Povestea lui Traian Bălţăţeanu din Râşnov, primul întreprinzător român privat în domeniul produselor de îngrijire a încălţămintei, ne aminteşte de vremurile haotice şi nebuneşti în goana românilor după bani.
Fiind fizician la Institutul de Cercetări din Râşnov, libertatea nu-i oferea nicio oportunitate bănoasă: „În ‘90, cercetătorii erau nimic. Comerţul era important atunci. Şi am început cu vopsirea hainelor de piele. Fiind cercetător de zece ani, ştiam cam ce se cere pe piaţă şi, întâmplător, lucrasem vreo doi ani cu tăbăcăriile”.
Un brevet furat de nemţi
Traian Bălţăţeanu este românul care a inventat prima cremă de pantofi pe bază de apă. Pentru că şi-a înregistrat ideea doar în România, străinii au putut dispune oricând de reţeta- minune de cremă de pantofi cu apă, mult mai bună decât cea cu solvenţi organici, care usucă pielea.
Primii care au sărit cu oferta unui parteneriat cu Vopel din România au fost nemţii de la Werner&Mertz: „Prin ‘99 au venit directorii de acolo să discutăm despre tehnologia brevetată de mine, am făcut un precontract de 200.000 de euro, am făcut un proiect şi am discutat care cu cât vine. Apoi am mers eu la ei şi, ajuns la pupitrul de comandă a instalaţiei, am văzut că deja fabricau reţeta cu apă. Au vrut să scurtcircuiteze perioada de la tehnologie până la piaţă”. Traian Bălţăţeanu nu s-a supărat prea tare, pentru că România era cu tehnologia cinci ani în faţa nemţilor.
- Traian Bălţăţeanu
http://www.evz.ro/aurul-negru-pentru-pa ... 47056.html