Gaz metan VS GPL, la ... parlit porcul

bancuri, zvonuri, hobby-uri, imagini, filme haioase, chat, ID-urile membrilor...
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
http://clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Liviu Began
Membru forum
14

Gaz metan VS GPL, la ... parlit porcul

Mesaj de Liviu Began »

Buna ziua tuturor. Sunt sigur ca ati zambit cand ati citit numele topicului si cred ca v-ati dat deja seama cam care este intrebarea.
Dar mai intai sa va expun motivele:
Intr-o butelie clasica de gaz metan, care se gaseste in orice statie Peco sunt MAX. 12 l de gaz (asta daca producatorul/distribuitorul este corect) si costa 72-74 lei.
Aceiasi butelie a umplut-o un prieten de-al meu cu GPL, la un LUKOIL si a intrat 17 l, deci la un pret comun de 3 lei/l inseamna 51 lei. Economie 20 lei + cantitate cu 40% mai mare.
Este evident faptul ca d.p.d.v. financiar este NET SUPERIOR GPL-ul.
Problema care mi-o pun este cea practica. Cand este f. frig afara sau chiar ger, cei care taie porcii au un butoi de plastic de 60 l la care se taie capacul, se pune butelia in el si se toarna apa fierbinte atat pentru a nu incheta cat mai ales pentru a face presiune mai mare in butelie pentru ca sa iasa flacara puternica atat de necesara operatiunii de parlire.

Sunt doua intrebari la care doresc sa aflu raspuns:

1. Daca exista cineva care a parlit cu GPL sa-mi spuna daca GPL-ul influenteaza cu ceva gustul carnii de porc ? Gazul metan nu afecteaza; unii stiti deja.

2. Din punct de vedere al sigurantei: GPL-ul pe timp de iarna nu ingheata asa de usor ca gazul metan insa pentru a avea aceiasi flacara "la gura tevii", poate exista un risc daca se baga in acelasi butoi cu apa fierbinte, butelia cu GPL, plina cu 17 l de conbustibil ?

Va multumesc anticipat
Deocamdata Opel Vectra Caravan + ... ce o urma ... cu 4 sau 5 locuri de dormit. De... familie mare, remuneratie mica...dupa buget !

Munceste ca si cum nu ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine
Draghiciu Dumitru
Membru forum
11
Oras: Constanta
Data nasterii: 30 Noi 1954

Re: Gaz metan VS GPL, la ... parlit porcul

Mesaj de Draghiciu Dumitru »

Buna seara

Gazul din butelii ne ingheata. Scade temperatura in interiorul buteliei si nu mai vaporizeaza lichidul ca sa-l faca gaz.Rolul ceasului la butelie este sa mentina o presiune constanta 300 mbari sau 500 mbari tocmai pentru a evita astfel da cazuri. Lichidul din butelie are nevoie de temperatura pentru a se evapora, deschizand robinetul la maxim la butelie gazul se evapora rapid pana cand scade temperatura in butelie si nu se mai poate evapora.Gazul din butelie si GPL sant aproape la fel numai proportia PROPAN- BUTAN este diferita. GPL de vara este diferit de GPL de iarna. Cel de iarna are mail mult propan decat cel da vara.
Draghiciu Dumitru
Constanta
dumitru.draghiciu@gmail.com
Mob: 0721930633
Kia Sorento 140 HP si rulota Efeilland 1999
Niky Radu
Membru asociat
14
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 22 Apr 1967

Mesaj de Niky Radu »

@ Liviu...trebuie sa astepti sa apara temperaturi cu minus afara si pe urma incarci butelia la gpl, ai grija ca aceasta sa fie complet goala si intreaba inainte la statia de unde incarci daca a bagat gpl de iarna sa fii sigur ce bagi.Butanul ingheata iarna, la concentratia de iarna se pune un procent, nu stiu cat, de propan ca sa nu inghete.Totusi, chiar daca o incarci total cu propan, pe butelie tot apare o bruma de gheata, deci in toate cazurile tot necesita incalzirea buteliei cu diferite metode.
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India

0744670978
Draghiciu Dumitru
Membru forum
11
Oras: Constanta
Data nasterii: 30 Noi 1954

Mesaj de Draghiciu Dumitru »

