Categoria BE sau EB sau B+E sau E+B

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Scrie răspuns
Toni Conecini
Membru asociat
12
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 13 Feb 1968

Re: Categoria BE sau EB sau B+E sau E+B

Mesaj de Toni Conecini »

Adi Enache scrie:Este foarte valabila si este in concordanta cu legislatia UE. Trebuie sa iti schimbi permisul cu altul pe care ti se va trce codul 96.
Cautati pe google categoria B96 si veti vedea.
Aveti atasat raspunsul oficial pe care l-am primit eu de la IGP.

mie imi apare o pagina alba fara nimic scris, atunci cand deschid documentul atasat. Concret ce trebuie sa fac ca sa schimb permisul cu cel cu codul 96? am cautat si pe google insa nu am gasit decat textul de lege in care se descrie la punctul c (parca) faptul ca poti conduce cu B pana la 4250 o remorca peste 750...etc.... insa nu am gasit nicaieri ce ar trebui sa fac eu dupa ce am adeverinta obtinuta.
Ultima oară modificat 25 Feb 2015, 16:02 de către Toni Conecini, modificat 1 dată în total.
Toni

Adria Coral Silver 660 SP
Adi Enache
Membru forum
10
Oras: Sibiu
Data nasterii: 26 Sep 1975

Mesaj de Adi Enache »

Da. Asa am facut eu, pana nu m-am dus cu raspunsul de la IGP au ridicat din umeri si nu stiau nimic despre ce sa fac cu adeverinta.
Poti face download si apoi mergi in descarcari si deschizi cu un cititor de pdf-uri, nici mie nu mi se deschide in browser.
Numai bine!
0729992735
Dethllefs Globebus T2
marius sevilian
Membru forum
11
Oras: Lleida
Data nasterii: 11 Sep 1967

Mesaj de marius sevilian »

CATEGORIA B

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeste 3.500 Kg şi al căror număr de locuri pe scaune, în afara locului conducătorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg. format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg.
Nu stiu daca s-a mai schimbat ceva, de anul trecut pana astazi.
Volvo + Hobby
Vacante placute tuturor !
Ciprian Rosca
Membru CD
11
Oras: Barlad
Data nasterii: 16 Ian 1969

Mesaj de Ciprian Rosca »

Asa am facut si eu,m-am dus cu adeverinta la serviciul de permise si cei de acolo au ridicat din umeri. Nu stiau nimic de trecerea codului respectiv pe permisul de conducere. Am cerut o audienta la sefa serviciului si aceasta mi-a spus ca nu au primit nici o indicatie in legatura cu aceasta adeverinta .
Parerea mea este ca trebuie facuta o solicitare din partea CLUBRV la Politia Romana,asa cum a facut colegul Adi,si cu raspunsul primit sa ne ducem la serviciul de permise.
Eu m-am inscris la scoala de soferi categoria BE si ieri am dat proba teoretica.Au fost 11 intrebari usoare,le-am facut pe toate 11 in trei minute. Urmeaza proba practica.
Autorulota Dethleffs Just 90
Traian Baltateanu
Membru forum
13
Oras: Rosiorii de Vede
Data nasterii: 19 Mai 1954

Mesaj de Traian Baltateanu »

Ciprian Rosca
Testul cu cele 11 intrebari ereau numai din categoria remorci, categoria E sau BE, conform celor de pe situl drpciv.ro ?
Intreb pentru ca m-am inscris si eu la scoala de soferi a lui GEO din Brasov pentru obtinerea categoriei BE si am inteles ca in chestionarele de la politie pot fi intrebari generale din categoriile C sau B, de tipul sanctiuni sau contraventii, puncte de amenda sau de penalizare, sau din cele din categoria mecanica.
Chestionarele din situl www.drpciv.ro pentru categoriile BE, CE, DE, sunt chiar prea usoare, in schimb cele de la categoria B sunt deadreptul tampite, cu sensuri ambigue.
Poate ca din cauza multelor schimbari in codul rutier efectuate de cand am luat eu carnetul pana azi, dar modul de a formula intrebarile este de politist cu 4 clase.
Urmez cursuriel de la scoala lui GEO si dupa, dau sala la politie si proba de conducere.
Pentru cei interesati cautati situl scoala de soferi GEO din Brasov si gasiti acolo multe explicatii despre carnetul categoria BE.
La ce sa ma pot astepta la chestionarele de la politie?
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?
Ciprian Rosca
Membru CD
11
Oras: Barlad
Data nasterii: 16 Ian 1969

