Mănăstirea Slatina, mai mult cetate decât mănăstire,

este prima ctitorie a domnitorului Moldovei Alexandru Lăpușneanu.
Legenda spune că în această zonă trăia un sihastru, Pahomie, care l-ar fi sfătuit pe domn să ridice mănăstirea pe locul în care se înălţa un paltin, „copaciu mare”, pentru binele lui şi al ţării. Paltinul de munte este un arbore cu lemn de calitate superioară, alb-gălbui, este longeviv, iar rădăcinile îi sunt puternice. Și iată că și acum, în zilele noastre, smerită, albă şi retrasă, ca o fecioară mireasă, mănăstirea veghează și astăzi peste colinele blânde care o înconjoară. Cine știe oare câte milenii de acum încolo își va aștepta mănăstirea tăcută credincioșii?
Astăzi, duminică 22 mai 2016 am pornit spre acest minunat așezământ de credință.
La Slatina se ajunge, venind de la Fălticeni, pe drumul care duce la Gura Humorului. Cam pe la jumătatea distanței dintre Fălticeni și Gura Humorului, în localitatea Cornul Luncii, se face la stânga, într-o intersecție unde se întâlnesc patru drumuri. Imediat ce ați intrat pe drumul spre localitatea Mălini, Slatina veți vedea următoarea imagine, pe partea dreaptă:

Este ușor să ajungeți la destinația dorită pentru că există foarte multe indicatoare auto care să vă îndrume.

Drumul este foarte bun. Singura porțiune de drum mai puțin bună este chiar ultima parte a traseului, cea dintre localitatea Pâraie și Mănăstirea Slatina (aproximativ 10 km). Mănăstirea are două intrări mari. Prima intrare este discret ascusă între două șiruri de brazi înalți. Veți trece pe lângă această intrare, aproape fără să o observați.

Când am ajuns astăzi la destinația atât de mult dorită, Maica Iustina - ghidul mănăstirii - explica foarte conștiincioasă istoria mănăstirii unui grup de pelerini din Târgu Mureș. Ne-am alăturat și noi grupului, în liniște și cuminți.

După ce am ascultat cu atenție cele spuse de ghidul mănăstirii, am intrat în Biserică pentru reculegere și apoi am făcut turul acestei mănăstiri impunătoare.

După ce am vizitat întreaga mănăstire, am plecat să căutăm locuri de campare.
Locuri de campare sunt foarte multe. Albia râului Suha Mică este foarte lată. Singura problemă este cum ajungem de la șoseaua asfaltată pe pajiște. Am observat că pe marginea drumului, atât pe partea stângă, cât și pe partea dreaptă, au fost făcute șanțuri cu excavatorul. Singurele locuri pe unde se poate intra pe pajiștile/ albia râului sunt rarele drumuri care pleacă perpendicular peste râu. Nu se poate trece prin albia râului ca să se campeze sub pădure.
Nu sunt izvoare prin apropiere, apa va trebui să o aducem cu mașinile sau să o avem deja în rulotă.
Cam acestea fiind spuse, doresc să lansez următoarea invitație.
DACĂ VREMEA VA FI BUNĂ, voi face o ieșire în perioada 27, 28, 29 mai. Mi s-a sugerat, dacă sunt doritori, să punem toți participanții mână de la mână și cumpărăm cu toții un miel ca să-l facem la ceaun. Ce părere aveți? Eu am oprit astăzi la mai multe stâni de pe traseu și am întrebat de ciobani dacă ne pot vinde un miel. Da, se poate, am găsit miel cu prețuri între 15 și 17 lei/kg.
Ca locație, propun aici, chiar vis-a-vis de a doua intrare în mănăstire:
https://www.google.ro/maps/@47.4315446, ... 56!6m1!1e1
Mai am fixate încă cel puțin 3-4 locații în zonă (mai departe sau mai aproape de mănăstire). Aceste detalii le pot discuta cu cei interesați. Nu e nimic fixat. Totul este și rămâne deschis.
Vă spun CU TOT RESPECTUL că vineri închei programul la serviciu la ora 18. La locația respectivă voi ajunge după ora 19.
Echipaje anunțate: Domnul Costică din Piatra Neamț, Domnul Liviu din Gura Humorului, Domnul Cozmin din Bacău.
PS. Aș mai avea următoarea rugăminte.
Urmăriți această prezentare: https://www.youtube.com/watch?v=y7GOdLlyXCM
Cine dintre colegii noști îmi poate spune cum se numește această melodie și cine este autorul? Mulțumesc.