat are mai multi AH cu atat devine mai grea asa ca trebuie ales un echilibru ca sa nu cari greutati prea mari in rulota daca nu ai nevoie de multi AH.
Eu mi-am luat de 100 AH si cantareste 37 KG. Una de 150 AH cantareste cca 50kg.
Noua, cu garantie, o baterie dintr-asta costa pe la 1000 RON si are durata de viata (daca o intretii corect) 10-15 ani.
SH o gasesti sub 500 RON. Am ales SH pt ca pt rulota am considerat ca este OK una iesita recent de pe un UPS, daca ma tine 5 ani e suficient.

Panou fotovoltaic 130W, Monocristalin 500-550 RON. Poti lua si 150 ah, dar cu cat are mai multi W panoul este mai mare si mai incomod de carat. Nu recomand sub 100W. Sau poti lua doua mai mici.
Regulator Mppt Tracer 3210A 500-550 Lei. Am preferat tehnologie MPPT celei PWM, chiar daca e mai scump MPPT, MPPT aparent are randament de incarcare mai bun.
Afisaj MT-50 pt reguator MPPT Tracer 3210A 130 RON
Cablu solar 6mmp rosu si Cablu solar 6mmp Negru 100 RON. Poate fi montat si cablu de 4mm, dar fiind lung am preferat un cablu mai gros pt a elimina cat se poate pierderile.
Conectori cablu MC4 cca 50 RON
Sigurante -eu am luat sigurante automate de 30 AH, nu stiu daca am facut bine, un electrician ne poate spune.

Optional -Inverter unda pura de 600w cca 500 RON

Total piese nu depasesti 1800-2300 RON. Inverterul nu e obligatoriu daca nu ai aparatura care necesita musai 220v.

Cat timp e parcata, panoul solar il tin lungit pe patul rulotei, orientat sud-est-vest si astfel am asigurat permanent ca bateria este incarcata suficient pt o iesire.

Atentie unde montezi bateria, fiind grea trebie sa stea cat mai pe osie. La mine nu a fost loc pe osie si pot zice ca cam pe spate, ceea ce creste riscul de intrare in balans la viteza.
Odata iesit in Off caomping panoul e scos din rulota si orientat catre soare. Asigura cam tot necesarul de consum de peste noapte daca nu exagerezi cu TV non-stop si alti conumatori mari, asa ca chiar si la plecare bateria este minim 50% incarcata :-).
Nu am vrut sa-l lipesc pe rulota pt ca rulota prefer sa o parchez la umbra, ceea ce nu e bine pt incarcarea bateriei.

Toate componentele mai putin bateria le gasesti la pret corect pe http://www.netdeal.ro sau din alte surse. Preturile pe care le-am trecut sunt cele din toamna. Intre timp s-ar putea as mai fi scazut.

Daca validezi un Electrician bun te rog sa ne comunici si noua contactul lui, pe forum.

Sper sa fie cu folos cele de mai sus.
Bucuresti
Florin Herciu
Moderator
12
Oras: Piatra Neamt
Data nasterii: 01 Ian 1969

Mesaj de Florin Herciu »

Cristian Pascu scrie:
Florin Herciu scrie:Eu cred ca mai trebuie niste detalii, si pe urma il umplem de sfaturi pe om.
Eu cred că sunt suficiente datele pe care le avem.

Așa cum am spus mai sus, panoul cu amperajul cel mai mic va da amperajul maxim de utilizat.
[...]
Pai eu nu te-am contrazis, dar nici n-am inteles de ce ar lega cineva panouri in serie (evident ca se obtine o tensiune utila incarcarii mai mare, anume insumata; aici reies 36 de volti - nu e uzuala deloc!), fara o motivatie serioasa (sa nu uitam, panourile difera si la tensiune furnizata, si la curent)?

Eu m-as apuca sa presupun urmatoarele variante:

A) tensiunea bateriei este de 24 de volti - panoul de 240W impinge, singurel, 8.66 A, deci e bine; panourile inseriate imping 8 A, deci pui un panou in plus ca sa incarce mai prost? nu merge

B) tensiunea bateriei este de 12 V - panoul de 140W singurel impinge 8 A; panoul de 240W impinge, singurel, 8.66 A; ambele, in paralel, imping 16.66 A, deci avem varianta castigatoare (merge bine tare si in zilele fara prea mult soare); daca le inseriem, imping doar 8 A, ca si cum ar fi doar panoul de 140W - la ce sa-l mai punem pe cel de 240? nu aduce nimica-nimicuta in plus fata de panoul mic singurel.