Gheata care se formeaza pe butelie afara provine din apa din atmosfera. Inauntru in butelie nu se formeaza gheata. Gheata se formeaza atunci cand gazul contine apa dar butelia nu contine apa. Propanul si butanul ca sa treca din lichid in gaz au nevoie de caldura pe care o iau din mediul inconjurator dar daca afara este rece nu se mai poate evapora si trebuie adus un aport de caldura.
Draghiciu Dumitru
Constanta
dumitru.draghiciu@gmail.com
Mob: 0721930633
Kia Sorento 140 HP si rulota Efeilland 1999
Florin Herciu
Moderator
12
Oras: Piatra Neamt
Data nasterii: 01 Ian 1969

Mesaj de Florin Herciu »

Liviu Began scrie: Intr-o butelie clasica de gaz metan, care se gaseste in orice statie Peco sunt MAX. 12 l de gaz (asta daca producatorul/distribuitorul este corect) si costa 72-74 lei.
Aceiasi butelie a umplut-o un prieten de-al meu cu GPL, la un LUKOIL si a intrat 17 l, deci la un pret comun de 3 lei/l inseamna 51 lei. Economie 20 lei + cantitate cu 40% mai mare.
Este evident faptul ca d.p.d.v. financiar este NET SUPERIOR GPL-ul.
Daca prietenul tau ar cunoaste diferenta dintre litru (um pt volum) si kilogram (um pt masa, popular greutate) si ar sti ca buteliile "de la orice benzinarie" sunt umplute (standard) cu 9, 11 sau 12,5 kg, si daca ar mai sti ca densitatea propanului, a butanului, a metanului (GPL este un amestec cu proportie variabila, dupa anotimp si producator) sunt pe undeva pe la jumatate (si ceva maruntis) de kilogram pe litru, ai afla ca socoteala de mai sus e haioasa, dar total falsa (NET FALSA) - nu te mai lua dupa prietenul respectiv.

Pe scurt: GPL e bun pentru ca butelia functioneaza bine la temperaturi mult mai joase decat gazul din butelia de la benzinarie, da si caldura mai multa, dar mai ieftin nu este decat daca ai butelie mare, de peste 50 de litri (ca mai dai si benzinarului 5 lei sa-ti umple, ilegal, butelia, ceea ce strica pretul pe litru sau kg, cum vrei sa calculezi).
(...)
Tucson 2.0 CRDi, Avento Royal 395 TL DeLuxe
0721-299-111
Liviu Began
Membru forum
14

Mesaj de Liviu Began »

Florin Herciu scrie:
Daca prietenul tau ar cunoaste diferenta dintre litru (um pt volum) si kilogram (um pt masa, popular greutate) si ar sti ca buteliile "de la orice benzinarie" sunt umplute (standard) cu 9, 11 sau 12,5 kg, si daca ar mai sti ca densitatea propanului, a butanului, a metanului (GPL este un amestec cu proportie variabila, dupa anotimp si producator) sunt pe undeva pe la jumatate (si ceva maruntis) de kilogram pe litru, ai afla ca socoteala de mai sus e haioasa, dar total falsa (NET FALSA) - nu te mai lua dupa prietenul respectiv.

Pe scurt: GPL e bun pentru ca butelia functioneaza bine la temperaturi mult mai joase decat gazul din butelia de la benzinarie, da si caldura mai multa, dar mai ieftin nu este decat daca ai butelie mare, de peste 50 de litri (ca mai dai si benzinarului 5 lei sa-ti umple, ilegal, butelia, ceea ce strica pretul pe litru sau kg, cum vrei sa calculezi).
Am fost eu personal cu el cand a umplut=o si pe ceasul statiei arata 17l. Deci aici nu am avut cum sa ma insel.
Ideea era daca la acea cantitate de combustibil, cand voi pune butelia in apa calda pentru a nu ingheta, exista vreun risc ca sa se mareasca volumul datorita caldurii si sa explodeze ? Asta e defapt intrebarea !

Nimeni inca nu mi-a spus daca este posibil ca parlind cu GPL porcul, sa-l stric sau sa-i dea un miros neplacut .
Va multumesc tuturor celor de mai sus pentru lamuriri.
Deocamdata Opel Vectra Caravan + ... ce o urma ... cu 4 sau 5 locuri de dormit. De... familie mare, remuneratie mica...dupa buget !

