Presiune corecta in pneuri la camper

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Dragos Marin
Membru forum
14
Oras: Ploiesti
Data nasterii: 17 Noi 1979

Presiune corecta in pneuri la camper

Mesaj de Dragos Marin »

Poate multi dintre posesorii de campere se intreaba oare ce presiune ar fi corecta sa aiba in pneuri, in manualele producatorilor gasim tot felul de indrumari, insa din exeperientele noastre poate putem trage niste concluzii si invata unii de la altii.

Stim cu totii ca presiunea anvelopelor conteaza enorm de mult la un camper, o presiune prea scazuta deterioreaza anvelopa, o incalzeste f tare, consumul de combustibil creste, iar puterea motorului scade, pe de alta parte o presiune prea mare, poate cauza explozia anvelopei, zdruncina foarte tare (si aici este o problema destul de delicata avand in vedere ca intr-un camper exista mobila de lemn care se deterioreaza de la zdruncinaturi...)

Asadar am rugamintea ca toti cei care aveti campere (si doriti bineinteles) sa scrieti aici ce presiune aveti in pneuri :

Pentru a putea alege presiunea ideala a unui pneu pe un camper trebuie sa tinem cont de anumite aspecte: greutatea camperului incarcat, dimensiunea anvelopei, marca anvelopei, presiunea pe puntea fata sau spate...etc .

Incep eu a pune presiunile din pneuri care le-am avut la campere:

Camper 1.
Greutate camper (incarcat, nu gol): 3500 kg
Marca anvelope: Continental Vanco Camper
Dimensiune anvelopa: 215/70 R15 C
presiune fata: 5 atmosfere
presiune spate: 5,5 atmosfere

Camper 2.
Greutate camper (incarcat, nu gol): 3500 kg
Marca anvelope: fata: Continental Vanco Camper, spate: Continental Vanco Four Season
Dimensiune anvelopa: 235/65 R16 C
presiune fata: 4,8 atmosfere
presiune spate: 5,3 atmosfere

As vrea (daca se poate) si parerea personala a fiecarui coleg (de exemplu: cam zdruncina, e ok sau pare cam lasat...etc.)
Rulota - Fendt Bianco 435 (2017)
Dezmembrari Auto - Dez.ro
alexdan
Membru forum
14
Oras: PLOIESTI
Data nasterii: 09 Iun 1969

Re: Presiune corecta in pneuri la camper

Mesaj de alexdan »

Greutate camper 3500 kg
Anvelope Good Year de iarna 225/80/16
Presiune fata 4.5 atm
Presiune spate 5 atm
Apar cam moi pe spate ,dar nu scutura si nu cred ca e normal sa le unflu mai mult avind in vedere ca sunt de iarna

Presiunea in pernele de aer 3.5 atm (am consola foarte lunga pe spate)
AUTORULOTA RIMOR 727 TC
PLOIESTI
0744357466
Valentin Busca
Membru asociat
11
Oras: Targoviste
Data nasterii: 06 Dec 1969

Mesaj de Valentin Busca »

La mine scrie pe eticheta originala de pe stîlp fata spate 5 atm .
De regulă plec cu 4,8 fata / spate si in perne 2,2- 2,5 cu toate ca am 6m lungime.
Revin cu o poză din cartea tehnica cu presiunile pentru Ducato in functie de şasiu.
Elnagh Marlin 58 1,9 TD
tel.0722771791
Cosmin Man
Membru forum
11
Oras: Cluj Napoca
Data nasterii: 20 Iul 1981

Mesaj de Cosmin Man »

Salut. La mine am 5.5in toate 4, are o eticheta care spune ca atat trebuie. La presiuni mari trebuie sa ai valve metalice, altfel nu rezista. Pernele le tin la 3 - 3.5 atmosfere.

Trimis de pe al meu LG-D858HK folosind Tapatalk
Xgoautorulote.ro

Tel: 0762662331
Dragos Marin
Membru forum
14

Mesaj de Dragos Marin »

alexdan scrie: Presiune fata 4.5 atm
Presiune spate 5 atm
Nu se incalzesc la viteza si drum lung ? ca e destul de greu camperul....
Cosmin Man scrie:La mine am 5.5in toate 4,
Mi se pare destul de mult...mai ales pentru fata..., cred ca zdruncina foarte tare...

Avem de invatat unul de la celalalt...pacat ca nu prea se inghesuie lumea sa posteze....
Cosmin Man
Membru forum
11
Oras: Cluj Napoca
Data nasterii: 20 Iul 1981

Mesaj de Cosmin Man »

Eu am bagat presiunea recomandata de producator. Si in manualul de la Fiat, si in cel de la Elnagh se recomanda 5.5 pentru camper de greutatea aceasta. La mine spatele e destul de lung, camperul are in total 7 metei, probabil si de aceea. Masa proprie 3000, mtma 3500. Am verificat si intr-un manual de Benimar din 1997, cu greutate aproximativ egala, si tot 5.5 se recomanda pe ambele punti.
Nu mi se pare ca zdruncina, mai ales ca am montat si perne de aer si e alta treaba. Am facut in aceasta configuratie cca 8000 de km de cand am camperul (la 1 iunie a implinit 1 an la mine), atat la temperaturi de primavara toamna cat si la temperaturi toride de vara (Italia),nu am avut absolut nici o problema.
Anvelopele sunt de iarna si au fost cumparate de noi, nu sunt nu stiu ce calitate.(Kormoran, licenta Michelin, C-uri).