Daca, totusi, avem o instalatie de 36 de volti, aia e, montajul serie este singura varianta.

As mai presupune si varianta C) instalatia este de 12 volti, dar mesterim putin panoul de 240 W in sensul ca il sectionam (cu grija si indemanare, pe spate) si bagam in controller cele doua sectiuni in paralel (fiecare cate 18 volti, 8,66 A) care vor impinge 17,32 A; daca avem o baterie uriasa, il mai punem, tot in paralel, si pe cel de 140 de wati, care nu vine cu mana goala, ci mai aduce si el 8 A - totalul va fi de 25.32 de amperi!

E? ar fi bune la ceva detaliile alea?
Cristian Pascu scrie: Panoul cu amperajul mai mare va funcționa la amperajul celui mai mic, generând totodată și o tensiune mai mică decât cea maximă a lui, dar diferența nu va fi mare, deoarece diferențele de amperajul maxim nu sunt mari.
A? care diferenta nu va fi mare? daca zici de aia de tensiune, eu as zice ca e marisoara, ca se injumatateste (controllerul n-o sa aiba la ce sa foloseasca toata tensiunea de 36 de volti, ci o sa foloseasca panoul ca si cum ar fi de 18 volti - merg pe ideea ca instalatia este de 12; daca e de 24, am demonstrat mai sus ca e inutil, chiar daunator sa inseriezi cu un panou de curent mai mic - deci jumatate din energie este irosita.

Daca zici de diferenta de curent, intr-adevar, aia nu e mare; dar daca instalatia nu este de 36 de volti...

(ar mai putea sa fie utila inserierea pentru situatiile in care omul vrea ca instalatia sa functioneze la iluminare slabuta - asta o fi? nu stiu, n-am detalii suficiente)
(...)
Tucson, Avento
Cristian Pascu
Membru forum
8

Florin Herciu scrie:ar mai putea sa fie utila inserierea pentru situatiile in care omul vrea ca instalatia sa functioneze la iluminare slabuta - asta o fi? nu stiu, n-am detalii suficiente)
Panourile înseriate generează 36V și 8A, adică 36x8 = 288W.
Regulatorul va realiza conversia la tensiunea acumulatorilor, în funcție de aceasta (12V sau 24V).

Acum, dacă omul își cumpără un regulator PVR, acesta va încărca acumulatorii cu maxim 8A, atât cât este amperajul maxim dat de panouri, dar numai atunci când tensiunea este peste 13,6-14,2V.
Iar un panou (sau set de panouri) cu putere mai mare și tensiune generată mai mare va da o tensiune peste valoarea celei de mai sus la o iluminare mai redusă decât un panou cu putere mai mică și tensiune generată mai mică, deci va încărca acumulatorii și la o iluminare mai slabă.

În cazul unui regulator MPPT digital, acesta are în componență o sursă în comutație care transformâ tensiunea și amperajul primite de la panou în tensiunea și amperajul necesare acumulatorilor, nemaifiind o limitare de amperaj (maxim 8A), ci doar de puterea maximă generată de panouri (288W). Deci im MPPT ar putea furniza (în condiții ideale) un curent de încărcare de 288W/14VV = 20,6A, lucru care-ți permite încărcarea unor acumulatori cu capacitate (Ah) mai mare.
Intensitatea maximă de încârcare nu trebuie să depășească 10% din valoarea capacității acumulatorului (de exemplu, 11A la un acumulator de 110Ah), prin urmare acest parametru trebuie setat corect în regulator.
Intensitatea de încărcare minimă poate fi oricât de mică, cu cât e mai mică cu atât timpul de încărcare este mai lung.

Poate fi important de știut faptul că unele regulatoarele MPPT digitale foarte performante pot încărca acumulatorii și la tensiuni generate de panouri sub tensiunea de încărcare (adică iluminare scăzută), deoarece modul lor de lucru în comutație permite asta (în genul invertoarelor folosite la alimentarea laptop-urilor, care sunt alimentate la 12V și scot 16V sau 19V.
Dar sunt foarte scumpe și reprezintă o cheltuială inutilă în cazul folosirii la rulotă.

Cristian Pascu
Scrie răspuns