Munceste ca si cum nu ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine
Dragos-Iulian Dobrovat
Membru fondator
19

Mesaj de Dragos-Iulian Dobrovat »

In butelia care o gasesti la ,,Peco " niciodata nu o sa ai gaz metan. In aceste butelii se gaseste butan in proportie de 87 % , pana in 5% propan si restul e, alte gaze. Butanul are putere calorica mai mare decat metanul. Este adevarat ca ingheata la - 5 grade si ai probleme cu arderea.
GPL-ul teoretic in functie de anotimp are undeva intre 40%....60% amestec propan butan dar in practica am constatat in Romanica ca are intre 25%....50%. Propanul are probleme cu inghetul mai jos de -38 grade chiar 40
Cu stima si deosebita consideratiune,
Dragos D

TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL
Florin Herciu
Moderator
12
Oras: Piatra Neamt
Data nasterii: 01 Ian 1969

Mesaj de Florin Herciu »

Liviu Began scrie:
Florin Herciu scrie: diferenta dintre litru (um pt volum) si kilogram (um pt masa, popular greutate)
Am fost eu personal cu el cand a umplut=o si pe ceasul statiei arata 17l. Deci aici nu am avut cum sa ma insel.
17 l inseamna cca 9 kg, deci cat o butelie "mica" (fara guler), care costa 47-55 ron
(deci...)
Liviu Began scrie:Ideea era daca la acea cantitate de combustibil, cand voi pune butelia in apa calda pentru a nu ingheta, exista vreun risc ca sa se mareasca volumul datorita caldurii si sa explodeze ? Asta e defapt intrebarea !
Daca umpli butelia pana la refuz si temperatura ambianta de zero grade, dupa care o incalzesti la 20 - 30, poti sa fii sigur ca exista riscul unei explozii - de aceea butelia nu se umple decat intr-o poportie sigura (sa ramana cativa litri de spatiu pentru preluarea cresterii de volum a gazului; plus ca butelia pentru propan este mai zdavana decat cea pentru "aragaz", plus altele.

(deci...)
Nimeni inca nu mi-a spus daca este posibil ca parlind cu GPL porcul, sa-l stric sau sa-i dea un miros neplacut .
Presupunand ca nu-l parlesti inainte de a-i lua grupa sanguina (si pulsul, chiar definitiv!), cred ca nu mai e mare lucru de stricat la respectivul porc; mirosul cel mai neplacut este, si el, deja plecat (aproape simultan cu pulsul si cu grupa sanguina, despre care am convenit deja ca s-au despartit de bietul porc), asa ca ca n-ai a te teme de nimic.

(acuma serios: n-am auzit decat despre parlitul cu lampa de benzina, cu flacara de gaz lampant sau alte asemenea fluide sa influenteze gustul/aroma raposatului, nicidecum gaze lichefiate. Si tot serios - sper ca nu esti suparacios de niscai vorba glumeata, da?)
(...)
Tucson 2.0 CRDi, Avento Royal 395 TL DeLuxe
0721-299-111
Liviu Began
Membru forum
14

Mesaj de Liviu Began »

Florine, intotdeauna mi-a placut sa am un "hatru" pe langa mine, deci ...
Multam tuturor de informatii.
Mai am o nelamurire pe care am s-o rezolv, intre volum , masa (greutate)
Ma voi duce cu butelia CU GULER, goala, DUPA CE AM CANTARIT-O asa goala si am s-o umplu cu GPL si o voi cantari iar DUPA UMPLERE si voi calcula cati litri apar pe pompa si ce-mi va spune cantarul acasa, iar dupa acea ma voi fi lamurit.
Stima tuturor si inca o data MULTAM FAIN

Liviu Began
Membru forum
14

Mesaj de Liviu Began »

PS am gasit asta
http://www.iscir.ro/doc/legislatie/PT_C3_2003.pdf
asta
http://www.aniasgas.ro/files/produse/fi ... te-GPL.pdf pagina 7 interesanta
si asta un fel de rezumat
http://www.isuprahova.ro/InformareRelat ... utelii.pdf

Nu fac reclama dar cred ca sunt interesante aceste site-uri vizand buteliile.
Toate cele bune

Scrie răspuns