Mesaj de Ciprian Rosca »

@Traian Baltateanu ,chestionare categoria Be sunt aici :https://www.pdc.ro/chestionare-auto/e sau http://www.i-drpciv.ro/chestionare-auto-drpciv/
90% din intrebari sunt din din acele chestionare,dar trebuie sa citesti si legislatia.La examenul teoretic nu ai intrebari pentru categoria B.Daca rezolvi chestionarele din adresele de mai sus nu ai cum sa nu treci.Foarte usoare.
Carte de legislatie rutiera:Intrebari de examen explicate 2015, pentru obtinerea permisului auto (contine CD). Categoriile A, B, BE, A1, A2 si AM de Stanculescu, Marius
Autorulota Dethleffs Just 90
Toni Conecini
Membru asociat
12

Mesaj de Toni Conecini »

Am fost azi la politie. Am depus carnetul vechi, adeverinta de 4250 kg, o cerere tip, chitanta de 68 lei, original si copie act identitate (CI), fisa (se completeaza acolo pe formular tip).

In 2 ore mi-a fost inmanat noul permis in care este trecut in dreptul categoriei B si "96".

Avand in vedere ca nu am depus si o fisa medicala, valabilitatea permisului a ramas aceeasi cu cea a vechiului permis. a aparut totusi aceeasi data de expirare a valabilitatii si pe dos la rubrica categoriei .
Toni

Cosmin Prund
Membru forum
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980

Mesaj de Cosmin Prund »

@Traian Baltateanu

Eu am facut categoria BE in urma cu mai putin de 2 ani. Exista doar cateva reguli care tin strict de remorca, in rest intrebarile sunt la fel ca la categoria "B" numai ca pentru "BE" masina are remorca :) La "iesirea din scoala" am completat un chestionar cateogira "B" pentru ca nu aveau "BE" la indemana. Pentru pregatire am folosit un soft, un CD cu intrebari de categoria "B". Cred ca este cea mai simpla abordare, se invata separat regulile care tin strict de remorca (1/2 pagina!) si se exerseaza cu intrebari de categoria "B". Pana la urma nu strica sa fie re-citita legislatia din cand in cand. Acum fac permis categoria "A" asa ca mai citesc o tura legislatia ;)

Exemplu:

Categoria B: Conduceti un autoturism pe un pod, este permisa depasirea?
Categoria BE: Conduceti un autoturism cu remorca pe un pod, este permisa depasirea?
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
Traian Baltateanu
Membru forum
13

