Truma- pe post de centrala termica intr-o garsoniera

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
silviu ignatius
Membru forum
13
Oras: Focsani
Data nasterii: 24 Dec 1971

Truma- pe post de centrala termica intr-o garsoniera

Mesaj de silviu ignatius »

Va salut
Am un prieten care are o garsoniera care este debransata de la sistemul centralizat al caldurii si discutam cu el daca ar merge instalata o Truma in balcon cu un cos de evacuare a gazelor arse in exterior si cu 2 tubulaturi pe care o sa duca aer cald in camera/garsoniera.
Truma merge conectata la instalatia de gaze naturale? sau trebuie lasata doar pe butelie?
Ar fi rentabila o asemenea improvizatie? E viabila solutia? multumesc
Ignatius
cu stima
Eriba Troll, Santa Fe 2.2 Crdi 4x4, 2008, 150 cp
Florin Herciu
Moderator
12
Oras: Piatra Neamt
Data nasterii: 01 Ian 1969

Re: Truma- pe post de centrala termica intr-o garsoniera

Mesaj de Florin Herciu »

Nu este imposibil, dar (asa cum este prezentat) nici nu pare un proiect prea serios.

Daca sta pe balcon, are pierderi uriase, nu poti sa transporti doar aerul incalzit si sa lasi energia radiata sa sporeasca incalzirea globala; ar trebui sa stea in garsonieara cu totul, si sa aiba tubulatura de aer proaspat (necesar arderii) si tubulatura de evacuat gazele arse - s-ar putea sa fie prea complicat; mai bine vinde truma si cumpara un convector de apartament (cu duza pentru GN sau butelie).
(...)
Tucson, Avento
Radu Pascu
Membru forum
15
Oras: Brasov
Data nasterii: 11 Sep 1958

Mesaj de Radu Pascu »

Cred că un panou radiant va fi muuult mai sigur, mai eficient și cu siguranță mult mai ușor de utilizat. Eu am așa ceva într-un apartament și este mult mai economic decât gazul motan.
invata repede si aplica... tot repede.

RENAULT Megane IV TCE140
Rulotă T.E.C. Siena Saphir 390T
tel. 0742044570
silviu ignatius
Membru forum
13
Oras: Focsani
Data nasterii: 24 Dec 1971

Mesaj de silviu ignatius »

Florin Herciu scrie:Nu este imposibil, dar (asa cum este prezentat) nici nu pare un proiect prea serios.

Daca sta pe balcon, are pierderi uriase, nu poti sa transporti doar aerul incalzit si sa lasi energia radiata sa sporeasca incalzirea globala; ar trebui sa stea in garsonieara cu totul, si sa aiba tubulatura de aer proaspat (necesar arderii) si tubulatura de evacuat gazele arse - s-ar putea sa fie prea complicat; mai bine vinde truma si cumpara un convector de apartament (cu duza pentru GN sau butelie).
Balconul este închis, e o logie bine izolata, o pseudobucatarie.
Importante sunt costurile, cu un panou cred ca curentul plătit e destul de mare iar un convenctor pe gaz e scump si ce facem cu oxigenul din camera pe care îl consuma?
Pe când cu Truma, sta in balcon si baga aer cald in garsoniera. Intrrebarea este alta. Cam cat ar dura/tine o butelie folosita cu Truma?
Multumesc
Eriba Troll, Santa Fe 2.2 Crdi 4x4, 2008, 150 cp
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Sunt postari unde cei care au stat in rulota iarna au scris cat tine o butelie la incalzire, in functie de temperature de afara. Cand e foarte frig, daca-mi amintesc bine tine mai putin de o saptamana. In plus truma in sine produce caldura, deci pusa in balcon s-ar risipi mare parte din caldura acolo; cea aspirata pe tubulatura nu ar face fata sa asigure confortul termic in camera. Motorul care transporta aerul cald consuma si el curent, ca si costuri (produs nou, sau second) un convector pe gaz este mai ieftin decat o truma; de ex. : http://olx.ro/oferta/convector-pe-gaz-I ... 6459d460a1 la o simpla cautare. Cat despre oxigenul consumat, sunt convectoare cu evacuare fortata ( prin perete lateral si nu la cos) care se preteaza la locuinte fara cos de evacuare. Eu am avut asa ceva inainte de a-mi monta centrala si a fost ok. Oricum o bransare la reteaua de gaz a unui consummator se poate face doar cu aprobare de la distribuitor si nu cred ca ar receptiona lucrarea cu truma conectata la retea.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
ionutcostache
Membru forum
11
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 01 Ian 1970

Mesaj de ionutcostache »

Soba truma are o constructie interesanta, clopot. Gazul fierbinte este mentinut in partea de sus, iar evacuarea (cosul) este in partea de jos. astfel, gazele evacuate sunt mai reci, deci randamentul este mai mare.
In functie de dimensiunile si izolatia locuintei, de aportul zilnic de raze solare, este probabil ca o astfel de soba sa fie suficienta.
Pentru a functiona, trebuie modificate duzele de gaz, truma vine cu duze mici, pentru GPL, insa acasa avem gaz metan. Se pot largi cele originale, insa treaba asta trebuie facuta empiric, prin tatonare. Atentie, o gaura se largeste usor dar se ingusteaza mai greu.
Ma gandesc ca montajul sa se faca cat mai departe de peretele exterior prin care se va face evacuarea, iar cosul de inox (fara izolatia de carton) sa fie montat aproape orizontal pe perete, pentru a recupera din caldura. Nu e nevoie sa scoateti cosul sus, la tavan, e suficient sa aiba o usoara inclinatie de la soba catre evacuare in exterior.
Spor la treaba!
..............Expedition Camper 4x4 Sprinter 508 (under construction)..................

Dacă libertatea cuvântului chiar înseamnă ceva, ea este dreptul de a le spune oamenilor ceea ce nu vor să audă.
Petre Florin Marius
Membru forum
16

Mesaj de Petre Florin Marius »

In momentul in care veti pune in functiune acest punct de ardere intrati in conflict cu legislatia.La prima verificare obligatorie a instalatiei distribuitorul de gaz va va deconecta de la retea.
MIHAELA & FLORIN MARIUS PETRE
MEGANE II + CHATEAU CHIARA 400 tel. 0728628909.
Scrie răspuns