Ce trebuie sa stim cand se cumpara din Europa o autorulota?

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Toni Conecini
Membru asociat
12
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 13 Feb 1968

Ce trebuie sa stim cand se cumpara din Europa o autorulota?

Mesaj de Toni Conecini »

Am mai citit in alte topicuri franturi despre TVAul la autorulotele cumparate din Germania si despre alte mici amanunte, doar ca sunt dispersate in diverse topicuri cu alte subiecte. La cautare nu am gasit nici un topic dedicat, despre ce trebuie sa avem in vedere daca cumparam o autorulota din Germania.

de exemplu cam ce ar trebui sa stim:

- TVA-ul se plateste in Germania daca rulota este sh iar daca este noua nu se plateste acolo ci in RO. In RO la ce institutie te duci si iti cere sa faci dovada platii, si unde se face plata efectiv?
- daca nu se plateste TVAul acolo, poti sa iei numar de "Zoll" (cel cu bara rosie) si sa vii cu autorulota pe roti acasa?
- in cazul unei autorulote sh dar care nu are peste 6 luni vechime de la data primei inmatriculari (sau de la data fabricatiei?) se plateste tva-ul in RO?
- in Austria am inteles ca este o taxa in plus fata de Germania si ca pretul final este mai mare (stie cineva ceva amanunte?)

- ce alte detalii ar mai trebui stiute cand vrei sa cumperi de afara o autorulota.

Ii rog pe cei care au informatii despre cum faci cand doresti sa cumperi din europa o autorulota sh sau noua.

multumesc
Toni

Adria Coral Silver 660 SP
Cosmin Prund
Membru forum
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980

Re: ce trebuie sa stim cand se cumpara din Europa o autorulo

Mesaj de Cosmin Prund »

TVA-ul este foarte bine reglementat la nivel european, chiar daca regulile nu sunt intotdeauna intuitive. In primul rand trebuie spus ca nu se poate vorbi despre TVA decat daca autorulota este cumparata de la o persoana juridica (deci cumparata dintr-un parc, nu de la o persoana fizica). Mai apoi regula de baza cu privire la TVA este urmatoarea: se plateste o singura data, adica daca conform legii trebuie platit TVA la achizitie atunci in functie de incadrarea vehiculului (nou/sh, autovehicul sau doar vehicul) se decide in care tara se face plata TVA-ului (Romania/Germania). Aceasta incadrare se face dupa aceeasi lege in ambele tari asa ca in mod normal nu va fi o problema.

In momentul de fata TVA-ul Romanesc este egal cu TVA-ul Nemtesc asa ca e mai putin important unde se plateste TVA-ul ;)

"Fereastra" problema este intr-adevar zona in care vehiculul nu-i zero km si in acelasi timp nu-i nici second-hand, adica mai nou de 6 luni sau cu mai putin de 6000 km la bord. Teoretic in aceasta situatie vanzatorul trebuie sa emita factura fara TVA si TVA-ul se va plati in Romania. In mod normal pentru vanzator nu este o problema pentru ca TVA-ul nu este al vanzatorului (in sensul ca vanzatorul daca incaseaza TVA il incaseaza ca sa-l vireze mai departe in conturile statului) numai ca aici va exista bariera lingvistica si riscul aparent pentru vanzator, ie: s-ar putea sa nu aiba incredere in cumparatorul Roman.

Informatii despre TVA se pot gasi pe sit-ul europa.ro. Acest site este unul "oficial" si este disponibil in toate limbile oficiale ale UE. Puteti de exemplu identifica pagina in limba Romana apoi puteti schimba limba folosind selectorul din dreapta-sus pentru a obtine exact acelasi continut in alta limba a UE (exemplu: in germana). Link-ul respectiv il puteti trimite vanzatorului, la nevoie.

Tot pe acelasi site gasiti o sectiune de contact (link aici) unde puteti trimite o intrebare si in mod normal veti primi un raspuns.

In 2013 (nu mai sunt sigur de an) am cumparat noi o Rulota din Germania. Rulota, desi era noua, nu este autovehicul (nu are motor) motiv pentru care am platit TVA-ul in Germania. In prima faza Romanii au cerut si ei TVA-ul la inmatriculare pentru ca asa stiau ei ca se face la vehicule noi, dar inarmati cu raspunsul primit de la sit-ul "europa.ro" s-a rezolvat inmatricularea si fara TVA platit in Romania.
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
Cristinel Acatrinei
Membru CD
17

Re: Ce trebuie sa stim cand se cumpara din Europa o autorulo

Mesaj de Cristinel Acatrinei »

Eu vreau sa cumpar o autorulota second adusa din Elvetia, tara care nu e in Uniune. Am inteles ca trebuie sa facem intrarea in tara (ca daca nu e amenda), de platit TVA-ul, si daca nu are certificat EUR1 atunci si vama 10% dar nu stiu din ce? valoare contract sau au ei un catalog.Luni merg la vama in Baia Mare sa intreb ce e de facut. Intrarea in tara o pot face mergand pana in Ungaria si la intoarcere facem intrarea la vama. Proprietarul zicea ca nu poate cere certificatul EUR1 in Elvetia deoarece trebuie sa fie prezenta si masina.
Cristi si Rodica
BMW X3 + Rimor Sailer 670
0745260105,c_acatrinei@yahoo.com
Ciprian Rosca
Membru CD
11
Oras: Barlad
Data nasterii: 16 Ian 1969

Mesaj de Ciprian Rosca »

Daca nu are EUR 1-atestare ca masina e fabricata in UE-platesti 10%din valoarea de catalog a masinii.
catalog schwacke
http://www.schwacke.de/index2.php
Autorulota Dethleffs Just 90
Cristinel Acatrinei
Membru CD
17

Mesaj de Cristinel Acatrinei »

Problema e ca aplicatie este pana la 12 ani vechime iar asta este fabricata in 1994
Cristi si Rodica
BMW X3 + Rimor Sailer 670
0745260105,c_acatrinei@yahoo.com
lesovici ionut
Membru forum
10
Data nasterii: 06 Ian 1979

Re: Ce trebuie sa stim cand se cumpara din Europa o autorulota?

Mesaj de lesovici ionut »

Salut
Am intrebari privind plata TVA.
Datele problemei:
- autorulota fabricata in anul 2017.
- nu a fost inmatriculata / utilizata ci doar oferita de catre dealer spre vanzare.
- dealerul imi spune ca legea germana il obliga sa taie factura cu TVA - deci sa achit TVA in Germania, autorulota fiind considerata (legal) autovehicul utilizat.
Intrebari:
- ce risc am sa platesc de 2 ori TVA-ul?
- oare autoritatile romane nu vor considera ca au de-a face cu vehicul nou?
- de cand se calculeaza cele 6 luni? de la data fabricatiei sau de la data primei inmatriculari?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ciprian Rosca
Membru CD
11
Oras: Barlad
Data nasterii: 16 Ian 1969

Mesaj de Ciprian Rosca »

Autorulota Dethleffs Just 90
lesovici ionut
Membru forum
10
Data nasterii: 06 Ian 1979

Mesaj de lesovici ionut »

Multumesc mult Ciprian!
In artiocol formularea este: sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune (formularea legala care mi-a creat confuzia).

Pe https://europa.eu formularea este: care i-a fost livrată proprietarului în termen de 6 luni de la prima înmatriculare.

Partea cu "prima inmatriculare" lamureste lucrurile - masina ar fi noua si TVA s-ar plati in Romania. Numai ca formularea legala este 6 luni de la data intrarii in functiune.

In orice caz... e mai probabil sa trebuiasca platit TVA in Romania.
Scrie răspuns