Daca prietenul tau ar cunoaste diferenta dintre litru (um pt volum) si kilogram (um pt masa, popular greutate) si ar sti ca buteliile "de la orice benzinarie" sunt umplute (standard) cu 9, 11 sau 12,5 kg, si daca ar mai sti ca densitatea propanului, a butanului, a metanului (GPL este un amestec cu proportie variabila, dupa anotimp si producator) sunt pe undeva pe la jumatate (si ceva maruntis) de kilogram pe litru, ai afla ca socoteala de mai sus e haioasa, dar total falsa (NET FALSA) - nu te mai lua dupa prietenul respectiv.Liviu Began scrie: Intr-o butelie clasica de gaz metan, care se gaseste in orice statie Peco sunt MAX. 12 l de gaz (asta daca producatorul/distribuitorul este corect) si costa 72-74 lei.
Aceiasi butelie a umplut-o un prieten de-al meu cu GPL, la un LUKOIL si a intrat 17 l, deci la un pret comun de 3 lei/l inseamna 51 lei. Economie 20 lei + cantitate cu 40% mai mare.
Este evident faptul ca d.p.d.v. financiar este NET SUPERIOR GPL-ul.
Am fost eu personal cu el cand a umplut=o si pe ceasul statiei arata 17l. Deci aici nu am avut cum sa ma insel.Florin Herciu scrie:
Daca prietenul tau ar cunoaste diferenta dintre litru (um pt volum) si kilogram (um pt masa, popular greutate) si ar sti ca buteliile "de la orice benzinarie" sunt umplute (standard) cu 9, 11 sau 12,5 kg, si daca ar mai sti ca densitatea propanului, a butanului, a metanului (GPL este un amestec cu proportie variabila, dupa anotimp si producator) sunt pe undeva pe la jumatate (si ceva maruntis) de kilogram pe litru, ai afla ca socoteala de mai sus e haioasa, dar total falsa (NET FALSA) - nu te mai lua dupa prietenul respectiv.
Pe scurt: GPL e bun pentru ca butelia functioneaza bine la temperaturi mult mai joase decat gazul din butelia de la benzinarie, da si caldura mai multa, dar mai ieftin nu este decat daca ai butelie mare, de peste 50 de litri (ca mai dai si benzinarului 5 lei sa-ti umple, ilegal, butelia, ceea ce strica pretul pe litru sau kg, cum vrei sa calculezi).
17 l inseamna cca 9 kg, deci cat o butelie "mica" (fara guler), care costa 47-55 ronLiviu Began scrie:Am fost eu personal cu el cand a umplut=o si pe ceasul statiei arata 17l. Deci aici nu am avut cum sa ma insel.Florin Herciu scrie: diferenta dintre litru (um pt volum) si kilogram (um pt masa, popular greutate)
Daca umpli butelia pana la refuz si temperatura ambianta de zero grade, dupa care o incalzesti la 20 - 30, poti sa fii sigur ca exista riscul unei explozii - de aceea butelia nu se umple decat intr-o poportie sigura (sa ramana cativa litri de spatiu pentru preluarea cresterii de volum a gazului; plus ca butelia pentru propan este mai zdavana decat cea pentru "aragaz", plus altele.Liviu Began scrie:Ideea era daca la acea cantitate de combustibil, cand voi pune butelia in apa calda pentru a nu ingheta, exista vreun risc ca sa se mareasca volumul datorita caldurii si sa explodeze ? Asta e defapt intrebarea !
Presupunand ca nu-l parlesti inainte de a-i lua grupa sanguina (si pulsul, chiar definitiv!), cred ca nu mai e mare lucru de stricat la respectivul porc; mirosul cel mai neplacut este, si el, deja plecat (aproape simultan cu pulsul si cu grupa sanguina, despre care am convenit deja ca s-au despartit de bietul porc), asa ca ca n-ai a te teme de nimic.Nimeni inca nu mi-a spus daca este posibil ca parlind cu GPL porcul, sa-l stric sau sa-i dea un miros neplacut .