Radu Pascu scrie:... Si cine ne opreste sa modificam statutul? ...
De multe ori se face referire la Statut, dar fara a-l si citi.
Nu este nevoie de nici o modificare a Statutului in sensul in care se discuta aici.
Vezi... Art.17, litera e si h.
Am mentionat nu numai o data ca se face permanent o mare confuzie referitoare la termenul "non-profit".
Se considera gresit ca fiind o Asociatie non-profit, nu avem dreptul sa desfasuram activitati economice in urma carora sa obtinem profit.
Putem desfasura orice fel de activitate economica legala care sa aduca profit. O Asociatie non-profit poate spre exemplu sa infiinteze o societate comerciala pe care sa o patroneze.
Diferenta dintre o Asociatie non-profit si o Societate Comerciala, pe langa faptul ca cele doua functioneaza in baza unor legi diferite, in ceea ce ne priveste - profitul, consta DOAR in modul in care se repartizeaza acesta.
In cazul Societatilor Comerciale (SA, SRL, etc.) profitul nereinvestit se repartizeaza sub forma de dividende actionarilor.
In cazul Asociatiilor non-profit, profitul obtinut NU se poate repartiza membrilor asociati sub forma de dividende. Acest profit va fi reinvestit in activitati si programe conforme cu scopul in care a fost creata Asociatia, in proiecte utile membrilor asociati.
Dupa cum se observa in Statut, la cap.IV - Patrimoniul Asociatiei
...
"ART. 17 Asociatia CLUBRV-RO este o asociatie non profit al carei patrimoniu se va majora pe masura desfasurarii activitatii, ea isi constituie patrimoniul si fondurile banesti din:
a) fondul initial, constituit din contributiile membrilor fondatori;
b) cotizatiile si subscriptiile membrilor sai;
c) dobanzile si dividentele rezultate din plasarea sumelor disponibile, in conditiile legii;
d) sponsorizari, donatii sau legate;
e) venituri realizate din activitati economice directe;
f) subventii din tara si strainatate;
g) resurse obtinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;
h) alte venituri, obtinute in conformitate cu prevederile legale."
Deci, revenind la subiectul aflat in discutie - inchirierea unui bun aflat in proprietatea Asociatiei.
Acest bun (cort, in cazul de fata) poate fi inchiriat cu obtinerea unui profit. Concret ! Sa zicem ca am obtinut in urma inchirierii suma de 2000 lei - profit.
Fiind o Asociatie non-profit rezulta ca noi nu vom putea imparti aceasta suma de bani membrilor asociati, in schimb, suma respectiva intra in patrimoniul Asociatiei si acest profit va fi reinvestit in activitati si programe conforme cu scopul in care a fost creata Asociatia, in proiecte utile membrilor asociati.
Dupa cum se stie, legea de functionare a Asociatiilor este OG 26/2000, OG care mentioneaza exact ce spuneam mai sus:
"Capitolul VII - Veniturile
...
Art. 47. - Asociatiile, fundatiile si federatiile pot infiinta societati comerciale. Dividendele obtinute de asociatii, fundatii si federatii din activitatile acestor societati comerciale, daca nu se reinvestesc in aceleasi societati comerciale, se folosesc in mod obligatoriu pentru realizarea scopului asociatiei, fundatiei sau federatiei.
Art. 48. - Asociatiile, fundatiile si federatiile pot desfasura orice alte activitati economice directe daca acestea au caracter accesoriu si sunt in stransa legatura cu scopul principal al persoanei juridice."