Ai dreptate Cosmine, e util sa recitesti legislatia dupa toatea modificarile survenite. Pe de alta parte, modul cum sunt formulate intrebarile este mizerabil, de exemplu formularea
>semnalizat corespunzator<
este des intalnita dar e o capcana pentru ca in fraza intreaga nu sti la ce se refera termenul corespunzator
( cu ce viteza se circula pe un drum denivelat daca e semnalizat corespunzator?....., adica e pus semnul drum denivelat sau e pus semnul limitare de viteza? cum e semnalizat corespunzator?, corespunzator cu ce, ca legea nu fixeaza o viteza dar de cele mai multe ori este 30 dar exista si 70 , de exemplu pe DN1 dupa Campina)
Asta e un exemplu din sute.
In afara de asta am intalnit intrebari de mecanica auto de tip -care este drumul preferabil sau care este viteza preferabila pentru un comportament ecologic la volan in localitate?-.
Am vazut si explicatiile absolut puierile: sa mergi in treapta maxima de viteza ca sa consumi cat mai putina benzina, sau sa ocolesti centrul localitatii....In treapta a sasea cu 30-50 la ora prin localitate?
Inteleg sa citesc legislatia dar sa invat ca papagalul ineptiile interpretative ale acestei legi facute de cei ce fac chestionarele...
Despre legislatie, oare trebuie sa stiu pe dinafara toate tipurile de sanctiuni pentru toate regulile de circulatie daca sunt incalcate.
Asta e treaba politistului nu a mea. Cate puncte de amenda si cate puncte de penalizare de dau pentru fiecare regula de circulatie incalcata...?
Soferul trebuie sa stie ce nu trebuie sa greseasca si sa aiba grije sa nu incalce regulamentele. Daca le-a incalcat sa spuna executorul legii cum il pedepseste .
Vrea cineva sa ne sugereze ca e bine sa stim pe care dintre reguli le putem incalca avand pedepse mai mici?

Eh dar examenul in sine are doar 11 intrebari pentru BE si pe cele de pe internet pentru BE le raspund fara greseala, daca o fi si vreuna din alt domeniu intra la erorile posibile.
Razvanstanescu
Membru forum
11
Oras: Dragasani
Data nasterii: 13 Aug 1981

Mesaj de Razvanstanescu »

Bună seara, am văzut ca multi dintre noi punem întrebarea.: se poate conduce cu categoria B un ansamblu de pana la 4250 kg? Iată răspunsul oficial : STĂNESCU RĂZVAN
biosfarmsrl@me.com

La petiţia dumneavoastră, adresată prin e-mail, conducerii Brigăzii Rutiere şi înregistrată cu numărul de mai sus, vă comunicăm următoarele:
Conform prevederilor Anexei nr. 1 la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, lit. f, pct. 3: ”Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel:... ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg...”
Potrivit prevederilor art. 24^1 alin. 3 din O.U.G. nr. 195/2002 rep. ” Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule”.
Din prevederile legale menţionate, rezultă că în cazul în care deţineţi un autoturism cu masa maximă admisă de 2400 kg, ce poate fi condus cu un permis de conducere categoria B şi o rulotă cu masa maximă admisă de 1200 kg, ansamblul de vehicule având în acest caz o masă totală de 3600 kg, puteţi conduce pe drumurile publice ansamblul menţionat, cu permisul de conducere eliberat pentru categoria B, numai în cazul în care absolviţi un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule .
Cu stimă,

ŞEFUL BRIGĂZII RUTIERE
Comisar şef de politie
NICU DRAGOŞ

Dacă sunt neclarități, deși nu cred, o sa pun însăși dovada aici.
Weinsberg 450FU + Audi Q7 + Mazda CX7
Toni Conecini
Membru asociat
12

Mesaj de Toni Conecini »

Da, asa este. si cu adeverinta de la scoala de soferi trebuie mers la politie si schimba permisul in "B 96"
Toni

Traian Baltateanu
Membru forum
13

Si daca tot platesti scoala de soferi, mergi la politie si da testul de sala care e simplu pentru categoria BE
11 intrebari si sunt de invatat vreo 150 de intrebari pe internet .
Am luat testul cu 11 din 11 fara cinestie ce invatat.
Dupa ce iei sala te programeaza la orasi cu o masina cu remorca si asta pentru un sofer care conduce de atata timp nu poate fi o problema.
Am luat si orasul cu o penalizare de 6 puncte din 21 posibile de penalizat si asta in 14 aprilie.
Acum pot conduce fara probleme un ansamblu pana la maxim 7 tone (asta daca permite talonul masinii) Si acum nu mai am emotii in strainatate unde nu peste tot funcyioneaza codul 96.
Scrie răspuns