Salutare tuturor,
Vara aceasta am facut un traseu frumos, pe care il recomand iubitorilor de natura si de aventura :).
Obiective turistice:
- Cheile si Manastirea Rametului
- Vanatarele Ponorului
- Piatra Secuiului
- Cetatea Coltesti
1. Cheile Rametului
Accesul spre chei se face din Teiuș spre Mănăstirea Râmeț.
Locurile de campare cu RV-ul sunt din pacate limitate in zona.
Exista un platou de max. 4 rulote, situat intre Manastire si Cabana Ramet, chiar in zona Cheilor Manastirii.
Am mai descoperit ulterior un mic platou, mai sus de manastire.
In sezon, zona este destul de aglomerata datorita autocarelor care vin cu turisti la manastire.
Cheile Rametului pot fi vazute de sus atat de sus, daca alegeti traseul Brana Caprelor, cat si de jos, daca alegeti traseul prin chei (implicit prin apa :)).
Noi am optat pentru ambele variante si nu am regretat.
Traseul prin Brana Caprelor este putin mai dificil, avand cabluri de asigurare si portiuni expuse. Nu este recomandat persoanelor care au rau de inaltime.
Acest traseu este foarte spectaculos, oferind o panorama minunata celor care se incumeta sa-l parcurga.
Pentru a va putea oferi o imagine vizuala a celor povestite, atasez cateva fotografii.
Cum spuneam, la intoarcere am optat pentru parcurgerea cheilor partial prin apa :).
Sunt cabluri situate pe peretii cheilor, dar parcurgerea pe cabluri este dificila, ca atare recomand incaltaminte adecvata.
Sunt zone in care apa poate ajunge pana la brau (depinde de inaltime :)). Daca aveti noroc de o vreme caniculara, cum am prins noi, apa este chiar buna pentru o balaceala :).
Atasez cateva fotografii mai jos, in speranta ca vor starni in dvs. dorul de aventura "racoritoare".
2. Vanatarele Ponorului si Huda lui Papara
La acest obiectiv se poate ajunge atat pe jos (sau cu un 4x4 adevarat): Manastirea Ramet - Sat Ramet (treceti dealul, drum de piatra) - Bradesti, cat si cu masina mica: intoarcere in Teius, urmand drumul spre Aiud, apoi catre Bradesti.
Drumul de la Aiud catre Bradesti ajunge la peste 1000 m altitudine si este foarte spectaculos.
Din Bradesti se viziteaza satul Valea Poienii (noi l-am denumit Dumbrava Minunata) unde puteti vedea case vechi, parasite.
Ponorul Vanatarea strange 3 paraie si in aval formeaza pestera Huda lui Papara.
3. Stanca Secuiului (Coltii Trascaului)
Traseul incepe din comuna Rametea si dureaza cca. 3 ore (dus-intors).
Urcarea este destul de abrupta, dar peisajul cu siguranta va rasplati efortul.
Daca alegeti acest traseu, mergeti cu grija pe poteca deoarece noi am intalnit o vipera (traversa poteca). Sper ca nu v-am speriat, dar este mai bine sa fiti precauti.
Foarte frumoasa zona intr-adevar, o cunosc destul de bine deoarece am lucrat o perioada la Alba Iulia. Felicitari pentru cum v ati gandit sa va petreceti timpul liber si pentru drumetiile facute si multumiri pentru explicatii si fotografii.
Alex&Olivia
Mitsubishi L200/140 cp +LMC 450
Autorulota Fiat Burstner 1999, 2,5TDI
0723 330 046
" Daca trebuie sa te tarasti ca sa traiesti, atunci ridicate si mori" Jim Morrison
Am facut si noi Cheile Rametului dar mai spre toamana iar apa era in unele locuri pana la gat probabil, am stat cat am putut de mult pe cablurile de pe margine.
Zona este intradevar superba. Pacat insa ca e locuita !!
Era foarte mult gunoi adus de viituri din satele din amonte probabil.
Noi am mai incercat si asta in Pestera Huda lui Papara :
Weinsberg 500 FDK (2015)
Radu Vaida Muntean : https://youtu.be/mUTp-_hSz6Y