Trimis de pe al meu LG-D858HK folosind Tapatalk
Xgoautorulote.ro

Tel: 0762662331
Roman Vasile
Membru forum
16
Oras: Cluj
Data nasterii: 13 Mai 1950

Mesaj de Roman Vasile »

Chausson Acapulco59, 3500kg mma, Nexen 195x75x16C de vara, 4,5 bar pe ambele punti. Este presiunea la care flancurile raman aproape drepte si la care rularea e confortabila. Am incercat cu 5bar pe spate (acolo fiind greutatea mai mare) dar a devenit periculos de subviratoare in curbe. Si in cartea originala a masinii este recomandata presiunea de 4,5bar F/S.
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni un bloc!
Camper Chausson/Fiat Ducato
Valentin Purcarea
Membru forum
14
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 27 Oct 1979

Mesaj de Valentin Purcarea »

Buna seara,

Eura Mobil, 3500kg MMA pneuri Michelin spate si ceva no name pe fata (vara ambele punti), 195/70/15C, presiune 4,5 bar fata si 5 bar spate.

Valentin
Dacia Logan 1.5DCi + HOBBY CLASSIC 350
Ionut Irimia
Membru CD
15
Oras: Suceava
Data nasterii: 18 Dec 1981

Mesaj de Ionut Irimia »

Fiecare anvelopa are presiunea necesara notata pe ea...PSI.. Difera de dimensiunea anvelopei,asa ca bagati pe manometru presiunea notata in PSI, si pe manometru e trecut si BAR iar dedesupt PSI..Asa la vulcanizare fiecare da cu parerea dupa ureche!

Trimis de pe al meu E2303 folosind Tapatalk
Irimia Ionut & Mirela , Camper Adria Coral 670SL,Telefon 0744627398,mail:ionut_jeremy@yahoo.com
Dragos Marin
Membru forum
14

Mesaj de Dragos Marin »

Ionut Irimia scrie:Fiecare anvelopa are presiunea necesara notata pe ea...PSI.. Difera de dimensiunea anvelopei,asa ca bagati pe manometru presiunea notata in PSI, si pe manometru e trecut si BAR iar dedesupt PSI..Asa la vulcanizare fiecare da cu parerea dupa ureche!
Total GRESITA afirmatia ta ! pe orice anvelopa este inscrisa presiunea maxima la care poate fi utilizata, in niciun caz NU trebuie sa o umfli la acea presiune, dupa cum vezi in posturile de mai sus fiecare producator de automobil (autorulota in cazul nostru) recomanda o anumita presiune, e si logic sa nu poata scrie presiunea de utilizare pe anvelopa din moment ce ea se foloseste la N masini cu mase total diferite...

Revenind la posturile de mai sus, nu prea mai inteleg nimic...desi avem toti la campere cam aceeasi greutate, presiunea difera de la un producator la altul...

La camperul meu pe spate de exemplu la 5,5 atm anvelopa nu se vede decat putin lasata (vizual), dar se vede, stau si ma gandesc daca as avea in ea doar 4,5 atm nu ar fi destul de lasata ? (ca si lungime camperul are 7,21 metri)

Presiunea din perne nu conteaza si nu influenteaza cu nimic presiunea din anvelope...(aviz celor care au scris mai sus presiunea din perne)

O sa mai "sap" si pe forumuri de afara sa vedem pe acolo ce spun proprietarii de campere...

Mai asteptam proprietari de campere sa scrie aici...
Ionut Irimia
Membru CD
15
Oras: Suceava
Data nasterii: 18 Dec 1981

Mesaj de Ionut Irimia »

Ai dreptate Dragos, insa e presiunea maxima..si normal la acea presiune trebuie sa ruleze anvelopa la incarcatura maxima notata pe ea..De acolo in functie de cum crezi si cum e încărcat camperul si natura drumului mai lasi unu doua liniute cum consideri..Iti spun din experienta ca la mașinile mari de ex daca 8, 5 bar scrie atata bagi indiferent ca e goala s au plina..daca vrei sa protejezi anvelopa si sa rulezi cu ea in conditii optime

Irimia Ionut & Mirela , Camper Adria Coral 670SL,Telefon 0744627398,mail:ionut_jeremy@yahoo.com
Roman Vasile
Membru forum
16
Oras: Cluj
Data nasterii: 13 Mai 1950

Mesaj de Roman Vasile »

Am gasit acest PDF care aduce ceva lumina. Este in limba germana dar cifrele sunt graitoare.
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni un bloc!
Camper Chausson/Fiat Ducato
Scrie răspuns