Dragos, ai cerut strict parerea celor care au avut ambele feluri de camper (integrat si semi-integrat)... te cred daca zici ca avem asa ceva printre noi, dar eu nu stiu pe nimeni.
Eu am avut doar rulota si semi-integrat, dar daca-mi permiti pot sa-ti spun o parere. Parerea mea este ca sunt foarte putine chestii care se pot discuta la modul general. Cred ca cel mai mult conteaza nevoile personale si modelele individuale avute in vedere pentru comparatie.
1. Structura (cum este facut unul fata de celalalt, mai ales la partea din fata)
5. Usa dreapta de la "cabina" (integratul nu are iar semi are)
6. Elementele caroseriei (in special la integrat, partea din fata in cazul unui accident cat de greu se repara fata de semi integrat care are elemente comune cu marca masinii)
7. Siguranta (in cazul unui accident daca este vreo diferenta intre cele doua modele)
Camperul semi-integrat pastreaza cabina masinii de baza si cam atat, nici macar scaunele nu sunt cele de duba. Se zice ca integratul ar avea un plus de siguranta pentru ca masina de baza este testata Euro NCAP dar eu zic ca eventualul plus de siguranta este mic: nu camperele sunt testate Euro NCAP, sunt testate dubele simple. Repet, masinile noastre nu au cabina masinii de transport marfa (nu au plafon din fabrica), nu au scaunele normale. In plus noi avem copii, copiii stau in spate, la masa, in structura noua (adica nu parte din masina de baza). Pe mine personal ma cam sperie gandul unui accident, cred ca centurile de siguranta de la masa sunt "de florile marului".
Daca ne gandim la reparatii si costul reparatiilor, masina de baza este 1,5 metri din lungimea totala a camper-ului. Daca lovim ceva in spate sau pe lateral nu-i nici o diferenta intre integrat si semi-integrat.
Mai departe stii vorba aia, obrazul fin cu cheltuiala se tine ;)
2. Aerodinamica (consumul poate fi mai mic si viteza de deplasare mai mare la unul fata de celalalt)
3. Climatizarea (ma refer la cea a masini, daca difera de la integrat la semi)
4. Stabilitatea in mers
8. Spatiul interior si confortul la unul fata de celalalt (in special in partea din fata unde diferenta intre cele 2 modele este substantiala)
9. Confortul in timpul condusului (ma refer la cel al soferului, daca la unul fata de celalalt este mai obositor sau mai comod)
10. Paturile suspendate (la semi integrat se lasa deasupra mesei si a canapelelor, iar la integrat sa lasa in cabina, deasupra scunelor din fata)
Cred ca in principiu un camper INTEGRAT ar trebui sa fie mai bine impartit la interior pentru simplul motiv ca designer-ul a avut mai putine restrictii. Imi place sa cred ca designer-ii camperelor moderne stiu foarte bine ce fac si asta inseamna ca vor exploata spatiul din fata in mod optim.
Cred ca diferentele intre modele apartinand fiecarei clase in parte sunt atat de mari incat problemele enumerate mai sus nu pot fi discutate la modul integrat vs non-integrat.
Cred de asemenea ca in acest moment cel mai popular camper in europa este "semi-integratul". Nu pentru ca e neaparat cel mai bun, dar este tehnic mai bun decat un alcov (pentru ca nu are alcov!) si este mai ieftin decat un integrat.