Aici puteti descrie excursiile dvs in tara sau strainatate unde nu ati fost cu RV-ul.
Reguli forum
Echipa de moderatori CLUB RV va recomanda sa faceti referire in acest topic numai la excursii / calatorii .
Alte probleme legate de asociatie sau diverse discutii intre colegi vor fi scrise numai in topicuri dedicate pt asa ceva .
Va invit la o plimbare virtuala in M-tii Buzaului, mai exact la un tur al asezarilor rupestre din Alunis-Nucu-Bozioru.
Aceasta zona mi-a starnit curiozitatea prin legendele care o inconjoara (comori ascunse si fenomene paranormale :) ).
Excursia noastra a inceput din satul Alunis, unde se afla Complexul Rupestru Alunis.
Necunoscand drumul, am apelat la un ghid local care ne-a insotit si ne-a povestit legendele locale.
Haideti sa pornim impreuna si sa descoperim "agatoanele" - biserici, chilii si monumente de arta sapate si sculptate direct in piatra.
Primul obiectiv - Biserica sapata in piatra din Alunis.
Langa biserica se afla chiliile unde stateau calugarii schitului.
Drumul continua pe langa curtile oamenilor, prin poienite pline de flori si verdeata :).
Urmeaza un urcus prin padure si coborare in Poiana Cozanei.
Odata ajunsi in Poiana Cozanei citim curiosi pe panourile informative cum ca in perioada comunista, in aceasta zona se infiintase o subunitate cu preocupari oculte, pentru studierea campurilor electromagnetice puternice si a fenomenelor paranormale.
Ghidul ne-a povestit despre legenda Regelui Luana si carele de foc care au venit din cer si au parjolit pamantul. Sa fi fost vorba despre extraterestrii?! Nimeni nu stie :).
O grota numita "Fundul pesterii" este inchisa fiind considerata sit arheologic. Pe peretii grotei se vad semne sapate in piatra.
Ne continuam drumul si descoperim Chilia lui Dionisie Torcatorul.
Chilia se afla la cativa metri deasupra pamantului, accesul in chilie facundu-se cu ajutorul unei scari care se putea ridica.
Chilia are ferestre catre poiana si cetate.
Ne inchipuim ce frig si foame trebuie sa fi indurat sihastrul la inaltime, intre peretii reci ai stancii si ne trec fiorii.
Se crede ca Dionisie a trait 30 de ani in acea chilie, ceea ce demonstreaza ca puterea credintei este nemasurabila.
Un alt obiectiv din drumul Luanei este Bisericuta lui Iosiv.
O bisericuta sapata in stanca, cu horn si ferestre. O arhitectura cu adevarat interesanta :).
In drum spre agatoane intalnim chipul unui dac sapat in stanca, impunator domnind peste meleaguri.
L-am privit si ne-am coninuat drumul. Energia care se revarsa in zona te face sa-ti doresti sa descoperi cat mai repede urmatorul obiectiv :).
Si iata-ne ajunsi la Agatonul vechi sau Daramatura, situat sus pe o piatra. Privelistea de sus te face sa te simti ca o pasare in zbor, plutind peste varfurile copacilor.
Urmeaza Agatonul Nou, mai bine conturat si pastrat.
Se spune ca aceasta constuctie din piatră a fost locuința monahului Agaton in secolul XVI. Din constructie inca se mai vad o parte din acoperis, altarul, o chilie alaturată și un beci.
Constructiile sunt impresionante si gandul ca cineva a putut sapa atat de mult in piatra m-a coplesit.
Sa traiesti inconjurat de atata padure, ciripit de pasarele si adieri de vant ... mmm ... nu cred ca a fost foarte rau :).
Legenda spune ca in beci s-ar fi aflat candva o comoara care a fost luata. Cei care au cautat comoara, nu au avut un destin fericit (aviz amatorilor :) ).
In apropiere am descoperit si Crucea lu Agaton, precum si anumite semne scrijelite pe o piatra care faceau referire la comoara ingropata. Se spune ca aceasta comoara este blestemata, motiv ptr. care nu ne-am obosit sa o cautam/gasim :).
La mica distanta de cruce se afla un punct de belvedere catre intreg tinutul. Privind in zare ne-am intrebat: oare cate vestigii rupestre mai zac ascunse in acesti munti si nu au fost descoperite inca?
Cu siguranta acesti munti ascund multe povesti si probabil comori. Comoara cea mai de pret este natura si libertatea noastra de a ne plimba si descoperi locuri minunate din Romania noastra pitoreasca :)
Desigur nu putem incheia plimbarea noastra virtuala fara sa va povestesc despre Cetatea din Tara Luanei.
Ghidul ne-a spus ca o echipa de la discovery a venit in zona si a studiat piatra din varf, constatand ca aceasta se roteste in timp.
De asemenea, exista si poarta catre o alta lume. Se spune ca anumite persoane au disparut pe acea poarta si au aparut in alte zone din tara.
Mmm ... in Tara Luanei se intampla oare fenomene paranormale?
Daca v-am starnit cat de cat interesul, nu ezitati sa faceti o excursie in Tara Luanei. Dincolo de povesti si legende, chiar este o zona interesanta.
Bucurati-va de frumusetile si misterele tarii noastre. Haideti sa promovam impreuna Romania noastra pitoreasca!